TÜSİAD: CHP’nin 301 tavrı bizi üzüyor

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: CHP’nin 301 tavrı bizi üzüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2006 00:00

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Avrupa Birliği (AB) konusunda hükümeti için "ortalığı büyük ölçüde boş bıraktığını kabul etmiyor" diye eleştirirken, ana muhalefet partisi CHP’ye de "hükümeti yıpratmak adına siyasi manevra yapmayı bırak" uyarısında bulundu.

Sabancı, önceki akşam Silivri SİAD’ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, AB ile başlatılan üyelik müzakerelerini, "son yıllarda, uluslararası piyasalarda Türkiye ile ilgili gelecek beklentilerini olumlu etkileyen en önemli gelişme" olarak nitelendirdi. Bunun etkilerinin yabancı sermaye girişlerinde görüldüğüne dikkat çeken Sabancı, bu eğilimin yatırım ve istihdam açısından da artarak devam etmesi için Türkiye’ye ilişkin olumlu beklentilerin sürmesi gerektiğini vurguladı. Sabancı, "Müzakerelerin başlatılması noktasına tırnaklarımızla kazıyarak geldik. Geri dönüş yok" derken, hem AKP hükümetine, hem de CHP’ye eleştiriler yöneltti.

HÜKÜMET BOŞ BIRAKTI:

"Hal böyleyken, AB sürecindeki kısa dönemli tıkanıklıklar karşısında soğukkanlı ve akılcı olmaktan, kendi kendimize çelme takmaktan vazgeçmekten başka seçeneğimiz olmadığı açık" diyen Sabancı, "AB konusu kendi kaderine mi terk edildi, doğrusu bilmek istiyoruz" dedi. Sabancı, hükümete yönelik şunları söyledi: "Bütün aday ülkelerin müzakere süreçleri en canlı tartışmaların yaşandığı, hükümetlerin en yoğun bilgilendirme kampanyalarına giriştikleri dönemler olmuştur. Oysa hükümetimiz, bu dönemde, AB konusunda ortalığı büyük ölçüde boş bıraktığını kabul etmeye yanaşmıyor. Kamuoyunu bilgilendirme adına pek bir şey yapılmıyor. Kimi kesimlerde ’uyum korkusu’ yaşanıyor."

MUHALEFETİN MANEVRALARI:

"Kuşkusuz bu yalnızca hükümetle ilgili bir konu değil" diyen Sabancı, CHP’ye yönelik olarak da şu eleştirileri dile getirdi: "Muhalefetin de hükümeti yıpratmak adına, giriştiği siyasi manevraları terk etmesi gerekiyor. Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesine engel çıkartanların Türkiye’ye nasıl bir bedel ödetecek olduklarını çok iyi düşünmeleri lazım. Sağlıklı bir demokrasinin iktidar ve muhalefet arasında oluşan bir dengenin ürünü olması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Demokrasinin tüm değerleriyle birlikte Türk halkı tarafından benimsendiği ve AB’ne üyelik sürecinde ülkemiz açısından en önemli kozumuz haline geldiği şu ortamda, sosyal demokrat bir partinin, 301’inci maddenin değiştirilmesi ile ilgili beyanatlarını basından üzülerek takip ediyoruz. Bireysel ve bölgesel gelir dağılımının dikkate değer ölçüde bozuk olduğu, demokrasi alanında hálá birtakım eksiklerin bulunduğu, yoksullukla mücadele ve toplumsal gelişmenin istediğimiz hızla ilerlemediği ülkemizde, bir sosyal demokrat partiden, batı standartlarında bir politik yaklaşım beklemek sanırım hepimizin hakkı."

Okul öncesi eğitime katkı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı ve TÜSİAD, 0-6 yaş arası çocukların okul öncesi eğitim alabilmesi amacıyla "Okul Öncesi Eğitim Yaygınlaştırılması Pilot Projesi" başlattı. Projenin tanıtımını TÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Nuri Çolakoğlu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ve MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı yaptı. Çolakoğlu, ilk etapta Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Ümraniye ve Zeytinburnu’ndaki 178 anasınıfında projenin yürütüleceğini ve yaklaşık 3 bin 500 öğrenciye kapsadığını söyledi. 2006-2007 öğretim yılı süresince, anaokullarının kek ve süt ihtiyacı Eti pazarlama ve Sanayi ile Pınat Süt tarafından karşılanacak. Donatım sağlyacak firmalar ise Bediloy Eğitim Araçları, Gelar Gelişim Araçları, Metro Group Türkiye, Morpa, TAV Yatırım Holding, YA-PA şirketleri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!