Güncelleme Tarihi:
BANKALARARASI Kart Merkezi verilerine göre, halen cüzdanlarımızda 78 milyondan fazla banka kartı, 50 milyondan fazla da kredi kartı bulunuyor. Bu kartların çoğu da ya Master ya da Visa markasını taşıyor. Kartlar zaman zaman olumsuz yanlarıyla gündeme gelse de, günümüzde ‘ödeme sistemleri’ olarak anılmaya başlayan bu alanda yeni teknolojileri ilk kullanan birkaç ülkeden biri Türkiye. Visa Europe CEO’su Peter Ayliffe, bu anlamda Türkiye’nin öncü ülkelerden biri olduğunu söylerken, helen Avrupa’da ödeme sistemleri konusunda 4’üncü ülke olan Türkiye’nin ‘akıllı’ uygulamalarla 3’üncülüğe yükselmesini bekliyor. Ayliffe,için bunun göstergeleri de Türkiye’nin büyüme hızı ve Türkler’in yeni teknolojiye ‘bayılmaları.’
36 ülke, 4 bin üye banka
Visa Europe’da 36 ülkeden sorumlu olan ve 4 binden fazla bankayla iş yapan Peter Ayliffe, bankacı olarak başladığı sektörde 38 yıllık kariyeri boyunca çok önemli değişimler yaşandığını dile getirirken, günümüzde akıllı telefonlar, ‘yakınsama’ dalgalarıyla birbirini tanıyan cihazlarla çok daha büyük değişiklikler yaşandığını vurguladı. Visa’nın da bu konuda öncü misyonu üstlenerek 90’larda başlayan chip&pin teknolojisinden temassız ödeme sistemlerine kadar pek çok teknolojiyi kullanıma geçirdiğini hatırlatan Peter Ayliffe, Türkiye için de ‘öncü’ ifadesini kullandı. Yeni teknolojiler söz konusu olduğunda Türkiye’nin uygulamadaki ilk ülkelerden biri olduğunu belirten Ayliffe, şöyle konuştu: “Mesela çip teknolojisi Türkiye’de uzun zamandır kullanılıyor. Bu teknolojiye ilk geçen üç ülkeden biri Türkiye oldu. Temassız ödemeler konusunda da ilk uygulamalar Türkiye’de yapıldı. Bu yeni teknolojinin ilk uygulandığı ülkeler ülkeler İngiltere, Polonya ve Türkiye oldu. iPhone kullanıcılarına mobil ödeme imkanı veren iCarte uygulamasının ilk lansmanı Türkiye’de yapıldı. Halen Türkiye’de Visa ödeme sissetimini cep telefonunuza yükleyebilir ya da microSD kart yuvasına sahip cep telefonlarından temassız ödemeler yapabilirsiniz.”
Yeni teknoloji sevdası
Bunda Türkiye’nin genç nüfusu kadar hızlı büyümesinin etkisine de dikkat çeken Ayliffe, “Türkiye çok hızlı büyüyen bir ülke. Genelde değişimin öncüsü olan ülkelerde çok dinamik bir büyüme olduğunu görüyoruz. Burada yaşayanlara sormak lazım ama benim gördüğüm kadarıyla Türkler yeni teknolojilere bayılıyor.”
Nakiti hiç sevmiyorum ama daha uzun yıllar var olacak
TÜRKİYE’de kart denilince aklımıza kredi kartları gelse de Visa Avrupa’nın faaliyet alanının yüzde 80’ini debit denilen banka kartları oluşturduğunu belirten Peter Ayliffe, bu konuda Türkiye’de de çok büyük potansiyel olduğuna inanıyor. Ayliffe, “Aslında bizim için kartın kredi kartı mı debit mi olduğu önemli değil. Biz ödeme hizmetleri hizmeti sunuyoruz. O nedenle de elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını teşvik ediyoruz, nakiti sevmiyoruz, hiç hoçlanmıyoruz” dedi. ‘Nakit para tümüyle yok olacak mı’ sorusumuza Ayliffe’in buna yanıtı, “Dürüst olmak gerekirse hiç sanmıyorum. Para hiçbir zaman tümüyle yok olmayacaktır” şeklinde oldu.
Hâlâ para kullanıyorsak kartlar da hep kullanılacak
YENİ teknolojilerin yaygınlaşması konusunu konuşurken, Samsung ve Visa’nın 2012 Olimpiyatları’nda NFC (near field communication) denilen yakın alan iletişi teknolojisini Londra’da kullanacaklarını, sporculardan seyircilere kadar katılımcıların tüm ödemelerini cep telefonlarıyla yapılabileceğini anlatan Peter Ayliffe, “Teknoloji bu hızla ilerlerse, plastik kartlar bir gün ortadan kalkacak mı” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Yeni teknolojileri hemen benimseyen, yeni cihazları, kullanmıya başlayanlar var. Ancak bunlara uzak duranlar var. Yeni ödeme şekilleri, mobil cihazların etrafında gelişecek, cep telefonları daha etkin kullanılacak ama plastik kart kullanıcıları da hep olacak. Kart teknolojisi 50 yıldır var olduğu halde, bugün hâlâ fiziki olarak para kullanıyorsak, bundan sonraki yıllarda da gelişen teknolojiye karşın plastik kart kullanıcıları hep olacak.”
Blackberry’nin başına gelen bizde yaşanmaz
VISA’nın ödeme sistemlerinin geleceğini yeni teknolojiler üzerine konumlandığını anlatan Peter Ayliffe’a “Geçenlerde Blackberry’de RIM’ın yaşadığı sorunun bir benzeri ödeme sistemlerinde yaşanabilir mi? Blackberry’de kimse kimseye mail gönderemedi, sizin sistem de çalışmaz olabilir ve kimse kimseye ödeme yapamaz hale gelir mi” sorusunu yönelttiğimizde, şu yanıtı verdi: “Kesinlikle hayır. Visa olarak biz Avrupa’daki alt yapımıza, 2004 yılından bu yana nerdeyse 1 milyar Euro harcadık. Şimdi çok teknik ve sıkıcı bir konuşla yapmak istemem ama farklı birimlerimiz, ünitelerimiz var. Bu birimlerden biri bozulacak olsa bile hiç bir şey aksamaz. Çünkü tamamen başka bir yerde, başka bir veri merkezinde yedeği çalışmaya devam edecek. İşte bu kadar yüksek miktarda yatırım yapmamızın nedeni, Blackberry’de yaşanan sorunları hiç bir zaman yaşamamak için. Çünkü Avrupa’da harcanan her 8 Euro’dan biri Visa kartlarıyla harcanıyor. O yüzden bizim sistemlerimiz bozulacak olursa bunun, ekonomiler üzerine çok ciddi sonuçları olur. Ama ben son derece kendime güvenerek, böyle bir sorunun asla yaşanmayacağını söylüyorum.”