TÜSİAD: Soykırım popülizmi Fransa’yla işleri derinden etkiler

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Soykırım popülizmi Fransa’yla işleri derinden etkiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 00:00

22 Aralık’ta Fransa Meclisi’nde oylanacak Ermeni soykırımı ile ilgili yasa tasarısı iş dünyasını harekete geçirirken, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Fransa parlamentosu siyasi popülizm uğruna, bu tasarıyı gündeme getirmekten beis duymuyor. Avrupa değerleri ile ciddi anlamda çelişen söz konusu tasarı Türk-Fransız iş ortamını da olumsuz etkileyecek” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Fransa  Meclisi’ndeki, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi girişimi konusunda, “Fransa parlamentosu siyasi popülizm uğruna, düşünce ve araştırma özgürlüğünü kısıtlayıcı eğilimler taşıyan bu  tasarıyı seçim döneminde gündeme getirmekten beis duymuyor. TÜSİAD olarak inanıyoruz ki, demokratik hukuk devletlerinde parlamentolar yargının yerine  geçemez, tarih yazamaz, siyasetçiler yargıç olarak davranamaz” dedi.
TOBB ve TÜSİAD harekete geçti
Fransız parlamentosunun gündeminde bulunan “Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl hapis ile 45 bin Euro para cezasına çarptırılır” hükmünü öngören yasa tasarısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile TÜSİAD’ı harekete geçirdi. TOBB ve TÜSİAD, söz konusu yasa tasarısının Türk-Fransız iş ortamına olumsuz etkileri konusunda 19 Aralık pazartesi günü Fransa’da bir dizi temas gerçekleştirecek. Temaslara TÜSİAD tarafından Yönetim  Kurulu Başkanı Boyner’in yanı sıra, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Tayfun Bayazıt ve Lucien Arkas ile TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası da katılacak.
Avrupa değerleri ile çelişiyor
Ümit Boyner, TOBB ile yaptıkları ortak basın açıklamasında da değindikleri gibi, Fransa’da önerilen yasa tasarısının Fransa’nın da parçası olduğu Avrupa değerleri ile ciddi anlamda çeliştiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: “Avrupa değerlerine ters düştüğüne inandığımız bu tasarıyla ilgili endişelerimizi Fransız iş dünyası örgütleri kanalıyla, Fransız  siyasetine iletmek istiyoruz. 19 Aralık 2011 tarihinde Paris’te gerçekleştireceğimiz temaslar kapsamında Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları  Birliği, Uluslararası Ticaret Odası ve Fransa’da TÜSİAD’ın muadil örgütü MEDEF temsilcileri ile görüşeceğiz. Ziyaret öncesinde de gidişatın olumsuz sonuçları hakkında TÜSİAD yönetimi olarak Fransız iş dünyasının temsilcileriyle birebir  temaslarımızı sürdürüyoruz. Buna ek olarak, geçtiğimiz hafta başında muadil örgütümüz MEDEF’e bir mektup ileterek söz konusu tutumun olumlu seyreden Türk-Fransız iş ortamına olası etkilerinden söz ettik.”

Haberin Devamı

Paris Boğaziçi Enstitüsü bu konu üzerine yoğunlaştı

Haberin Devamı

TÜSİAD yönetimi ve üyeleri kanalıyla da Fransız iş dünyası temsilcileri ile birebir görüştüklerini kaydeden Ümit Boyner, TÜSİAD’ın girişimiyle kurulan ve Türkiye-Fransa ilişkileri üzerine çalışmalar yürüten Paris Boğaziçi Enstitüsü isimli düşünce kuruluşununun da Fransa’daki çalışmalarını bu konu üzerine yoğunlaştırdığını söyledi. Boyner, “Paris Boğaziçi Enstitüsü, yasa tasarısının hem siyasi hem sosyal hem kültürel hem de ekonomik boyutta doğurabileceği sonuçlara ilişkin Fransız milletvekillerine mektup iletti. Pazartesi günü TOBB ve TÜSİAD’ın muhatap kuruluşlarıyla gerçekleşecek temaslarla  da Türkiye’ye karşı takınılan bu siyasal tutumun etkilerini ele alacağız. İki  ülke arasındaki ilişkilere birçok yönüyle zarar verecek olan bu tasarı ile ilgili  Fransa kamuoyunda sağduyunun hakim olacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

/images/100/0x0/55eb6c1df018fbb8f8c0142e

Haberin Devamı

Milli refleksimiz güçlüdür haksızlığı kolay kolay unutmayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa meclisindeki, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa tasarısı ile ilgili, “Kısa vadeli siyasi beklentilerle uzun vadeli ilişkilerimizin tehlikeye atılması son derece  kötü. Yasa tasarısı temelleri açısından da son derece yanlış” dedi. Fransa’nın Ankara  Büyükelçisi Laurent Bili’yi ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, tasarının Türk-Fransız ilişkilerini derinden sarsabilecek çok ciddi bir “mesele” olduğunu belirtti.
Böyle bir adıma hayret ettik
Türkiye-Fransa ilişkilerinin her zaman çok önemli olduğunu, iki ülkenin  yüzyılları aşan stratejik bir işbirliği çerçevesinin bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu,  yasa tasarısının temelleri açısından da son  derece yanlış olduğunu söyledi. İfade özgürlüğünün temellerinin atıldığı bir ülkede bu tür bir adımın atılmasın kendilerini hayrete düşürdüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları dile getirdi: “Konunun siyasi boyutunun yanı sıra ekonomik boyutu da son derece  önemli. Siyasi belirsizliklerin ve gerilimin  ekonomik işbirliğinin önüne geçmesini istemiyoruz. Türk insanı duygusaldır, milli refleksleri çok güçlüdür. Haksızlığı kolay kolay unutmaz. Sizden beklentimiz hükümeti ve yasama organlarını oluşabilecek hassasiyete karşı uyarmanızdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!