Güncelleme Tarihi:
YAKINDA Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ziyaretten önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı. ABD ve Türkiye’nin ekonomik ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu, bunun özellikle de enerji alanında belirgin olduğunu vurgulayan Moniz, “Amerikan ve Türk şirketleri kaya gazı geliştirmek için işbirliği yapabilir. Türkiye, kaya gazı ve petrolü geliştirmek üzere çevreyi koruma, yatırım modelleri ve hukuki çerçeve gibi konularla uluslararası deneyimlerden faydalanmak istiyor” diye konuştu.
100 YILLIK GAZIMIZ VAR
Teksas ziyareti sayesinde Türklerle kaya gazı konusundaki deneyimlerini paylaştıklarını anlatan Moriz, ziyaretin, Türkiye kendi kaya gazı ve petrolünü geliştirme imkânlarını araştırırken gerçekleştiğini vurguladı. Moriz, kaya gazının ABD ekonomisini nasıl etkilediğini sorduğumuzda ise, “Verimli kaya rezervlerimizin ortaya çıkmasını sağlayan yeni yöntemler sayesinde yaklaşık 100 yıllık doğalgazımız oldu. Kaya gazı üretiminde ABD’de yaşanan hızlı artış, enerjide iç piyasaları önemli ölçüde etkiledi. Doğalgazdan elektrik üretiminde belirgin bir artış yaşandı. Kömürden gaza dönüşüm ile sera gazı emisyonları azaldı. On yıl içinde doğalgaz sektörünün 600 bini aşkın doğrudan istihdam yaratması bekleniyor. Diğer yandan, ABD’deki düşük gaz fiyatları sayesinde üretim sektöründe 100 milyar doları aşkın yeni yatırım yapılacağı tahmin ediliyor. Bu bol kaynağın çıkarılmaya devam edilmesi için güvenli ve çevreye sorumlu şekilde geliştirildiğinden emin olmalıyız” diye konuştu.
2020’DE NET İHRACATÇIYIZ
ABD gazı konusunda önemli tartışmalardan biri de gazın sıvılaştırılmış şekilde (LNG) ne zaman ihraç edileceğine yönelik. ABD’de bir kesim, ekonomide rekabet avantajı sağlayan ucuz gaz kaynaklarının yurtdışına gönderilmemesi gerektiği görüşünde. Moriz, bu konuda “Serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelere LNG ihraç edilmesi için Enerji Bakanlığı dört adet şartlı izin verdi. İhracatın ne zaman gerçekleşeceği, LNG tesislerinin ne zaman hazır olacağı gibi birçok etkene bağlı. LNG ihraç tesisleri, onay aldıktan yaklaşık üç yıl sonra gemilerle satışa başlamaları bekleniyor. ABD, 2020 yılına kadar doğalgazda net ihracatçı olacak” değerlendirmesi yaptı.
LNG birçok pazara ucuz girecek
ABD’de gaz fiyatları oldukça düşük; fakat LNG olarak dünyaya açıldığında fiyattaki rekabet avantajını koruyacak mı, Moriz, işte bu konuda “Tabii ki LNG tedarik zinciri (sıvılaştırma, nakliye, yeniden gaza çevirme) önemli bir ek maliyet çıkarıyor. Buna karşın, ABD kaynaklı LNG’nin birçok pazarda fiyat açısından fazlasıyla rekabetçi olması bekleniyor” dedi.
Hazar gazı fiyat düşürür
TÜRKİYE’nin enerjide bir transit ülke olduğunu dile getiren Ernest Moriz, aynı zamanda küresel enerji gelişmelerini belirleme konusunda önde gelen ülkeler arasında olduğunu söyledi. Moriz, şöyle konuştu: “Bakan Yıldız, 2013 yılı için Uluslararası Enerji Ajansı’nın Başkanı seçildi. Türkiye Atlantik Konseyi gibi birçok önemli enerji etkinliğine ev sahipliği yapıyor. İlginç projelerden biri de Hazar gazını Avrupa’ya ulaştırmayı öngören Güney Koridoru Projesi. Bu, Türkiye ve Avrupa’daki doğalgaz pazarlarında daha fazla tedarik seçeneği ve tüketiciler için daha ucuz fiyatlar olmasını sağlayacak.”
ABD gazı Türkiye’ye gelecek mi?
TÜRKİYE’nin LNG konusunda potansiyel bir alıcı ülke olduğunu belirten Moriz, “Fakat Enerji Bakanlığı’nın görevi ihracata izin vermek, bundan sonraki ticari kararlarda bir rol oynamak değil. Yani Türkiye’ye LNG gönderilip gönderilmemesi ticari bir karar olacak” dedi.