Güncelleme Tarihi:
2012'de 35 bin tonla toplam deniz balıkları üretimi içinde yüzde 11,3 paya ulaşan palamutun, geçen yıl yüzde 63,2 azalmayla ağlara takılan miktarı 13 bin tona gerilerken, toplam içindeki payı yüzde 4,5'e düştü. Geçen yıl ağlara takılan balıkların yüzde 60'ını hamsi oluşturdu. AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "2013 yılına ilişkin su ürünleri istatistikleri"nden derlediği bilgiye göre, su ürünleri üretimi, 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 5,8 azalarak 607 bin 515 ton olarak gerçekleşti. Deniz balıkları üretimi, geçen yıl yüzde 6,5 azalmayla 295 bin tona geriledi.
YÜZDE 4.5'E GERİLEDİ
2012'de bol miktarda çıkan palamut geçen yıl daha az ağlara takılırken, hamside bolluk yaşandı. Önceki yıl 35 bin olan palamut üretimi, geçen yıl yüzde 63,2 azalarak 13 bin tona geriledi. Palamutun toplam deniz balıkları üretimi içindeki payı da yüzde 11,3'ten yüzde 4,5'e geriledi. Ağlara takılan balıkların yüzde 60'ı hamsi Sofralık hamsi ise palamuttaki açığı kapattı. Hamsi üretimi 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 27,6 artışla 81 bin tondan yaklaşık 103 bin tona çıktı. Bu türün, toplam içindeki payı ise yüzde 25'ten 35'e yükseldi. Balık unu ve yağ fabrikalarına giden hamsi ise yüzde 8,1 düşüşle 76 bin tona indi. Bu hamsi türünün toplam içindeki payında fazla bir değişiklik olmadan yüzde 25,8'de kaldı. Sofralık ve fabrikaya giden hamsi olarak değerlendirildiğinde ise bu türün toplam deniz ürünleri içindeki payı yaklaşık yüzde 60 olarak gerçekleşti.