Güncelleme Tarihi:
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), kurulduğu yıl olan 1971’den bu yana ilk kez bir kadın başkan seçti. Son 4 yıldır yönetimde görev alan Doğan TV İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ömer Sabancı’nın ardından 13’üncü başkan olarak seçilirken, isim değişikliği de TÜSİAD’ın gündemine girdi. TÜSİAD’ın 37’inci genel kurul toplantısında Başkanlar Kurulu’nun önerdiği tek liste blok olarak seçildi. Görev dağıtılımı sonucunda Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Pekin Baran’ın başkan yardımcılığı değişmedi. Cem Duna bu görevden ayrılırken, yeni dönemin bir diğer başkan yardımcısı Ümit Boyner oldu. Davos’ta bulunması nedeniyle genel kurula katılamayan Doğuş Holding Yönetim Kurul Başkanı Ferit Şahenk de, ilk kez görev aldığı TÜSİAD’da başkan yardımcısı oldu. Ömer Aras ve Agah Uğur’un ayrıldığı yönetimde, diğer yeni isimler Sabancı Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Eczacıbaşı Holding CEO’su Erdal Karamercan ve Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak oldu. Bu arada 2006’da 56 yeni ismin katılımıyla üye sayısı 566 oldu. Yeni üyelerin 8’i kadınlardan oluşurken, son katılımlarla birlikte kadın üye sayısı 54’e ulaştı.
İSİM DEĞİŞECEK Mİ: TÜSİAD’da Arzuhan Doğan Yalçındağ yönetiminde yeni bir dönemin başlıyor olması, bir süredir konuşulan "isim değişir mi" sorularını akıllara getirirken, Feyyaz Berker bu konuyu genel kurul gündemine taşıdı. TÜSİAD’ın ilk başkanı olan Berker, başkanlığının "zor ve tehlikeli" bir iş olduğunu anlatırken, artan kadın üye sayısına da dikkat çekti. Kendi dönemlerinde iş kadınlarının bu kadar aktif olmadığını, ancak şimdi dernekteki katılımların yüzde 30’a ulaştığını belirten Berker, TÜSİAD’ın bir marka olarak korunarak isim değişikliğine gidilebileceğini belirtti.
SABANCI İSTEMİYOR: Berker’in "Özel Sektörün Sesi" olarak telaffuz ettiği yeni isim aslında bir süredir TÜSİAD’ın gündeminde olmakla birlikte, bu toplantıda sadece tartışmaya açıldı. Bu tartışmaya "Feyyaz Abi rahatsız olmayın, şahsen ben olmuyorum" diyerek katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "İşadamlığı bizlere gurur verir" dedi. TÜSİAD’a ilk kadın üye olarak 1985 yılında katılan, 1987’de de yönetim kurulunda görev alan ilk kadın olan Güler Sabancı, TÜSİAD’ın bir marka olduğunu vurgulayarak "Önemli olan isim değil, ne yapıldığıdır" dedi.
TÜSİAD MARKASI KORUNACAK: İsim değişikliğinin üzerinde durulan bir konu olduğunu doğrulayan TÜSİAD yetkilileri ise bu fikrin ilk kadın başkanın seçilmiş olmasından tamamen bağımsız bir şekilde geliştiğini vurguladı. bu konuda dikkat çekilen nokta, Avrupa’daki dernek ve konfederasyonların iş dünyasındaki yeni kavramları da dikkate alarak isimlerini kısaltmaları. Bunu yaparken de artık markalaşan kısa adlarını da korumaları. Bu konuda verilen ilk örnek, TÜSİAD’ın da üyesi olduğu ve adını The Confederation of European Business olarak değiştiren UNICE. Marka konunarak yapılan isim değişikliklerine yurtiçinde gösterilen örnek de adını Yatırımcılar Derneği yapan YASED. Bu örneklere göre, isim değişse de TÜSİAD kısaltması değişmeyecek.
Siyasete partilerüstü yaklaşmak prensibimiz
TÜSİAD’ın yeni başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, teşekkür konuşmasında TÜSİAD’ın 36 yıldır Türkiye’nin gelişme sürecine damgasını vuran öncü, örnek ve toplum nezdinde itibarı yüksek bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurguladı. Siyasete, partiler üstü bir konumdan yaklaşmanın, siyaset sahnesindeki tüm aktörlere eşit mesafede durmanın TÜSİAD için her zaman temel prensip olduğunu vurgulayan Arzuhan Doğan Yalçındağ, başından beri çalışmalarında benimsenen esasların, siyasette yapıcı olmak, katılımcı demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve istikrarı kararlılıkla savunmak olduğunu söyledi. Ekonomide sürekli olarak serbest piyasanın itici gücüyle istikrarlı ve sürdürülebilir bir kalkınma çizgisini yakalama peşinde koştuklarını belirten Yalçındağ, şöyle konuştu: "Bir yandan üretim ve istihdamda hızlı artış sağlamaya çalışırken, bir yandan da gelir dağılımında adaletin sağlanması ve bölgesel gelişme eşitsizliklerinin giderilmesi TÜSİAD’ın temel hedefleri oldu. Sosyal politikalar alanında TÜSİAD toplumumuzu, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlikte çağdaş standartlara kavuşturmanın mücadelesini verdi. TÜSİAD, üyesi olan, olmayan hiçbir kişiye, kuruma, kesime herhangi bir ayrıcalık sağlama peşine düşmeden, ülke çıkarlarını ön planda tutarak hareket etmekle kalmadı, bunu çalışmalarının en önemli koşulu haline getirdi."
İsim değişikliği bir dahaki genel kurula
EDİNİLEN bilgiye göre, bir süredir yurtdışında kullanılan "Türk İş Dünyasının Sesi"nin yanı sıra "Türk İş Dünyası ve Sanayicileri" gibi başka bir alternatif üzerinde de duruluyor. Ancak böyle bir değişikliğe karar verilse bile, bunun ancak bir dahaki genel kurulda yapılabileceği belirtiliyor. Değişikliği savunanların bu konudaki görüşleri şöyle: "Gündeme gelmesine Arzuhan Hanım bir vesile olabilir ama bu sadece kadın başkan meselesi değil. ’Business’ kavramı öne çıkıyor, hizmetler sektörünün ağırlığı artıyor. Bütün bunlar dikkate alındığında bizde de isim değişikliği gerekiyor."
Koç: Kadın-erkek farkı yok TÜSİAD çizgisini sürdürür
ARZUHAN Doğan Yalçındağ’ın başkanlığını değerlendiren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Kadın-erkek farkı yok artık. Erkek de olsa hanım da olsa başkanı, TÜSİAD’ın bir çizgisi var, o çizgide gidecektir" dedi. Rahmi Koç, seçimlerin ekonomiyi nasıl etkileyeceği sorusuna da, Koç Topluluğu olarak 2007’yi herhangi normal bir yıl olarak gördüklerini söyledi. Koç, "Artık ufak tefek şeylerden ekonominin krize gireceğini, sarsılacağını zannetmiyoruz. O günler geride kaldı" diye konuştu.
Çıkar grubu değiliz, bizde listeler uçuşmaz
ÜYELERDEN Tuğrul Erkin ve Recep Düzgit, TÜSİAD başkanının kim olacağının önceden basına yansımış olmasından duydukları rahatsızlıkları dile getirip, seçimden yakınmaları, üzerine söz alan Cem Boyner, "Biz çıkar grubu değiliz, bizde listeler uçuşmaz" dedi. TÜSİAD’ın eski başkanlarından olan Boyner, şöyle konuştu: "TÜSİAD bir çıkar grubu değil, baskı grubu. Çıkarlarımız için odalara üye oluyoruz, mecburen aidat ödüyoruz. TÜSİAD ile odaların yapısı çok farklı. Onlar resmi plakalı araçlarla dolaşırlar, yarı resmi gibidirler. Odaların politikaları hükümetle çok ilişkilidir. Her hükümet değiştiğinde odaların duruşu değişir. TÜSİAD’ın değişmez. Çünkü TÜSİAD ilkeler üzerinde politika yapar. TÜSİAD günlük siyaset yapmaz. Başkanlar değişti. Yönetim kurulları değişti. TÜSİAD hálá aynı TÜSİAD. Neden mi burada listeler uçuşmadığı için. Odalarda millet birbirini parçalıyor başkan olmak için TÜSİAD’da ise insanlarn başkan olmamaya çalışıyor. Çünkü burada başkan olmak zordur."
Yeni yönetimde kimler var
Arzuhan Doğan Yalçındağ-Yönetim Kurulu Başkanı
Pekin Baran-Başkan Yardımcısı-Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı
Ümit Boyner-Başkan Yardımcısı- Yurtdışı İletişim Komisyonu Başkanı
Ferit Şahenk- Başkan Yardımcısı-Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı
Haluk Dinçer-Sayman- Dışişleri Kom. Başkanı
Bülent Akgerman-Üye-Meslek Örgütleriyle İlişkiler
Ayça Dinçkök-Üye-Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı
Ali Kibar-Üye-Şirket İşleri Komisyonu Başkanı
Erdal Karamercan-Üye-Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı
Ethem Sancak-Üye-Sosyal İşler Komisyonu Başkanı