Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin AB'ye Tam Üyeliği konusunda dönüm noktası olan Helsinki Zirvesi öncesinde, TÜSİAD Avrupa turuna çıkıyor. Erkut Yücaoğlu başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, AB üyesi ülkelerde üst düzeyde ‘‘kulis’’ yapacak.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye için bir dönüm noktası olarak kabul edilen Helsinki Zirvesi öncesinde Avrupa'ya çıkartma yapıyor. Dokuz Avrupa Birliği ülkesini kapsayan bir gezi düzenleyen TÜSİAD, Helsinki Zirvesi öncesinde Türkiye'nin AB üyeliği için bu ülkelere destek çağrısında bulunacak.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu başkanlığındaki TÜSİAD Heyeti, ziyaret düzenlediği ülkelerin sanayici ve işadamları dernekleri ve hükümet temsilcileri ile bir dizi görüşmede bulunacak. TÜSİAD özellikle İsveç ve Danimarka Başbakanları ile görüşmek üzere talepte bulundu. Daha önce Avrupa Sanayici ve İşverenleri Konfederasyonu'ndan (UNICE) ve Almanya'dan üyelik için destek alan ve bunu ortak açıklamalarla duyuran TÜSİAD, diğer AB üyesi ülkelerde de benzer açıklamaların yapılmasına çalışacak.
11-15 Ekim tarihlerinde Belçika, İsveç ve Finlandiya'ya gidecek olan TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, ilk olarak Belçika'nın TÜSİAD'ı olarak bilinen UBO ve FEB temsilcileri ile görüşecek. Belçika'daki görüşmelere Belçika İş Konseyi Başkanı Üzeyir Garih de katılacak.
İSVEÇ BAŞBAKANI
İsveç ve Finlandiyalı işadamları ile de görüşecek olan TÜSİAD heyeti, 18-19 Ekim tarihlerinde de Fransa ve İtalya'ya gidecek. Fransa'nın İşadamları ve Sanayici Birliği MEDEF ile görüşecek olan TÜSİAD, daha sonra İtalya'nın TÜSİAD'ı olarak bilinen Confindustria temsilcileri ile biraraya gelecek. Türkiye ve İtalya arasında yaşanan Apo krizi sırasında Türkiye'ye tam destek veren Confindustria üyelerinin Türkiye'nin AB üyeliğine de tam destek vermesi bekleniyor. Üçüncü gezi programı da 25-29 Ekim tarihleri arasında Avusturya, Hollanda ve Danimarka'yı kapsayacak.
YUNANİSTAN GEZİSİ
TÜSİAD son olarak 1-2 Kasım tarihleri arasında da Yunanlı işadamları ve hükümet temsilcileri ile görüşecek. Yunanistan gezisi sırasında sadece Avrupa Birliği değil, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmalar da gündeme gelecek.
Fogg: Türkiye'yi her zaman bir aday olarak gördük
TÜRKİYE-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi'nin (KİK) 8'inci Toplantısı, dün Trabzon'da yapıldı. AB Komisyonu Daimi Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg, Türkiye hakkında hazırladıkları raporu ekim ayı içerisinde yayınlayacaklarını belirterek, ‘‘Türkiye bu rapor doğrultusunda hazırlanırsa, aralık ayında Helsinki'deki zirvede somut adımlar atılabilir. Zaten yıl sonuna kadar önemli gelişmeler bekliyoruz. Bugün Türkiye tamamen üyelikten rededilmiş hissedilmesine rağmen işbirliğini devam ettirmesi gerekir. O nedenle Helsinki'de herşey olabilir’’ dedi. Fogg, ‘‘Biz Türkiye'yi her zaman bir aday olarak gördük’’ dedi.
Zorlu Grand Otel'deki toplantıya Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KİK Eş Başkanı İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Türkiye Kanadı Eş Başkanı Doç.Dr. Kürşat Eser ve Türkiye-AB KİK Eş Başkanı İtalyan Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Antonelle Pezzini de katıldı. Toplantıda, 10-11 Aralık tarihlerinde Helsinki'de yapılacak olan AB zirvesinde Türkiye'nin birliğe tam üye olarak kabul edileceğinin mesajının verilmesi gerektiği, siyasal dayatmaların ise kabul edilmeyeceği vurgulandı.
KATILIM SÜRECİ
Karen Fogg, AB adına Türkiye'de yaşanan depremden dolayı fevkalede üzüntü duyduklarını, bunun için de çok acil ihtiyaçları karşılamaya çalıştıklarını belirtti. Fogg, ‘‘Orta vadede yeniden inşa ve yapılanma konusunda çalışmalara katkıda bulunmak istiyoruz. Bu üzücü olay bize göstermiştir ki, AB'nin dost ülkelerden bazı talepleri olabilir ama, yine aynı ülkenin zor gününde de yanındadır’’ dedi.
HASSAS DÖNEM
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Türkiye Kanadı Eş Başkanı Doç.Dr. Kürşat Eser de önümüzde Türkiye-AB ilişkileri için oldukça hassas bir dönem bulunduğunu ifade ederek, ‘‘Biz çok demokratik bir ülkeyiz. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı bile Anayasa'ya, sisteme ilişkin eleştiriler yapıyor. Bundan daha fazla demokrasi olur mu? Avrupa'daki bazı ülkelerin teröristlere karşı nasıl davrandığını, hapishanelerde neler yapıldığını biliyoruz. Bu nedenle AB'ye katılmamız konusunda ayırımcı yaklaşımı ve bazı siyasi dayatmaları kesinlikle kabul etmeyeceğiz’’ diye konuştu.