Güncelleme Tarihi:
Türk Sanayicileri ve işadamları Derneği (TÜSİAD) yılın ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısını yarın gerçekleştiriyor. Terör olayları başta olmak üzere güncel ekonomik ve siyasi konulara ilişkin önemli mesajlar verilmesi beklenen yarınki toplantıda TÜSİAD, dünyada henüz çok yeni tartışılan ve önümüzdeki dönemde tüm ekonomik hayatı şekillendirecek olan 4. sanayi devrimine de dikkat çekecek. Kurum, Terör olayları ve 1 Kasım’daki seçimler siyaseti ülkenin bir numaralı gündemi haline getirse de, uzun vadede ülkenin öncelikli gündemi içinde yer alması gereken yeni sanayi devrimini tartışmaya açacak. ‘Endüstri 4.0’ olarak adlandırılan bu yeni sanayi akımına öncülük eden Almanya’nın tecrübesinin de paylaşılacağı toplantıda TÜSİAD’ın ‘Türkiye bu yeni sanayi trenini kaçırmamalı’ mesajını vereceği öğrenildi.
ALMANYA TECRÜBESİ
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve YİK Başkanı Tuncay Özilhan’ın konuşmalarının ardından basına kapalı olarak gerçekleşecek oturumda üyelerin ülke gündemine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunması ve yaşadıkları sorunları paylaşması bekleniyor. Basına kapalı oturumun ardından gerçekleşecek ‘Endüstri 4.0’ başlıklı açık oturumda ise, Alman Makine Sanayicileri Federasyonu’nun (VDMA) Bilişimden Sorumlu Yönetici Direktörü ve Almanya’daki Endüstri 4.0 Platformu’nun yöneticilerinden Rainer Glatz, Endüstri 4.0 çalışması ile ilgili bugüne kadar Almanya’da yaşadıkları tecrübeleri paylaşacak. Oturumda ayrıca Boston Consulting Group İstanbul (BCG) ofisi ortağı ve yönetici direktörü Aykan Gökbulut ile Milano ofisi kıdemli yöneticilerinden Jacopo Brunelli Endüstri 4.0’ın kavramsal tanıtımını ve Almanya özelinde yaptıkları çalışmayı aktaracak.
TÜSİAD’DAN 4.0 PROJESİ
TÜSİAD hemen her platformda Türkiye’de üretim odaklı bir kalkınma anlayışının hayata geçirilmesi gerektiğini, bunun için daha sofistike ürünler üretebilen, daha verimli ve daha sürdürülebilir bir imalat sanayine ihtiyaç duyulduğunu gündeme getiriyor. Bu çerçevede, Endüstri 4.0 uygulamalarının Türk sanayisi için verimlilik, inovasyon, katma değer ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli fırsatlar sunabileceği vurgulanacak. TÜSİAD’ın BCG ile birlikte Endüstri 4.0 uygulamalarının Türk sanayisi için potansiyel fayda ve maliyetini ortaya koyacağı bir proje hazırlığı içerisinde olduğu, bu projenin 2016 yılının ilk çeyreğinde kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.
ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR?
Endüstri 4.0, sanayideki mevcut üretim anlayışının ilerleyen teknolojik gelişmelerle birlikte yeniden şekillenmesi anlamına geliyor. Bu yeni üretim biçimi ve anlayışını ise, sadece bir teknoloji ile açıklamak mümkün değil. Siber-Fiziksel Sistemler (üretim sürecindeki türlü araç ve gerece entegre edilmiş, sensör ve işleticilerle donanmış, internet bağlantılı akıllı elektronik sistemler), Nesnelerin İnterneti ve Big Data gibi birçok farklı kavram ve uygulamaların üretim sistemlerine ve tüm değer zincirine eklenmesiyle ortaya çıkan yeni bir anlayış. Endüstri 4.0 devamlı bir dijitalizasyon ve sonuç olarak da ekonomideki tüm üretim birimlerin birbirleriyle bağlanmasını öngörüyor.
TÜM CİHAZLAR İLETİŞİM İÇİNDE
Bugün başta ALmanya ve ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin gündeminde yoğun bir şekilde yer alan Endüstri 4.0 ile fiziksel parça, araç ve makinelerin internet üzerinden birbirleriyle iletişimde olmaları söz konusu olacak. Bu sayede örneğin “tam zamanında” lojistik hizmetlerinin çok daha verimli çalışabilmesi veya makine arızalarının önlenebilmesi sağlanabilecek. Bütün bu değişimler ile birlikte üretimdeki atıl zamanın azaltılması ve sonuç olarak kaynakların daha verimli kullanılması mümkün kılınabilecek.
Endüstri 4.0 neden önemli?
-Endüstri 4.0 ile imalatta daha fazla otomasyon, müşteri tercihlerine daha fazla bağlı seri üretim, iyileştirilmiş imalat kalitesi, yerelleşen imalat süreçleri, inovasyon süreçlerinin hızlanması ve daha az kaynak kullanımı hedefleniyor.
-Endüstri 4.0 tüm üretim süreçlerine daha fazla esneklik ve özgürlük getirebilecek sistem ve uygulamalardan oluşuyor.
-Bu uygulamalar sayesinde müşterilere yönelik tamamen kişiselleştirilmiş ürünler üretmenin marjinal maliyeti oldukça düşüyor.
-Veri iletimindeki hızın artması ve 3 boyutlu yazıcıların yaygınlaşması sayesinde ürünlerin müşteriye daha yakın merkezlerde üretiminin sağlanması mümkün kılınıyor.
-Endüstri 4.0 kavramının önemli parçalarından biri başta enerji olmak üzere kaynakların verimli kullanılması. Bu çerçevede ana hedef, imalat süreçlerinin bütünsel olarak, yani üretkenlik, verimlilik ve kaynak kullanımı boyutlarında optimizasyonunu sağlayabilmek.
hguler@hurriyet.com.tr