Güncelleme Tarihi:
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ANASOL-D hükümetinin umut verdiğini ancak iş dünyasının istikrara giden yolu artık görmek istediğini belirterek, ‘‘Kısmi düzenleme değil reform zorunlu’’ uyarısında bulundu.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi bu yılın üçüncüsü toplantısını Antalya Tekirova'da Corintia Hotel'de yaptı. Diyarbakırlı işadamı Mustafa Akyıl başta olmak üzere TÜSİAD'ın yeni üyeleri bu toplantıya büyük ilgi gösterdi. Toplantıya aralarında TÜSİAD eski Başkanı Halis Komili, Ömer Sabancı, Aziz Zapsu, Sinan Tara, Tuncay Özilhan, Melih Araz, Erkut Yüceoğlu'nun da bulunduğu az sayıda Konsey üyesi katıldı.
Türkiye AB ilişkilerinin sıcak bir döneme girdiği bu günlerde İstişare Toplantısı ağırlıklı olarak, AB konusuna ayrılmıştı. Bu anlamda, AB ülkelerinin Türkiye Büyükelçileri de toplantının kapalı oturumunda konuştular. TÜSİAD, AB'ye, ‘‘Hiç yardım almadan Gümrük Birliği'ne geçen Türkiye'nin Tam Üyeliğe aday ülkeler açısından farklı konumda değerlendirilmesi gereğinin’’ altını çizdi. TÜSİAD, ayrıca reformlarını yapmış bir Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesinin söz konusu olamayacağını da vurguladı.
NETLİK ŞEFFAFLIK
Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı, açış konuşmasında hükümetin bugüne kadarki uygulamalarının samimi ve kalıcı bir ekonomik programa işaret ettiğini ummak istediğini vurgulayarak, ‘‘Bu çerçevede ekonomik politikalarda bütünsellik, netlik ve şeffaflığı aramaya hakkımız var’’ dedi.
Eczacıbaşı, güven duygusunun kronik enflasyonu alt edebilme açısından gerekli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
‘‘Artık istikrara giden yola girdiğimizi görmek istiyoruz. Hükümetler geçmişte toplumsal baskının yeterli düzeyde oluşmamasından güç alarak çağdaş yaşam standartlarını yerleştirecek reformlardan uzak durdular. Kronik ve yüksek düzeyde seyreden enflasyon olgusunun temelinde bu tutum yatıyor. Artık, aynı politikaları uygulayarak görünüşte bile olsa refah sağlama olanağı kalmadı. Hükümetlerin sorunlara uzun vadeli yaklaşmaları zorunlu. Ülkemizde de uzun süreli iktadarda kalmanın yolunun enflasyonu kalıcı olarak farkla düzeylere çekmekten geçtiği yakında anlaşılacaktır. Artık fedakarlık ve kararlılık zamanıdır. TÜSİAD olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız’’
TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan da sosyal siyasi ve ekonomik alanda reform yapmanın kaçınılmazlığını vurgulayan geniş konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
‘‘Elbette böyle reformcu yönetim tarzının siyasi riski büyüktür. Ama durumu düzenlemlerle idare etmenin riski çok daha büyük olacaktır. Bu hükümetin oluşma şartlarında yüksek beklentiler bulunmaktadır. Çıtayı bu kadar yükseğe koyan da hükütin kendisidir. Hükümet bu zorlu yolda kendisini yalnız hissetmemelidir. Bu reformların gerçekleşmesi sürecinde toplumsal uzlaşmaya, katılıma önem verdiği, şeffaflık, bilgilendirme, danışma, tartışma, toplumu harekete geçirme gibi zorunlulukları kavradığı ölçüde arkasında güçlü bir kamuoyu desteği bulacaktır. Hükümet doğru bir rota tutturabilirse çok güçlü bir rüzgarı da arkasına alcaktır’’