Güncelleme Tarihi:
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından; 6 ile 7 Ekim tarihleri arasında, Swissotel The Bosphorus İstanbul’da bu yıl 3’sü düzenlenecek olan 3.Yeşil İş Konferansı’nda, ‘TUROB Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ projesi anlatılacak.
Odak Kurumsal Gelişim Hizmetleri Ltd şirketi tarafından, 3’sü düzenlenecek olan konferansta, yerli ve yabancı 80’den fazla konuk konuşmacı, sürdürülebilirlik ile düşük karbon ekonomisine geçişte iş dünyasındaki son gelişmeler, yenilikler, uygulamalar, standartlar, kanunlar, fırsatlar gibi çeşitli konuları gündeme getirecek.
2 gün boyunca yapılacak 40’ın üzerindeki oturumda, TUROB’un ‘Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ projesi başta olmak üzere, çeşitli uygulama örnekleri interaktif şekilde ele alınacak.
Bu yıl, devlet, özel sektör, STK’lar ile 70’i aşan çözüm ortağı sayesinde, konferans geniş bir platforma ulaşacak. Vodafone Türkiye'nin Stratejik Çözüm Ortağı olduğu konferansın, diğer çözüm ortakları arasında çeşitli şirketler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile TUROB, İMSAD, WWF, TURMEPA, TEMA, TUROFED, TUÇEV gibi sivil toplum kuruluşları yer alıyor.
Türkiye otellerinde, 40 milyon TL işletme giderleri tasarrufu sağlanabilir
Projenin hedefinin, tesislerin hizmet kalitesinden ödün vermeden çevreye verebileceği zararı minimize edebilmek olduğunu kaydeden TUROB Başkan Yardımcısı ve Greening Hotels Proje Koordinatörü Levent Erdoğan, şunları söyledi:
“Çevreye duyarlı olmak ve bu bilinci yerleştirmek için hayata geçirdiğimiz projelerimize, İstanbul başta olmak üzere ülke genelindeki konaklama tesislerinden yoğun ilgi devam ediyor. Bizler de, katıldığımız tüm toplantılarda, çevrenin önemini, en ufacık bir çalışmanın bile çevreye büyük katkı sağlayacağını ve gelecek kuşaklara ‘yaşanabilir bir dünya’ bırakılması açısından önemini anlatıyoruz. Nitekim 100 odalı bir tesiste alınacak tedbirler ile bir yılda; 12 bin TL para tasarrufu, bin adet pilin doğayı kirletmesinin önlenmesi ve 50 bin adet ambalajın geri dönüşüm tesislerine kazanımı sağlanabiliyor. Bu projeyi Türkiye genelindeki oteller olarak düşündüğümüzde, yılda 40 milyon TL işletme giderlerinden tasarruf, 3 milyon pil toplanması, 150 milyon adet ambalaj atığının geri kazandırılması anlamına gelecektir. Sadece, otellerdeki gazeteleri geri dönüşüme kazandırabilsek, en az 3600 ton kağıt toplanabilir. Özetle, ‘TUROB Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ projesi ile hem doğa, hem işletme birlikte kazanmaktadır” dedi.
41 otelimiz, ‘Yeşillenen Oteller Sertifikası’ aldı
Yeşillenen Oteller Sertifikası’na yoğun ilginin devam ettiğini anlatan Levent Erdoğan, TUROB’a üye 41 otelin ‘Yeşillenen Oteller’ sertifikası aldığını ve yakın gelecekte bu sayının 60’a çıkmasını hedeflediklerini söyledi.
Erdoğan, “Küresel ısınma ve çevreyi korumaya yönelik duyarlılık, her geçen gün hızla artmaktadır. TUROB, greeninghotels projesi ile ülkemiz turizm sektörüne öncülük ederken, dünyaya da örnek olmaktadır. Bu projede denetimler, tamamen tarafsız bir şekilde dünyanın en büyük akreditasyon firmalarından biri olan, Dünya Su Forumu sırasında da birlikte çalıştığımız Bureau Veritas tarafından yapılmaktadır. Temizlik ve sanitasyon konusunda ise, dünya liderlerinden Henkel – ECOLAB projenin destekçisidir” diye konuştu.
TUROB, ‘sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm’ projelerine yoğunlaştı
TUROB’un ‘sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm’ projelerine çok büyük önem verdiğine dikkat çeken Levent Erdoğan, “Yeşillenen Oteller projemizin yanı sıra, diğer bir yandan tesislerimizden çıkan ambalaj atıklarının geri kazanılabilmesi amacı ile ÇEVKO ile bir protokole imza attık. 2008 yılında başlattığımız atık pillerin toplanması projemizi de, TAP ile geliştirerek devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.