ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2009 12:26
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Makro Ekonomik Göstergeler Açısından 2009 tahminlerini açıkladı.
TUSKON, 2009’da Yıllık Tüketici Fiyat Endeksi’nin ( TÜFE) yüzde 6,50 düzeyine gerileyeceği, ekonomik büyümenin de yüzde 2,5 olacağı tahmininde bulundu.
TUSKON’dan yapılan açıklamada, 2009’da ihracat 110 milyar dolar olarak öngörülürken ithalatın 135 milyar dolara ineceği, bono faizlerinin de yüzde 13.5 düzeyine gerileyeceği kaydedildi.
TUSKON’un diğer tahminleri de şöyle sıralandı:
“-Büyüme: Türkiye ekonomisi 27 çeyrekten beri büyüyor. Global finansal kriz Türkiye’yi de sektör bazında etkiyecektir. Ancak, sadece kayıtlı ekonomiye bakarak büyüme tahmini yapmak yanlış olur. Bu çerçevede 2009 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5 oranında büyümesi beklenmektedir.
-Cari Açık: Enerji fiyatlarının gerilemesi, hammadde ve yarı mamul mal ithalatındaki gerileme dikkate alındığında cari açıkta belirgin bir gerileme olacaktır. 2009 Yılında cari açığımızın 25 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir.
-Dolar/TL: IMF ile yeni bir stand-by yapılmasıyla oluşacak olumlu hava dövize satış getirecektir. Dünyada halen en yüksek faiz uygulayan ülke Türkiye. 2009’da enflasyonla birlikte faiz oranlarının da düşme eğilimine gireceği beklentisiyle daha önce de olduğu gibi dövizini Türkiye’ye getirip bozduracak TL’ye geçecek yerine Hazine iç borçlanma senedi alacak. Ayrıca, cari açığın azalması da yabancı ve yerlilerin ekonomiye bakış açısını olumluya dönecektir. Bu gerekçelerle 2009’ın ilk aylarından başlamak üzere dövize satış gelecektir. Dalgalı kurda fiyat tahmini zor olmakla birlikte 2009 yılında dolar 1.30- 1.60 TL aralığında dalgalanabilir ve Dolar 2009’u 1.60 TL ile kapatabilir.
-Petrol: Dünya ekonomisindeki daralma ve hedge fonların petrol fonlarını azaltmalarıyla petrolde gerçek arz talep fiyatın oluşmasında etkili olacaktır. Son dönemde Petrol İhraç Eden ülkeler Teşkilatı (OPEC) petrol fiyatlarındaki gerilemenin önüne geçmek için üretimde kısıtlama kararı aldıysa da fiyatların gerilemesini önleyemedi. Stratejik gerginlik dışında iyimser beklentiyle 2009’da ham petrolün varili 30 dolara gerileyebilir.
-
Altın: Para birimlerine duyulan güven bunalımı ve sıfıra yaklaşan faiz oranları 2008’ın son aylarına kadar altının güçlü fiyat seviyesini korumasında etkili oldu. Endüstriyel metaller, petrol, diğer kıymetli maden fiyatları 2008’deki zirve seviyelerinden üçte iki oranında gerilerken, altın fiyatı ancak yüzde 25 oranında geriledi. Fiyat dengesinin oluşması için 2009 yılında ilk etapta altının onsu 600 dolara ve daha sonra 500 dolar ve altına gerileyecek. Yılın son çeyreğinde iç piyasada satış ağırlıklı bir seyir izleyen 24 ayar
altın gram fiyatı 2009 yılı içerisinde 27,00- 32,00 TL aralığında dalgalanacaktır.
-İMKB: Reel sektördeki sıkıntılar 2009 yılında bilançolara yansımaya başladığında
hisse senedi fiyatlarının düşme eğilimi göstermesi beklenirken, IMF ile yeni bir stand-by anlaşması beklentisi borsa endeksinin yükselişinde etkili olacaktır. Ancak Şubat ayı ortalarından itibaren bilançoların negatif gerçekleşmesiyle İMKB endeksleri gerileme eğilimine girebilir. İMKB-100 endeksinin 2009 yılı içinde 25-35 bin puan aralığında hareket etmesi beklenmektedir”