Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 00:00
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin dört bir yanında işletmelerin, özellikle KOBİ’lerin büyümeye eklenmelerinin Türkiye’nin gelişiminde omurgayı oluşturduğunu söyledi.
Yatırım ortamlarını iyileştirerek Türkiye’de üretilen katma değerden, toplumun her kesiminin ve her bölgenin yararlanır hale getirilmesinin de Türkiye’nin en önemli hedeflerinden biri olması gerektiğine işaret eden Boyner, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin, farklı bölgeleri arasındaki derin gelişmişlik ve gelir farkları olduğunu kaydetti.
Ödüller teşvik ediyor Ekonomist Dergisi’nin, Fortis Türkiye’yle birlikte bu yıl kapsamını genişlettiği “7’nci Anadolu 500 Araştırması”nın ödül töreninde konuşan Boyner, “Türkiye’de katma değer üreten şirketlerin sayılarının artması; şirketlerin sürekli rekabetçiliklerini güçlendiren ve verimlilik tabanlı büyümeye katkıda bulunan işletmeler haline gelmesi gerektiği bilinci, küreselleşmiş piyasalarda Türkiye’nin etkinliği için de ön şart. Bu sebeple, eğer sermayeler arasında bir sınıflandırma yapılacaksa, bu, kayıtlı iş yapan sermaye ile kayıt dışı sermaye arasında olmalıdır. Eğer bir mücadeleden söz edilecekse bu, tüm Türkiye sathında kayıtlı sermayenin artması konusunda olmalıdır” dedi.
KOBİ’ler büyüme kaynağıFortis Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock da, “Türkiye’nin, önümüzdeki dönemde en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacağı öngörülüyor. Türkiye’nin bu potansiyelini sağlayan kuruluşlar Anadolu’nun dinamik şirketleri,
KOBİ’leridir” diye konuştu.
Anadolu’nun birincileri“Anadolu 500” araştırmasında en büyük şirketi Kroman Çelik Sanayi olurken, kârını en çok artıran Kümaş Kütahya Manyezit şirketi oldu.
İhracatını en çok artıran şirket dalında Karsan Otomotiv birinci olurken, istihdamını en çok artıran şirket ise Beyteks Tekstil Sanayi olarak belirlendi.