TÜSİAD: Türkiye önemli bir eşikte fırsatlar kaçmasın

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Türkiye önemli bir eşikte fırsatlar kaçmasın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 00:00

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin ekonomik, demografik ve siyasi konjonktür açısından önünde önemli bir fırsat bulunduğunu vurgularken, “Türkiye dünyadaki artan önemini sürdürebilmek hatta pekiştirmek için kendi iç ev ödevlerine odaklanmalıdır” dedi. Boyner, siyasi partilerden de seçim öncesi programlarını ortaya koymalarını istedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin önemli bir eşikte bulunduğuna dikkat çekerek, önündeki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) birlikte 4’üncüsünü Edirne’de düzenlediği “Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü” toplantıda konuşan Ümit Boyner, “Türkiye dünyadaki artan önemini sürdürebilmek hatta pekiştirmek için kendi iç ev ödevlerine odaklanmalıdır” derken, Türkiye için hem kendi ekonomik konumu, hem demografik fırsat penceresi, hem siyasi konjonktür açısından önünde çok önemli bir fırsatın, bir eşiğin mevcut olduğunu vurguladı.

Çözüm dönemindeyiz

“Eğitimde, üretimde, teknolojide, alt yapıda ve tabii demokrasisinde ve iç huzurundaki problemlerini Türkiye’nin çözmesi gereken bir dönemdeyiz” diyen Boyner, sözlerine şöyle devam etti: “Genel seçimlere kadar uzanan önümüzdeki süreci siyasi partilerimizin vatandaşların önüne programlarını koymaları için çok değerli buluyoruz. Bizim gibi sivil toplum örgütlerine de hem mikro, hem makro bazda hem sosyal, hem siyasi konularda çözüm üretmek ve hem siyasilerle hem kamuoyu ile paylaşma ve farkındalık yaratma görevi düşüyor.”

En az yüzde 6 büyümeliyiz

Gelişmiş bir toplum olmanın sadece topyekun geliri ve imkanları artırmakla sağlanamadığına dikkati çeken Boyner, bunun için “verimlilik tabanlı sürdürülebilir bir ekonomi politikasının” önemini vurguladı. Makro politikaların sürdürülebilir büyüme için gerekli ancak yeterli olmadıklarını belirten Boyner, şöyle konuştu: “Refah düzeyinin yükseltilmesi, kişi başına gelir düzeyinin AB ortalamalarına yaklaşması ve yeni istihdam olanaklarının yaratılabilmesi için Türkiye ekonomisinin yıllık yüzde 6 civarında bir büyüme oranını yakalayabilmesi gerekiyor. Bu da arz yönlü, yani üretimi etkileyen, tetikleyen politikaların geliştirilmesini gerektiriyor.”

Trakyalı işadamları federasyonu kuruldu

EDİRNE’deki “Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü” toplantısının ardından 7 dernek biraraya gelerek Trakya Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu TRAKYASİFED’in kuruluş protokolünü imzaladı. TÜRKONFED çatısı altında faaliyet gösterecek olan federasyon, Çerkezköy Sanayiciler Derneği, Çorlu İş Adamları ve Sanayiciler Derneği Edirne Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, Lüleburgaz Sanayici ve İş Adamları Derneği, Silivri Kadın Girişimciler Derneği, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Trakya Sanayici ve İş Adamları Derneği’den oluşacak.

‘Sosyal yardım’ modelinden sanayi yapısına geçilmeli

ÜMİT Boyner, teşvik politikalarını şöyle değerlendirdi: “Geçmiş dönemlerdeki sanayi politikalarımızda, teşvik ağırlıklı bir politika yapısı mevcut. Devlet yardımlarının ağırlıklı olarak sosyal yardım modeli olarak kullanıldığı bir sistem. Burada, bölgeler arası gelişmişlik farklarının da etkisi var elbette. Ancak, Türkiye’nin teşvik sisteminden rekabetçi bir sanayi yapısına dönüşümü sağlaması için bu çelişkiden kurtulması gerekiyor. Devlet elbette sosyal yardım politikalarına gerektiği yerde, ihtiyaç doğrultusunda büyük önem vermeli. Ancak, devlet bir şekilde ekonomi politikası içinde yer alacak ise, bu sadece başarılı bir sanayi politikasının taraflar ile birlikte kurgulanmasından ibaret olmalı. 21’inci yüzyılda başarılı bir sanayi politikasından bahsediyoruz.”

TÜSİAD yeni anayasa çalışmasını 2011’in ilk yarısında açıklayacak

ÜMİT Boyner, TÜSİAD’ın yeni anayasa çalışmasına ilişkin olarak da, şu bilgiyi verdi: “Demokrasi açığımızı kapatmanın en etkili, en önemli aracı olacak Yeni Anayasa çalışmalarımızı da yine 2011’in ilk yarısında kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!