A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2008 12:52
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de şu anda tütün ve alkol ürünleri satan 200 bin belgeli satıcı bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 40 bin civarında yeni taleple karşı karşıya olduklarını bildirdi.
Tütün ve alkol ürünlerinin satışına ilişkin protokol, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Kazım Çalışkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken arasında Sheraton Otelinde düzenlenen törenle imzalandı.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu yaptığı konuşmada, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun, Bakanlığının ilgili kuruluşu olduğunu anımsatarak, geçen yıl çıkardıkları bir yasayla bu kurumun tüm fonksiyonlarını yerine getirebilecek yasal imkanlara kavuşturulduğunu kaydetti. Tütün ve alkol piyasasının bir kamu otoritesi tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten Başesgioğlu, “Yaratmış olduğu katma değer itibariyle, vergi itibariyle, halk sağlığı ve kamu güvenliği açısından gerçekten dikkatle takip etmemiz gereken bir piyasadır” dedi.
Tütün ve alkol ürünlerinin iç üretiminden, son noktadaki tüketiciye erişimine kadar geçen sürecin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, bu konuda Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmak gayreti içerisinde olduğuna işaret etti. Başesgioğlu, şunları kaydetti:
“Hepinizin bildiği gibi TEKEL'in özeleştirilmesiyle birlikte bu konuda illerimizde bir boşluk doğdu. Satış belgelerinin düzenlenmesi konusunda bir mekanizma kurulması gerekiyordu. Kurumumuzun da taşra teşkilatı olmadığından bu konuda bir işbirliği yapma zorunluluğu doğdu. Bu işbirliğini de Türkiye'nin en eski, en köklü, en saygın kurumları olan TOBB ve TESK'le yapma kararını aldık.
Bu kurumlarımız, bu görevi en iyi şekilde yerine getireceklerdir. Şu anda Türkiye'de 200 bin satış belgeli satıcımız bulunmaktadır. Yaklaşık yılda 40 bin civarında yeni taleple karşı karşıyayız. Onun için bu taleplerin en iyi şekilde değerlendirilerek gerçek hak sahiplerine verileceğine olan inancımız tamdır.”
-TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU-
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında imzalanan protokolle satış belgesi işlemlerinin 2009 yılı başından itibaren Odalar Birliği ile TESK'e bağlı meslek örgütleri aracılığıyla yürütülmesinin sağlanacağını kaydetti.
4733 sayılı kanun'un ek 1. maddesiyle satış belgeleri düzenlenmesi işlemlerini kamu kurum veya kuruşlarıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarına protokolle devredebilme imkanı getirildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye çapında son 5 yılda ortalama yıllık yeni satış belgesi başvuru sayısının 39 bin 574 olduğunu kaydetti. Satış belgelerinin 3 gruptan oluştuğunu, bunların perakende satış belgesi, açık alkollü içki satış belgesi ile toptan satış belgeleri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, 2003 yılından bugüne kadar satış belgesi düzenlenmesi işlemlerinin bugün itibariyle 38 il merkezinde bulunan Tekel Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğü tarafından yerine getirildiğini söyledi.
TOBB ve TESK ile imzalanan protokol sonucunda satış belgesi düzenlenmesi işlemlerinin her bir ilde en az iki oda tarafından yerine getirilmek üzere, 2009 yılından itibaren toplam 168 oda tarafından yürütüleceğini kaydedin Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“Ayrıca İstanbul gibi satıcı sayısı yoğun bazı illerimizde odalarımız şubeler açmak suretiyle bölgesel hizmet ağını daha da genişletme taahhüdünde bulunmuşlardır. Bu suretle, tüm Türkiye'de sadece 38 noktada gerçekleştirilen yeni satış belgesi düzenlenmesine yönelik hizmet yeri sayısı yaklaşık 5 kat arttırılmış olacaktır.
Bugüne kadar TEKEL Başmüdürlüklerince yerine getirilen süre uzatım işlemlerinde faal satıcılar 2009 yılı için, daha pratik ve her hangi bir kırtasiye işlemi gerekmeksizin işlemlerini yerine getirebilme imkanına kavuşmuş olacaklardır. Bu suretle 2009 yılından itibaren odalarımızın muhatap olacakları işlemler de azaltılmıştır. 2009 yılında yaklaşık 40 bin yeni başvuru beklenmektedir.”
-TAPDK BAŞKANI ÇALIŞKAN-
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, tütün ve alkol piyasasının, bu ürünlerin gerek içerdiği yüksek vergi oranları, gerekse izinsiz üretilip, piyasaya sahte ve kaçak olarak sürülme ihtimalleri bulunması nedeniyle, sıkı denetim altında faaliyet gösteren piyasalar olduğunu söyledi.
Tütün ve alkollü ürünlerin gerek satışı, gerekse piyasanın gözetim ve denetimi üzerinde ciddi olarak durulması gerektiğine dikkat çeken Çalışkan, TAPDK'nın düzenleme konularından birisinin de söz konusu ürünleri satacak olan satıcıların belli bir düzen içinde, kontrollü olarak ve güvenli ürünleri satmalarına imkan sağlamak olduğunu anlattı.
Çalışkan, TAPDK'nın yaygın yerel teşkilatı bulunmaması nedeni ile bu işlemlerin daha önce TEKEL Başmüdürlükleri kanalı ile yürütüldüğünü ancak, Tekel'in bu yıl içinde özelleştirme sürecinin tamamlanmış olması nedeniyle, başmüdürlüklerin büyük bölümünün kapatıldığını, yıl sonu itibariyle de tamamının kapatılmasının öngörüldüğünü hatırlattı.
Bu nedenle, satış belgesi verilmesi işlemlerinin, sektörel anlamda bu satış işlemlerini yapan bayilerin üyesi bulunduğu TOBB'a veya TESK'e bağlı meslek odaları kanalı aracılığı ile yapılmasının uygun görüldüğünü ifade eden Çalışkan, “İlgili kurumlarla yapılan mutabakata istinaden bir protokol hazırlandı. Bu protokole gerek TESK, gerekse TOBB tarafından ciddi katkılar sağlandı. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise sigara ve alkollü içkilerin yüzde 95'inin TESK'e bağlı oda ve dükkanlarda satıldığını kaydederek, “TAPDK'nın bu konuda bizi görevlendirmesi, bizim için mutluluk. Bundan böyle bu görevi layıkıyla yürüteceğiz. Sektörün ülkemizdeki geleceği için katkı vermeye her zaman hazırız” dedi.
(ÖZK-GLZ-TLN)
12:36 26/12/08
"