TÜSİAD, özel kurul oluşturdu, 50 milyon turist için çalışacak

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, özel kurul oluşturdu, 50 milyon turist için çalışacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

TÜSİAD, turizm sektörü için çalışma grubu kurdu. Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu adı altında turizm çalışma grubu kurulduğunu söyleyen TÜSİAD’ın yedek yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Zeynep Silahtaroğlu Baykal, “Turizm, TÜSİAD’da ilk kez önemli işkolu olarak kabul edildi. 2023’te 50 milyon turist hedefini destekleyici çalışmalar yapacağız” dedi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), oluşturduğu çalışma gruplarının odaklandığı sektörler arasına turizm sektörünü de koydu. Çalışma grubu Kibar Holding CEO’su Ali Kibar başkanlığında Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu altında kuruldu. Turizmin yeni çalışma grubu olduğu komisyonun diğer grupları arasında çevre, ulaştırma, enerji, sanayi, tarım ve gıda, savunma sanayi bulunuyor.

Program hazırlıyor

Kurulun kurulmasında TÜSİAD’da yedek yönetim kurulu üyeleri olan Martı Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin ve Silkar Turizm bünyesindeki Lykia Group Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu Baykal ile üye Gürallar Artcraft Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat etkili oldu. Zeynep Silahtaroğlu Baykal, birkaç hafta önceki yönetim toplantısında bu kurulun kurulmasına karar verildiğini belirterek, “TÜSİAD tarihinde turizm ilk defa önemli bir iş kolu olarak kabul ediliyor. Önderlik yaptığım bu çalışma grubunun potansiyel üyelerini toplayıp amaç ve çalışma programı hazırlamam istendi. Sunduğumuz rapor doğrultusunda yönetim kurulu turizm çalışma grubunun kesin başkanını ve öneri hedef ve programını değerlendirip onaylayacak” dedi. Baykal, bu kararın Türkiye’nin en büyük ve saygın sivil toplum örgütünün en hızlı büyüyen bacasız sanayi olan turizme verdiği önemi gösterdiğini vurguladı. Baykal, çalışma grubunun amacıyla ilgili şunları söyledi: “Dünyada ilk 10’da oynayan Türkiye turizminin, 2023 yılında 50 milyon turist hedefini destekleyici çalışmalar yaparak stratejiler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bakanlık ve sektörel meslek gruplarıyla işbirliği içinde olacağız.”

Etkin bir grup olacak

Turizmle doğrudan ilgili TÜSİAD üyeleri arasından belirledikleri üyeleri davet ederek ilk toplantılarını ağustos ayında yapacaklarını dile getiren Zeynep Silahtaroğlu Baykal, şöyle konuştu: “Sadece turizm alanında faaliyet gösterenler değil, konuyla ilgili bütün üye ve çalışma gruplarını davet edeceğiz. TÜSİAD’ın diğer komite ve altındaki çalışma grublarının gayet etkin ve başarılı çalışmalar yapıp sektörel stratejilerini belirlenmesinde etkin olduğunu hepimiz gözlemliyoruz. Bu çalışma grubunun da çok etkin bir grup olacağını da şimdiden biliyoruz.”

TÜSİAD: Barışa sahip çıkalım, siyasiler söyleme dikkat etsin

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), tüm vatandaşların, vatanseverlik anlayışı ve sağduyusu çerçevesinde, toplumsal barışa sahip çıkması çağrısı yaptı. TÜSİAD’tan son günlerde yaşanan toplumsal olaylar üzerine yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Geçen yıl büyük umutlarla başlatılan Kürt açılımının iyi yönetilememesi ve içeriğinin tanımlanmamasının yanı sıra terörün sürmesi, Kürt sorununun çözülmekte olduğuna dair umudu ortadan kaldırarak hayal kırıklığına yol açmıştır. Türk siyasetinin en büyük zaaflarından birisi, siyasi aktörlerin kritik dönemlerde diyalog kapılarını kapalı tutmasıdır. İnanıyoruz ki, vatandaşlık bilincine sahip ve demokratik düzende birlikte yaşamanın değerini bilen geniş toplum kesimlerinin sağduyusu, kutuplaşmayı tetikleyen marjinal kesimlerin karşısında barışın korunması için büyük güvence olacak. Tüm vatandaşlarımız, vatanseverlik anlayışı çerçevesinde toplumsal barışa sahip çıkmalıdır.”

Dokuz komisyon var

TÜSİAD, 9 ana çalışma komisyonu oluşturuyor. Bunlar, “Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu, Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu, Şirket İşleri Komisyonu, Sosyal İşler Komisyonu, Parlamento İşleri Komisyonu, Dışişleri ve AB Uyum Komisyonu, Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu, Yurtdışı İletişim Komisyonu, Bölgesel Gelişme ve İşdünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu” şeklinde sıralanıyor. Bunlara oluşturulan çeşitli çalışma grupları destek veriyor.

Turizm gelirinde dünya 9’uncuyuz

TÜRK turimzi 2009 yılını 26 milyon turist, 21 milyar dolarlık gelirle geride bıraktı. 2010 yılı için 30 milyon turist hedefi bulunurken, 2023 yılı için ise 50 milyonluk hedef konuldu. Türkiye dünya turizm pazarında yüzde 2.4, Avrupa turizm pazarında ise yüzde 4.5 paya sahip. Turist sayısı ve döviz gelirlerindeki artış hızıyla dünyadaki en büyük 20’nci, turizm varış noktası içinde turist girişleri açısından yedinci, turizm gelirleri açısından dokuzuncu sırada bulunuyor. Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediye belgeli yatak sayısının bu yılın sonunda 1 milyon 2 bine, 2010 yılının sonunda ise 1 milyon 50 bine ulaşacak. Yatırım aşamasında da 250 bin yatak bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!