Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 12:23
Konya Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin Öz, bu yıl ihracat olmaması nedeniyle turşuluk fiyatlarında önemli oranda düşüş yaşandığını kaydetti.
Öz, kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden olan turşunun yapımında kullanılan turşulukların, tezgahlardaki yerini aldığını belirtti.
Manav, market ve pazarlarda satışa çıkan turşulukların fiyatlarının bu yıl el yakmayacağını kaydeden Öz, “Geçtiğimiz yıllara oranla turşuluk fiyatları çok düşük. Bu ürünlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Fiyatların düşmesi de bu ilginin artmasında etkili” diye konuştu.
Öz, geçtiğimiz yıllara göre turşuluk ekim alanlarının arttığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl piyasada yaşanan turşuluk sıkıntısı, bu yıl yaşanmayacak. Bu yıl ekim alanlarının artmasıyla, piyasada inanılmaz bir mahsul artışı yaşandı. İhracat yapılmadığı için de ürünün tamamı iç piyasaya sürüldü. Piyasada ürünün arzı fazla olunca fiyatlarda da düşüş yaşandı.”
Tam olgunlaşmamış ve körpe olması tercih edilen salatalığın kilosunun geçtiğimiz yıl 75 YKr'den bu yıl ise 35 YKr'den satıldığını ifade eden Öz, şöyle devam etti:
“Salatalığın yanı sıra özellikle tam olgunlaşmamış domateste de yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl kilosu 50 YKr'ye satılan turşuluk domates, bu yıl 25 YKr'ye kadar düştü. Yine geçtiğimiz yıl kilosu 1 YTL'den satılan patlıcan, 50 YKr'ye geriledi. Sarımsağın kilosu 4,5 YTL'den 2,5 YTL'ye, cin biberi 2 YTL'den 1,5 YTL'ye, kornişon salatalık 1,5 YTL'den 1 YTL'ye, patlıcan 1 YTL'den 50 YKr'ye, fasulye 2 YTL'den 1,5 YTL'ye, salçalık biber de 1 YTL'den 75 YKr'ye düştü. Fiyatları değişmeyen Acur 1,5 YTL, kelek 1 YTL, havuç 75 YKr, ince biber ise 1,5 YTL'den satılıyor.”
TURŞU NASIL YAPILIR?
Turşu, çeşitli sebzelerin çiğ veya haşlanmış olarak tuzlu yahut sirkeli suda bekletilip, özel kıvama gelmesiyle elde ediliyor. Turşu, tuzlu su ile yapılacaksa, 1 litre su içine 30–35 gram tuz konuyor.
Turşunun oluşumunu hızlandırmak için bir miktar sirke, sarımsak, nohut, arpa veya maya ilave ediliyor. Eğer turşu sirke ile kurulacaksa, tuz eklenmeden sirkenin içine turşuluk domates, salatalık, acur, biber gibi sebzelerin yatırılması öneriliyor. Turşunun bekleme süresi genel olarak 10–15 gün arasında değişiyor.