Güncelleme Tarihi:
TURYİD ve Ecolab işbirliğiyle hayata geçirilen “Mutfağıma Güveniyorum” projesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Tansever, geçen 10 yıl içinde Türkiye'de turizmin çok yol katettiğini ancak, bunun içinde yeme-içme sektörünün büyüklüğünün gerektiği kadar artmadığını belirtti.
Tansever, 6 sene önce kurulan ve halihazırda 78 üye ve 250 markayı temsil eden TURYİD'in 10 bin kişiye doğrudan, 18 bin kişiye de dolaylı istihdam sağladığını ifade ederek, “İstanbul'da 15 bine yakın yeme-içme müessesesi olduğu ve bu işletmelerde 400 bin kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Türkiye çapında 6-6,5 milyar dolarlık yeme-içme ekonomisinden bahsedebiliriz. Bunun 3-3,5 milyar doları ise İstanbul'da” diye konuştu.
Sektörün ekonomideki gelişmelerden hızla etkilendiğini, küçük bir iyileşmenin bile sektöre olumlu yansıdığını söyleyen Tansever, son yıllarda sektörün büyümesinde turist sayısındaki artışın da önemli rol oynadığını kaydetti.
Son 2 yılda İstanbul'a gelen turist sayısının 2 milyondan 7 milyona çıktığına işaret eden Tansever, Barselona ile kıyaslandığında hala gidilecek çok mesafe olduğunu belirterek, “Nüfus başına İstanbul'a gelen turist 0,46 iken, Barselona'da bu oran 3,37'dir. Aynı oranda nüfus ile kıyaslandığında, İstanbul'un Barselona'daki turist yoğunluğuna ulaşması için mevcudun 7,5 katı turist gelmesi lazım” diye konuştu.
Tansever, Barselona'da turistlerin toplam harcadığı paranın yüzde 30'unun yeme-içmeye ayrıldığını, aynı oranın Paris'te yüzde 55, İstanbul'da ise yüzde 10'lar seviyesinde bulunduğunu dile getirdi.
“50 MİLYON TABAK DENETİMDEN GEÇECEK”
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Tansever, “Mutfağıma Güveniyorum” projesi ile yılda 50 milyon tabağın gıda güvenliğinden geçerek konuklara sunulacağını bildirdi.
Tansever, TURYİD olarak İstanbul'da faaliyet gösteren yeme-içme müesseselerinin adet olarak yüzde 1,2'sini temsil etmelerine rağmen bu sektörden toplanan verginin yaklaşık yüzde 20'sinin sahibi olduklarını söyledi.
Barış Tansever, “TURYİD üyeleri olarak 2010 yılında yatırımlara devam edeceğiz. Kriz var diye çekilmeyeceğiz ve yeni mekanlar açmayı sürdüreceğiz. İstanbul'u 2010 yılından itibaren gastronomi merkezi haline dönüştürmeye çalışacağız. 2010'da sektöre yabancı sermayenin de daha çok gelmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
MUTFAĞIMA GÜVENİYORUM PROJESİ
Endüstriyel temizlik ve hijyen sektöründe faaliyet gösteren Ecolab'ın Ülke Müdürü Hülya İbrahim ise, raporlanan gıda zehirlenme vakalarının sayısının Türkiye'de 8 bin 500, AB ülkelerinin toplamında 45 milyon olduğunu belirterek, Türkiye'deki bu düşük rakamın, gıda güvenliğine ilişkin algının zayıflığından kaynaklandığını söyledi.
İbrahim'in, “Mutfağıma Güveniyorum” projesi hakkında verdiği bilgilere göre, proje ile TURYİD üyesi işletmelerde eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesiyle restoranların mevcut koşullarının iyileştirilmesi, personelin eğitim seviyesinin artırılması ile proje kapsamındaki işletmelerde gıda güvenliği ve hijyen konularında bilincin yükseltilmesi amaçlanıyor.
Durum tespiti, eğitim ve değerlendirmeden oluşan üç aşamada uygulanacak projenin 1 yıl sürmesi öngörülüyor.