Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, sözde soykırım tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesinden önce gezisini ertelediği yönünde resmi bir açıklama yapılmasa da, devlet ve sivil toplum kuruluşlarının programları değişmeye başladı. Ermeniler tarafından “soykırım günü” ilan edilen 24 Nisan öncesinde ABD’ye gitmeyi planlayan Erdoğan’ın programı bu aşamada bilinmezken, bakanlara ve AK Parti yöneticilerine “ABD seyahatlerinizi iptal edin” talimatı gittiği öğrenildi. Hükümetin bu konudaki tavrı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni de (TÜSİAD) etkiledi. TÜSİAD yönetiminin, önümüzdeki hafta yapmayı planladığı ABD gezisi, mevcut şartlar altında yararlı olmayacağı düşüncesiyle erteledi.
Diyalog kapıları kapandı
Her yıl özellikle sözde Ermeni soykırımı konusu gündemdeyken ABD’yi ziyaret eden ve orada pekçok üst düzey görüşme yapan TÜSİAD’ın, bu yılki programının neden aksadığı yönündeki sorumuza Ümit Boyner, “Yapmayı planladığımız gezi bugüne kadar ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’tan randevu beklediğimiz için gecikti. Bizim gezimiz sırasında kendisiyle görüşmek gibi bir talebimiz vardı, ancak programı çok dolu olduğu için şu ana kadar bize yanıt veremedi” dedi. Gelinen noktada da Amerika ve Türkiye Dışişleri arasında bir diyalog kopukluğu yaşandığını, Türkiye’nin büyükelçisini geri çağırdığını hatırlatan Boyner, sözlerine şöyle devam etti: “Devletler arası ilişkilerde zaman zaman kopukluklar olabilir. Sivil toplum örgütlerine de bu kopukluğun giderilmesinde önemli roller düşer. Ancak bugün biz TÜSİAD olarak bir takım temaslarda bulunsak, bir takım önerilerle dönsek bile Ankara’da öyle bir haberi verebileceğimiz, mesajları iletebileceğimiz bir ortam yok. Şu aşamada diyalog kapıları kapanmış durumda ve şu anda bir ABD gezisinin verimli sonuçları olacağını düşünmüyoruz.”
Kimse ‘gitmeyin’ demedi
Ankara’dan kendilerine ABD gezisini iptal etmeleri yönünde bir tavsiye gelip gelmediği konusunda ise “Hayır, öyle bir şey kesinlikle gelmedi” diyen Boyner, “Ama biz bir diyalog ortamının olmadığının farkındayız. Diyalog kapılarının kapatıldığı bir ortamda, biz ABD’ye gitsek bile bunun verimli olmayacağını biliyoruz” yanıtını verdi. Şu anda aldıkları karara ‘iptal’ yerine ‘erteleme’ demeyi tercih eden Boyner, şunları söyledi: “Bir sivil toplum örgütü olarak, daha önce de bu tür durumlar yaşadık. Ancak bugüne kadar bu kadar bu kadar ciddi bir tavır görmemiştik. Ancak bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Mutlaka bir diyalog ortamı oluşacaktır. Bir sivil toplum örgütü olarak bizim iyi ilişkilerimiz var ve bu diyalog ortamının oluşması için biz de üzerimize düşeni yapacağız.”
Programı ilk iptal eden Çağlayan oldu
BU dönemde ABD’ye yapılması planlanıp da, vazgeçilen gezilerden biri de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yapacağı ziyaret oldu. Çağlayan, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine dönük özel komite çalışmaları için Washington’a gidecekti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aralık ayında ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede ekonomik ve ticari ilişkilerde yürütülecek yeni bir ortaklık modeli belirlenmişti. Bu çerçevede Türk tarafını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Zafer Çağlayan, ABD tarafını ise ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ile ABD Ticaret Bakanı Gary Locke’un temsil edecekti. Bu çalışmalar doğrultusunda hem Amerikalı temsilcilerle, hem de ABD’deki Türk girişimcilerle bir araya gelmek için Çağlayan, mart ayının ilk haftasında bu ülkeye bir ziyaret planlamıştı. Ancak sözde Ermeni tasarıyla ilgili gelişmelerin ardırdan, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı’nın telkinleriyle bu gezinin de henüz belli olmayan bir tarihe kadar ertelendiği öğrenildi.