Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00
Ziraat Mühendisi İsmail Ulukış’ın hazırladığı programla zekat hesaplamak da otamatiğe bağlandı. Sahip olduğunuz altın, gümüş, para, mal-mülkü belirtilen kutucuklara yazıp tuşa bastığınız zaman ödenmesi gereken zekat miktarını öğrenebiliyorsunuz. Programı kullanmaya, altın, gümüş, dolar ve Euro’nun günlük rayiçlerini belirtilen kutucuklara girerek başlıyorsunuz.
Daha sonra ‘zekata tabii mallar’ başlığı altında yer alan kutucuklara
altın, gümüş varlığınızı, TL ve
döviz hesaplarınızı,
bono tahvil ve
hisse senedi miktarlarınızı giriyorsunuz. Kuvvetli ve orta düzeyli alacaklarınızı yani geri dönme ihtimaline göre senetli ve senetsiz alacaklarınızı da kutucuklara yazıyorsunuz. Son olarak da borçlarınızın miktarlarını kutucuklara doldurup, ‘hesapla’ tuşuna basıyorsunuz. Karşınıza ‘hanefi’ mezhebine göre ödemeniz gereken zekat miktarı çıkıyor.
BEŞ BİN KİŞİ İNDİRDİ:
Antalyalı 61 yaşındaki Ziraat Mühendisi İsmail Ulukış, programı, Diyanet İşleri Başkanlığı verileri ile çok sayıda ilmihali inceleyerek, kendi zekatını hesaplamak için hazırlamış. Ancak daha sonra bu programın başkalarının da işine yarayacağını düşününce, geliştirip, internet üzerinde ücretsiz indirilebilecek sitelere göndermiş. Ulukış, bir yıldır sanal ortamda bulunan programa son günlerde yoğun ilgi olduğunu ve beş bini aşkın kişinin bilgisayarına zekatmatik yüklediğini söylüyor. Zekatmatiği kullanacaklara programın girişinde ‘Değerli Kardeşim’ diye seslenen Ulukış, zekatın Kur’an’ın 32 yerinde geçtiğini ve malı azalmayıp, bereketi artırdığına dikkat çekiyor. Programı, Ulukış’ın ‘www.bitkihekimi.net’ adresli sitesinin webbank’ındaki eklentiden ya da www.downloadarsivi.com adresli siteden zip konumunda indirmek mümkün.
Zekát nedir
DİYANET İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde yer alan bilgilere göre zekatın tanımı şöyle: Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamlarına gelen zekát, dini terim olarak, belirli bir malın, bir kısmının Allah rızası için muayyen kişilere verilmesi anlamına geliyor. Mali ibadetlerden biri olan zekat, İslam’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmış. Kur’an-ı Kerim’de ‘Namazı dosdoğru kılın, zekátı verin...’ (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78, Nur, 24/56; Mücadele, 58/13, Müzzemmil, 73/20) ‘Onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin, arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et, çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir, bilendir.’ (Tevbe, 9/103) buyruluyor.