TUTSAT'ın 14 maddesi daha kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

TUTSATın 14 maddesi daha kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2006 20:19

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kamu Finansmanı Kanunu Tasarısının (TUTSAT) 14 maddesi daha kabul edildi. 19 maddesi kabul edilen tasarının görüşülmesine yarın devam edilecek.

TUTSAT (Tutulu Satış-Mortgage) görüşmeleri sırasında CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, müteahhitlerin SSK'ya olan prim borçları nedeniyle yapı kullanma izni alamadıklarını belirterek, konut sahiplerinin mağdur olduğunu kaydetti.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş ise İstanbul'daki konutların yaklaşık yüzde 70'inin elektrik ve su abonesi olmasına rağmen müteahhitin SSK borcu nedeniyle evleri kullananların ilişik kesemediğini söyledi. Pektaş, ilişik kesilmeyen konutların ipotek teminatlı menkul kıymetlere dahil edilmediğini, böylece söz konusu vatandaşların mağdur olabileceğini belirtti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de tasarıyla getirilen temel düzenlemelerin bozulmaması gerektiğini belirterek, müteahhitlerin prim borcu olması halinde ilişik kesme belgesi verilmesinin sosyal güvenlik reformuna uygun olmayacağını bildirdi.
Kabul edilen önerge doğrultusunda, ipotek teminatlı menkul kıymetler teminat ve varlık teminatlı menkul kıymetler teminat havuzu ile konut finansmanı, varlık finansmanı ve yatırım fonunun üçer aylık dönemlerin son işgününde, net varlık değerlerinin yüzbinde 5'i kadar alma ücreti alınacak. Sözkonusu oran, tasarıda onbinde 3'ü olarak hazırlanmış, alt komisyonda onbinde 1'ine indirilmişti.
Görüşmelerin ardından 40 maddeden oluşan TUTSAT (Tutulu Satış-Mortgage) tasarısının ilk 19 maddesi kabul edildi.
Tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine yarın devam edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!