Hülya GÜLER
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 00:00
Türkiye’den Mısır’a yatırım planlayan 2 büyük yatırımcıyla görüşmek için İstanbul’a gelen Mısır Sanayi Bakanı Rachid Mohamad Rachid, “Krizde Türkiye’den gelen yatırımlar hız kesmedi. Son 2-3 ayda her hafta bir Türk işadamı ile görüşüyorum. Türkler 60 fabrika yaptı, 45’i sürüyor” dedi.
MISIR Sanayi Bakanı Rachid Mohamad Rachid, Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerin son 5 yılda 10 kat arttığını belirterek, “Türkiye’den Mısır’a gelen toplam yatırım, süren projelerle birlikte 2 milyar doları buluyor. Mısır’da 60 Türk işadamının fabrikası var, 45 de süren fabrika projesi. Kriz sürecinde Türkiye’den gelen yatırımlar hız kesmedi. 2010’da ise yeniden ivme kazandı, son 2-3 aydır her hafta bir Türk işadamı ile görüşüyorum” dedi. İstanbul’a Mısır’a yatırım gerçekleştirmeyi planlayan 2 büyük yatırımcı ile bizzat görüşmek üzere gelen Rachid bu sırada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Mısır-Türk Sanayi Odası’nın kurulması amacıyla bir ön anlaşma imzaladı.
Mısır’da büyüyorlar Türkiye ile Mısır arasında 5 yıl önce imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından ticari ilişkilerin artmasından son derece memnun olduğunu kaydeden Rachid, şunları söyledi: “Türkiye ile Mısır bir aile gibi. Artan ticari ilişkilere sadece Türkiye’den Mısır’a yatırım gidiyor diye bakmamak lazım. Geçen yıl Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı. Bu yıl daha da fazla olmasını bekliyoruz. Türk işadamları eskiden Avrupa pazarını hedefleyerek büyüyorlardı. Ancak Avrupa artık büyümeyen bir pazar. Girişimci Türk işadamlarının da büyümek için yeni pazarlara ihtiyaçları var. Bu durumda da karşılarına ilk çıkan yer Mısır.”
Mısır’ın Türkiye dışında özellikle Çin, Hindistan ve Avrupa’dan çok büyük yatırımcı ilgisi çektiğini belirten Rachid şöyle devam etti:
Kazan-kazan durumu“Türkler gibi diğer yatırımcılar da Mısır’daki rekabetçi işçilik maliyetleri ile Mısır’ın üçüncü ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarının sunduğu fırsatları değerlendirmek istiyorlar. Ayrıca Mısır’ın içpazarı da son derece cazip fırsatlar sunuyor. Ekonomimizde kriz sürecinde bir daralma olmadı, geçen yıl yüzde 4.5 civarında büyüdük, bu yıl hedefimiz yüzde 6.5 büyümek. Bu büyümeden Türk yatırımcı da nasibini alıyor. Özetle hem Türk yatırımcı için hem de Mısır için kazan kazan durumu söz konusu.”
Enerjiye ilgi arttı
Türkiye’den yatırımların şimdilerde çeşitlenmeye başladığını vurgulayan Rachid, şunları dile getirdi: “Tekstilin yanı sıra otomotiv ve kimya sektöründe yoğunlaşan yatırımcıların son dönemde enerji sektörüne yöneldiklerini görüyorum. Özellikle yenilenebilir enerji projelleri konusunda son dönemde çok sayıda proje geldi. Mobilya gibi farklı alanlarda da artış var. Kurulacak Mısır-Türk Sanayi Odası’nın faaliyetleri ile iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artmasının yolu açılacak. Türk mallarının Mısır’a, Mısır’da üretilenlerin de Türkiye’ye gelişini kolaylaştıracak, ortak projelerin teşvikini sağlayacak.”
Türk projeleri Mısır’da 40 bin istihdam yaratacakMISIR Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed El Wakil, Mısır’ın üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları kapsamında, özellikle ihracat yapmak için bir üretim merkezine dönüştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Mısır 1.6 milyar tüketiciye ulaşabilen lokasyona sahip. Geçen yıl krize rağmen 9 milyar
dolar doğrudan yabancı yatırım çektik. Mısır’da halihazırda 200’den fazla Türk şirketinin faaliyetleri bulunuyor. 45’in üzerindeki devam eden fabrikaların tamamlanması ile birlikte Türk şirketleri Mısır’da 40 bin kişilik istihdam yaratılacak.”
TOBB: Mısır’la rekabeti değil işbirliğini artıralım TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mısır Sanayi Bakanı Rachid Mohamad Rachid ve Mısır Ticaret Odaları Birliği Başkanı Ahmed EL Wakil’in katılımı ile Türk Mısır Ticaret Odası kurulması ön anlaşmasını Türkiye adına imzaladı. Hisarcıklıoğlu, odanın açılışının TOBB’un ekimde Mısır’a yapacağı ziyaret sırasında gerçekleşmesinin planlandığını söyledi. Türk firmalarının Mısır’da yatırımlarının giderek arttığını hatırlatan ve Mısırlı firamaları da Türkiye’ye yatırıma davet eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Türkiye ve Mısır ekonomileri entegre olmaz, özel sektör ve kamu kanalları işbirliğine gitmezse rakip olma riski ile karşı karşıyayız. Çünkü demografimiz, ekonomimizin yapısı ve bileşenleri, konumumuz, mukayeseli üstünlüklerimiz birbirine çok yakın, çok benzer. Bundan sonra da rakip değil tamamlayıcı, birbirinin pastasından pay almak için uğraşan değil, pastayı büyütüp cazibe merkezleri yaratmak için el ele veren bir anlayışla hareket etmeye devam etmemiz gerekiyor.”
Koç, Mısır’da birkaç proje için etüt yapıyorMISIR’daki Türk yatırımları hakkında bilgi veren Rachid Mohamad Rachid, “Türk yatırımcılar oldukça memnunlar. Yatırım yapanların büyük çoğunluğu başka yerlerde yeni tesisler açmak üzere bana geldikleri için ben de Mısır’daki yatırım ortamından memnun olduklarını söyleyebilirim. Örneğin Paşabahçe Mısır’da iki tesis açmıştı. Şimdi Kahire yakınlarında bir üçüncü tesis açmayı planlıyor. Yakın zamanda Hayat Kimya Mısır’da bir yatırım gerçekleştirdi.
Koç Holding de bir kaç proje ile Mısır’da bazı etüdler yaptırıyor. Biz yatırım ortamımızı geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Türkler yatırımları ile birlikte Mısır’a know how da getiriyorlar. O nedenle bu yatırımları çok önemsiyoruz ve önümüzdeki dönemde Türkiye’den daha da fazla yatırımcı bekliyoruz.”
İş Bankası tarihi şubeyi açsın diye çaba harcıyorum RACHID Mohamad Rachid, İş Bankası’nın geçtiğimiz haziran ayında Mısır’da bir temsilcilik açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Mısır ziyareti sırasında görüştüklerini söyleyen Rachid, şu bilgileri verdi: “İş Bankası’nın 1932 yılında İskenderiye’de şube açmış ve daha sonra Nasır döneminde devletleştirilmiş. Şimdi ilk İş Bankası şubesinin yeniden açılması için çalışıyoruz. Bunu çok istiyorum, bu konuda çok çaba harcadım, daha da çalışıyorum. İş Bankası Mısır’da bir temsilcilik daha açmayı planlıyor. Şube için ise biraz daha var. Ancak ne isterlerse yardımcı olmaya hazırız.”