Güncelleme Tarihi:
200 kadar işadamı ile dün Bağdat'a giden Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, daha önceki programda ihmal edilen dış ticaretin, hazırlanan programa şu anda protez gibi takıldığını söyledi.
DIŞ Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, daha önceki programda ihmal edilen dış ticaretin, hazırlanan programa şu anda protez gibi takıldığını söyledi. Tüzmen, dalgalı kurun da etkisiyle önümüzdeki dönemin ihracat için avantajlı olacağını söyledi.
Tüzmen, 200'den fazla işadamıyla Bağdat'a gitti. Irak ve Ürdün'ü kapsayan bir haftalık ticaret gezisi hakkında bilgi veren Tüzmen, genel değerlendirmelerde de bulundu. Tüzmen, ‘‘1999'daki euro değerini korumuş olsaydık, biz yüzde 31 ihracat artışı ile karşılaşacaktık Türkiye olarak’’ dedi. Tüzmen, AB ülkelerinin para birimlerinin değerini düşük tutarak yaklaşık yüzde 25 ihracat artışı sağladıklarını, Türkiye'nin de bu olanağı yakaladığını söyledi. Tüzmen ‘‘Eskiden ihmal edilen dış ticaret ayağı, şu anda yeni programa protez gibi takılmış oldu’’ dedi.
İthalatın pahalılaşmasının iç piyasadan tüketimi artıracağını ifade eden Tüzmen, yerli girdi kullanan sanayilerde iç piyasa mallarının kullanımının da artacağını söyledi. Tüzmen, bu durumun istihdama ve kapasite kullanımına da olumlu bir etkisinin olacağını kaydetti. Tüzmen, ihracat artışının bir-iki ay içerisinde değerini yitiren TL avantajı ve arkasından üretim artışı ile daha da hızlanacağını bildirdi. Tüzmen, Ocak ve Şubat ayında yüzde 14 ihracat artışı sağladıklarını ifade ederken, bu ivmenin arkasına devalüasyonun olumlu etkisinin konulması ile ihracatta Haziran'a kadar güzel bir dönemin yakalanacağını kaydetti. Tüzmen, bunun arkasına üretim artışı ile verimliliğin de eklenmesi gerektiğini söyledi.
KOMŞULARLA TİCARET
Tüzmen, Türkiye'nin yakın komşuları ve onların komşuları ile ticaret hacminin artması sonucunda, Türkiye'nin dış ticaretine 500-600 milyon dolarlık bir ek ihracat imkanının sağlanacağını söyledi. Tüzmen, komşu ülkelerle olan ticaretin arttırılmasının Türkiye'ninyeni stratejisi olduğunu kaydederek, Türkiye'nin etrafındaki ülkelerle ancak toplam ticaret hacmininin yaklaşık yüzde 5-8'ini yapabildiğini kaydetti. Sadece 2 komşusu olan Amerika'nın ticaretinin yüzde 70'ini, Almanya'nın yüzde 80'ini, İskandinav ülkelerinin yüzde 85'ini komşuları ile yaptığını ifade eden Tüzmen, ‘‘Özellikle Körfez Savaşı'ndan sonra Körfez Savaşı'nın en mağdur ülkesi olan Türkiye'nin bence komşuları ile olan ticaretini arttırmasından daha doğal birşey olamaz’’ dedi.
THY YERİNE KTHY
Türk ticaret heyeti, Bağdat'a Türk Hava Yolları yerine Kıbrıs Türk Hava Yolları ile gitti. Heyetin THY'den uçak talebi, yoğunluk gerekçesiyle geri çevrildi. Bu tavrın, ABD'nın Irak'a yönelik sertleşen tavrına karşı, Türk Hava Yolları'nın ambargo nedeniyle Bağdat'a doğrudan uçuş yapmasını önlemekten kaynaklandığı ileri sürüldü. Böylece KTHY de ambargodan sonra ilk kez Bağdat'a uçmuş oldu.