Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2008 10:31
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 22 Aralık 2008 itibariyle bu yıl için belirlenen 125 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşıldığını bildirdi.
Tüzmen, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen geleneksel yılbaşı etkinliğinde yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan krizin sonucu olarak dünya pazarlarında hesaplanmayan bir daralma yaşandığını, bunun sonucu olarak son aylarda ihracatın gerilediğini ancak, buna rağmen ihracat hedefinin aşıldığını söyledi.
İhracatta program hedefinin 119 milyar
dolar olduğunu anımsatan Tüzmen, “Ama biz ihracatçılarımızla 125 milyar dolar hedef koyduk. 2008 ihracat hedefi olan 125 milyar doları 22 Aralık itibariyle aştık. 1 Ocak - 25 Aralık arasında gerçekleştirdiğimiz ihracat 125 milyar 786 milyon dolara ulaştı” dedi.
Yılbaşından bu yana en büyük ihracat kalemlerinin 24 milyar 517 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayi, 19 milyar 191 milyon dolarla demir-çelik ürünleri ve 15 milyar 442 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon olduğunu kaydeden Tüzmen, bu dönemde ihracat artışının da yüzde 21,4 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.
Dünyada yaşanan krizin devam etmesi halinde 2009 yılının çetin bir yıl olacağını, buna karşı hazırlık yaptıklarını ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti:
“Dünya pazarlarında yaşanan daralma sadece bizim değil bütün ülkelerin sorunu. Nitekim 2008 yılının son aylarında dünyadaki bütün ülkelerin ihracatlarında önemli düşüşler yaşanmıştır. Çin'in, Almanya'nın, Hindistan'ın, Japonya'nın ihracatında önemli düşüşler yaşanıyor. 2009 yılında dünya ticaretinde yüzde 2,1 oranında daralma bekleniyor. Bu nedenle 2009 yılında bütün dünya pazarlarında çok çetin bir rekabet yaşanacak. Bütün sektörlerde acımasız bir rekabet yaşanacak. Bizler bu rekabette başarılı olmak için uğraş veriyoruz. İhracatçılarımız dünyadaki gelişmelerin bilincinde. Türk ihracatçıları bu acımasız rekabette kaliteli ürünleriyle, siparişlerini zamanında yerine getirmesiyle, modasıyla, markasıyla, güvenirliği ile başarılı olacaklardır.”
“KRİZİ KOMŞULARLA DAYANIŞMA İÇİNDE AŞACAĞIZ”
Kürşad Tüzmen, dünyada yaşanan krizin bütün ülkeleri etkilediğini belirten Tüzmen, “Global ekonomide 'ıssız adam'lar yoktur. Bazı ülkeler daha fazla bazı ülkeler daha az etkilendi, etkileniyor” dedi.
Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Asya ülkelerinin yaşanan krizden az etkilendiklerini, Türkiye'nin bu ülkelerle zaten iyi ilişkileri bulunduğunu söyleyen Tüzmen, bu bölgelerdeki ülkelerle ticaret hacmindeki artış oranının genel artışların çok üzerinde olduğunu bildirdi.
Önümüzdeki aylarda ihracatçılarla birlikte komşu ülkelere geniş katılımlı çıkarmalar yapacaklarını anlatan Tüzmen, şöyle devam etti:
“Zaman zaman sektörel butik heyetlerle ziyaret edeceğiz. Bu ülkelerden alım heyetlerini Türkiye'ye getireceğiz. Komşularımızla kaderimiz ortaktır. Krizi komşularımızla dayanışma içinde aşacağız. Komşularımızla birlikte kalkınıp birlikte zenginleşeceğiz. Komşularımızın zenginleşmesi bizim bu ülkelere daha fazla ihracat yapmamız demektir. Komşularımızla ürün paylaşımı modeliyle ortak üretim yapmamız herkesin yararınadır, herkesi kalkındırır. Son 8 yıldır yaptığımız çalışma bunun en somut göstergesidir. Hem ticaretimizi geliştiriyoruz hem de etrafımızda bir güvenlik kuşağı oluşturuyoruz.”
“MORALİMİZİ BOZMADAN, PANİĞE KAPILMADAN ÇALIŞIYORUZ”Tüzmen, dünyada yaşanan küçülme ve durgunluğun birçok ürünün fiyatını yarı yarıya, hatta üçte bire, dörtte bire düşürdüğünü belirterek, bu durumun da doğal olarak Türkiye'nin ihracat rakamlarını aşağı çektiğini söyledi.
Son aylarda bazı ürünlerin ihracatında miktar olarak bir azalma olmamasına rağmen
döviz getirisinin önemli ölçüde düştüğünü ifade eden Tüzmen, “Tabii benzer bir durum ithalatımızda da var. Bu nedenle dış ticaretimizde rakamsal büyüklükler düşüyor” dedi.
Türkiye'nin ithalatının büyük kısmını ara malların oluşturduğunu anımsatan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, şunları kaydetti:
“Ara mal fiyatlarının düşmesi ve döviz kurlarındaki yeni dengeler nedeniyle yerli ara mal kullanma şartlarının oluşması da cari açığımızı azaltacak. 2009 yılında dış ticaret büyüklüklerimiz biraz düşecek ama cari açığımız azalacak. Ekonomik dengelerimiz daha sağlıklı olacak. Biz dünya gerçeğini bir veri olarak kabul edip buna göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya ticaretinde olumsuzluklar yaşanacağını biliyoruz ama moralimizi bozmadan, paniğe kapılmadan zararı en az hasarla atlatmak için çalışıyoruz. Fazla yara almadan krizi atlatırsak Türk ihracatçısının önünün çok açık olacağı bilinciyle hareket ediyoruz. Bütün kesimlerin, bütün sektörlerin de bu bilinçle hareket etmesini istiyoruz.”