Güncelleme Tarihi:
Türk-İtalyan İş Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘İtalya'dan Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda antrenörlüğümüzü yapmasını bekliyoruz’’ dedi.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, İtalyan işadamlarından AB için antrenörlük beklediklerini söyledi. Türk-İtalyan İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda, ‘‘Reform Programı ve Özel Sektörün Beklentileri’’ konulu bir konuşma yapan Yücaoğlu, ‘‘Türk işadamları olarak, İtalya'dan ikili ilişkiler ve Avrupa Birliği imkanlarının harekete geçirilmesi konusunda ‘antrenörlük ve destek' bekliyoruz’’ dedi.
Yücaoğlu, Türkiye’nin işbaşındaki hükümetle, son 10 yıldır yakalayamadığı bir siyasi istikrarı yakalayarak yoluna devam ettiğini kaydederek, çeşitli alanlarda çok ciddi temellerin atıldığını söyledi. Enflasyonu önlemeye yönelik ciddi bir program başlatıldığını dile getiren Yücaoğlu, ‘‘Hükümetin, Türkiye'nin doğru gündemi yakalamış olması bizi sevindiriyor. Bu gündem devam ettikçe, desteğimiz de tam olacak. Biz Türk işadamları olarak 2000 yılına çok umutlu bakıyoruz’’ diye konuştu.
Yücaoğlu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) ciddi kaynak akışının olduğunu, faizlerin düştüğünü, proje finansmanları için de ciddi hareketlenmeler başladığını belirterek, Türkiye'de özellikle perakende zincirleri, gıda ve elektronik ticaret konusunda inanılmayacak kadar çok firmanın ortak bulmak için çalışmalara başladığını söyledi.
ABD ve Avrupa'daki şirket birleşmelerinin Türkiye'de de yaşanacağını ifade eden Yücaoğlu, ‘‘Türkiye'de de ciddi birleşmelere şahit olacaksınız’’ diye konuştu.
Otomotiv, inşaat ve elektronik sektörlerinde ciddi kapasite artışları beklendiğini, enerji santralları, telekomünikasyon gibi alanlardaki altyapı projelerinin bulunduğunu anlatan Yücaoğlu, ‘‘Bunlar sadece 1-2 yıla mahsus değil, önümüzdeki 10 yıl bu faaliyetler ve bunlarla gelecek yabancı sermaye, şirketleşme ve üçüncü ülkelere yatırımı da artıracaktır’’ dedi.
SENDİKALAR HEDEFTEN UZAK
Yücaoğlu, tüm bu çerçevenin yürümesi için yakından takip edilmesi gereken konular bulunduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:
‘‘Bunlardan bir tanesi toplusözleşmeler konusu. Toplusözleşmeler öyle bir noktadadır ki daha henüz sendikalarımızın görüşleri, ileriye bakan görüşleri bu programın icap ettirdiği hedeflerden uzaktır.’’
Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yapılan toplantıya 127 İtalyan, 200 Türk işadamı katıldı.
İtalya'nın TÜSİAD'ı olarak bilinen Confindustria'nın Başkanı Giorgio Fossa, Türk ve İtalyan işadamlarının arasındaki işbirliğinin gelişmesini istediklerini söyledi. ‘‘Türkiye'deki kredibilitemizi kaybettiğimizi biliyoruz. Bunu artırmak için çalışıyoruz’’ diyen Fossa, ‘‘Zorlukların üstesinden birlikte geldik. İtalyan işadamları olarak, yaşanan siyasi gerginlikler de size verdiğimiz destekten vazgeçmedik. Türkiye coğrafi konumu nedeniyle İtalya için Ortaasya'ya köprü görevi görecek önemli Akdeniz ülkelerinden biri. Çok önemli bir misyona sahip’’ dedi.
Pirelli: Hükümetin programını destekliyoruz
PİRELLİ Ekonomik İşler Direktörü Riccardo Perissich, Türkiye'de ‘‘enflasyon programı’’ başarılı olursa yabancı yatırımların gözle görülür biçimde artacağını söyledi. Perissich, hükümetin hedeflerine inandıklarını ve desteklerini de kaydetti.
Türkiye'deki enflasyon programının başarılı olmasındaki en önemli etkenin, ücret politikası olduğunu belirten Perissich, şöyle konuştu: ‘‘Bizim işçilerimiz toplu iş sözleşmeleri sırasında yüzde 130 zam isteğiyle karşımıza geldi. Bizim öngördüğümüz yüzde 60-70'lik bir artıştı. Hükümetin belirlediği ücret artışının ise yüzde 25 olduğunu biliyoruz. Biz de, hedeflerimizi buna göre yaptık. Türkiye'de geçmişe dayalı değil, hedeflenen enflasyon oranında ücret artışı yapılmalı.’’
Pirelli'nin Türkiye'de 40 yıllık bir geçmişi olduğunu bildiren Perissich, Türkiye ile daha fazla entegrasyon ve işbirliği kurmak istediklerini söyledi.