Tüzmen: Dış ticaret, programa protez gibi takılmış oldu

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen: Dış ticaret, programa protez gibi takılmış oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2001 00:00


Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, daha önceki programda ihmal edilen dış ticaretin, hazırlanan programa şu anda protez gibi takılmış olduğunu söyledi.

Tüzmen, Irak ve Ürdün'e yapılacak gezi öncesi gazetecilere yönelik yaptığı bilgilendirme toplantısında, soruları da yanıtladı. Tüzmen, "Eski programda dış ticaret ayağı yoktu, şu andaki programda olacak mı" yönündeki bir soru üzerine, değerlenen Türk Lirası ile ihracat yapmanın daha zor olduğunu kaydederek, euro ve dolar paritesinin de etkisi ile ihracatış daha da zorlaştığını anlattı.

"1999'daki euro değerini korumuş olsaydık, biz yüzde 31 ihracat artışı ile karşılaşacaktık Türkiye olarak" diyen Tüzmen, TL'nin değer kazanması nedeniyle ihracatın bu artışı yakalayamadığını kaydetti.

AB ülkelerinin para birimlerinin değerini düşük tutarak yaklaşık yüzde 25 ihracat artışı sağladıklarını kaydeden Tüzmen, bu yıl Türkiye'nin de bu olanağı yakaladığını söyledi. Tüzmen "Eskiden ihmal edilen dış ticaret ayağı, şu anda yeni programa protez gibi takılmış oldu" dedi.

İthalatın pahalılaşmasının iç piyasadan tüketimi artıracağını ifade eden Tüzmen, yerli girdi kullanan sanayilerde iç piyasa mallarının kullanımının da artacağını söyledi. Tüzmen, bu durumun istihdama ve kapasite kullanımına da olumlu bir etkisinin olacağını kaydetti.

Tüzmen, ihracat artışının bir-iki ay içerisinde değerini yitiren TL avantajı ve arkasından üretim artışı ile daha da hızlanacağını bildirdi.

Kürşad Tüzmen, maliyetlerle ilgili bir başka soru üzerine de Türkiye'de her zaman girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu kaydederken, şöyle devam etti: "Yani bizim ihracatçılarımızın başından beri şikayet ettiği nokta şuydu; biz enerjiyi, suyu, ara girdileri dünya fiyatlarının üzerinde kullanıyoruz, buna rağmen ihracat yapma başarısını gösteriyoruz. Hakikaten Türk ihracatçıları çok zor şartlarda çalışıyorlardı. Maliyetler hep yüksekti.

Bugün için ithalata baktığımızda, yüzde 66'sı ara malı, yüzde 23'ü sermaye malı. Yaklaşık 11 milyar dolarlık bir ithalatı vardır. Türkiye bu ithattan vazgeçemez. Bu dışardan almanız gereken 11 milyar dolarlık ithalat, her zaman yapmanız gerekiyor. Türkiye'nin 54 milyar dolarlık ithalatının 11 milyar dolarlık kalemi vazgeçilmezdir.

Dışarıda ucuz olduğu için ithalat yoluyla kullanan üretici, şu aşamada iç piyasa ekonomisi daha uygunsa iç piyasadan ürün kullanacak. Bu girdileri kullanan sanayilerde ihracatta hakikaten önemli bir canlanma bekliyoruz."

Tüzmen, Ocak ve Şubat ayında yüzde 14 ihracat artışı sağladıklarını ifade ederken, bu ivmenin arkasına devalüasyonun olumlu etkisinin konulması ile ihracatta Haziran'a kadar güzel bir dönemin yakalanacağını kaydetti. Tüzmen, bunun arkasına üretim artışı ile verimliliğin de eklenmesi gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!