TÜSİAD’ın çözüm’ sürecine destek için ikinci durağı Batman oldu

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD’ın çözüm’ sürecine destek için ikinci durağı Batman oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2013 01:40

TÜSİAD’ın ‘çözüm’ sürecine destek için gerçekleştirdiği ‘Doğu ve Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi’ toplantısının ikincisini dün Batman’da gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Başkan Muharrem Yılmaz, “Çözüm için gerekli adımlar atıldıkça, biz de söz veriyoruz, refahı üretmenin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ilkini geçen Haziran ayında Cizre’de hayata geçirdiği Doğu ve Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısının ikincisini dün Batman’da gerçekleştirdi. TÜSİAD’ın 6 aydan kısa bir süre içinde bölgede ikinci kez böyle bir toplantı gerçekleştirmesi, doğuya yatırımı artırmayı hedefleyen bu toplantıların sürdürülebilirliği açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirildi. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da Cizre’de yaptığı konuşmayı hatırlatarak, “Cizre’de ‘çözüme yatırım için buradayız’ demiştik. Bugün, Batman’da, ‘Çözüme yatırıma devam ediyoruz’ demek için buradayız” dedi

ENERJİMİZ KALKINMAYA

Bölgeyle gönül bağlarının bulunduğunu belirten Yılmaz, bölge işadamlarına seslenerek, “Çözüme en büyük yatırım bizim birlikteliğimiz. Biz dayanışmayı sürdürdükçe, çözümden vazgeçilemeyeceğini herkes görsün. Çözüm için gerekli adımlar atıldıkça biz de söz veriyoruz, refahı üretmenin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız” diye konuştu. TÜSİAD yönetimi ve Türkiye’nin önde gelen iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra, bölge işadamlarının da yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Muharrem Yılmaz, “Artık enerjimizi ülkenin her bölgesinin kalkınmasına odaklamalıyız” vurgusu yaparak bölgede yatırım ortamının iş insanları tarafından sürekli izleneceği bir mekanizma oluşturdukları bilgisini verdi.

BÖLGEDE ULUSLARARASI KONSEY

Yatırımların hayata geçmesinin elbette bir günde olamayacağını kaydeden Yılmaz, şunları aktardı: “Yatırım için belirli bir zemin gerekiyor. Biz belirli aralıklarla, başta üyelerimiz olmak üzere, ulusal ve uluslararası yatırımcıları bölgeye davet ederek, yatırım olanaklarını tanıtmayı ve yeni yatırımların bölgeye yönelmesine cesaret vermeyi arzu ediyoruz. Yatırımcı Danışma Konseyi toplantımızın diğer bir hedefi ise bölgenin yatırım olanaklarını, hem üyesi olduğumuz uluslararası iş dünyası kuruluşları aracılığıyla, hem de bugün bizlerle birlikte olan çok değerli büyükelçi ve ticaret müşavirlerimiz aracılığıyla uluslararası platformda tanıtmak. Bu vesileyle, yılda bir kez ulusal düzeyde gerçekleşen Yatırım Danışma Konseyi toplantısının da bir kere bölgede yapılmak üzere hükümetin gündemine sunuyoruz.”

Haberin Devamı

Kısa vadede özel finansman gerekiyor

Haberin Devamı

DOĞU ve Güneydoğu’ya yatırım için finansmanın son derece önemli olduğunun altını çizen Muharrem Yılmaz, şöyle konuştu: “Çözüm süreci bağlamında finansmana erişim sorununu hafifletmek ve uzun dönemde bölge riskini, ülke riskine eşitleyecek öneriler geliştirmek de Yatırımcı Danışma Konseyi’nin gündeminde olacak. Finansmana erişimde en azından kısa dönemde bölgeye özel finansman modellerinin geliştirilmesi ihtiyacı açıktır. Bu özel finansman modellerine örnek olarak, ‘Gelişen Anadolu’ Girişim Sermayesi adı altında çalışacak olan AB kaynaklı bir fonu örnek göstermek mümkün.”

Kimler katıldı

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz başkanlığında Batman’a giden 60’ı aşkın kişinin yer aldığı TÜSİAD heyetinde, yönetim kurulu üyelerinden Memduh Boydak, Tarkan Kadooğlu, Volkan Vural, Cansen Başaran Symes, Şükrü Ünlütürk, Simone Kaslowski gibi isimler katılırken, Mustafa Koç, Tuncay Özilhan, Erdal Aksoy ve Aziz Zapsu gibi iş dünyasının önde gelen temsilcileri de yer aldı. DOGÜNSİFED ve DİCLESİFED yönetici ve üyeleri ile Batman iş dünyası ve çok sayıda büyükelçi de toplantıda hazır bulundu.

Haberin Devamı

Batman’dan izlenimler

-TÜSİAD’ın ikinci toplantısı da ilki gibi bölge insanlarının yoğun ilgisi ile karşılaştı.
-Yoğun ilgi nedeniyle Batman’a gidecek olan THY uçağında yer bulunamaması nedeniyle uçağın modeli büyütülerek talep karşılandı.
-Cizre’deki toplantıda olduğu gibi Batman’da da çözüm sürecinin devamı ve kazandıracakları en önemli mesaj olarak ortaya çıktı.
-Batman merkezli Sentez Sağlık Hizmetleri yöneticisi Veysi Kuba, TÜSİAD üyelerinden 1’er milyon dolar koyarak Batman’a 200 milyon dolar sermayeli bir Anonim şirket kurulması çağrısında bulundu. Öneriye ilk etapta sıcak bakan olmazken toplantıya katılan TÜSİAD üyelerinin çoğu öneriye ‘iyi bir proje olursa neden olmasın’ şeklinde baktıklarını, bu tür çok ortaklı oluşumlar için, model ve projenin ne olduğunun önemini vurguladı.

Haberin Devamı

-Katılımcılar arasında Mustafa Koç’u gören Batman’li işadamları şehire daha fazla yatırım istediler. Batman’ın en büyük yatırımlarından olan TÜPRAŞ’ın ise bakım ve onarım zamanlarında kapasitesinin düşmesinin olumsuz etkilediği belirtildi. Mustafa Koç’un durumu değerlendireceği öğrenildi. Ankara’da öğle saatlerinde toplantıya yetişmesi gereken Mustafa Koç ise cevap veremeden toplantıdan ayrılmak zorunda kaldı.
-Muharrem Yılmaz’ın konuşmasına yine Kürtçe selamlama ile başlaması ve TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça da konuşmasını, “Uzun yol küçük adımlarla başlar” şeklindeki Kürt atasözüyle bitirmesi salondan alkış aldı.
-Batmanlı işadamları ise, Kürtçe selamlamaya ilişkin, “Eskiden siyasiler gelidiğinde Kürtçe selam verirdi şimdi işadamları da bunu yapıyor, demek ki sıra artık ekonomide” yorumu yaptılar.

Haberin Devamı

Bölge yüzde 16 büyüyebilir

CİZRE’deki toplantıda, bölge ekonomisine ilişkin analize göre istikrar ortamının sürekliliği varsayımı altında, bölge ekonomisinin, Türkiye’nin potansiyel ekonomik büyümesine yıllık yüzde 1 civarında bir katkı sağlamasının mümkün olduğunu belirttiklerini hatırlatan Muharrem Yılmaz, “Hizmetler sektörüyle başlayıp, sanayi sektörü yatırımlarıyla gelişmesi öngörülen bu senaryonun, bölge ekonomileri ile sağlanacak etkileşim ile daha da sağlam bir yapıya kavuşması mümkündür. Elbette, nispi olarak en yüksek refah artışı bu senaryo bağlamında Doğu Güneydoğu bölgesinde gerçekleşecek ve bu bölgedeki büyüme, Türkiye ortalamasının yaklaşık üç katını yakalayacaktır. 10. Kalkınma Planı hedefleri bağlamında, 2014-2018 döneminde Türkiye ortalama büyüme oranı yüzde 5.5 dir. Bu durumda bölge için büyümenin ortalama yıllık yüzde 16 gibi muazzam bir düzeyde gerçekleşmesini beklemekteyiz” dedi.

500 milyon Euro’luk bölge fonu kuruldu

CİZRE’deki toplantının üzerinden geçen 5 aylık süreçte, başta tarım-gıda, tekstil, sağlık, turizm, madencilik, mobilya olmak üzere birtakım proje teklifleri bölgesel federasyonlar aracılığı ile TÜSİAD’a proje başvuruları yapıldığını ve bunları değerlendirdiklerini söyleyen Yılmaz, ayrıca bölgenin finansman sıkıntısına ilişkin bir de müjdeli bir haber verdi. Detayları bugün Şanlıurfa’da açıklanacak olan Abraaj Capital tarafından oluşturulan fonun yüzde 50’si Ankara’nın doğusuna ve yüzde 50’si de GAP bölgesindeki projelere yatırım yapacak. Sadece Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki projelere yatırım yapmayı amaçlayan yeni bir fon oluşturdukları bilgisini veren Abraaj Capital Yöneticisi Levent Yeşildağ, fonun detaylarının bugün Şanlıurfa’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün de katılacağı bir törenle açıklanacağını söyledi. Fonun yaklaşık 500 milyon Euro olduğu belirtiliyor. Muharrem Yılmaz, bölgeye yönelik Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD temsilcilerinin de toplantı vesilesiyle Batman’a geldiklerini ifade ederek, önümüzdeki dönemde bu kurumların da bölgede projeler geliştirme yönünde görüşmelerinin olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!