Güncelleme Tarihi:
Araştırma şirketi Dorinsight, Türkler'in Avrupa'da en çok hangi kentte yaşamak istediğini belirledi. AA muhabirinin "Avrupa'da Yaşanılmak İstenen Kentler" araştırmasından derlediği verilere göre, İtalya'nın Milano kenti Türkler'in en çok yaşamak istediği Avrupa şehri oldu. Araştırma 8 bin 555 kişi üzerinde yapıldı. Avrupa'da çoğu ülkelerinin başkenti olan turistik kentlerin listesi sunulan katılımcılara "Hangi Avrupa kentinde yaşamak isterdiniz?" sorusu yönetildi. Katılanların yüzde 9'unun "Milano" cevabını verdiği araştırmada bunu yüzde 8 ile Fransa'nın başkenti Paris, yüzde 7 ile İsviçre'den Cenevre kenti ve İngiltere'nin başkenti Londra takip etti.
AMSTERDAM 6. SIRADA
Hollanda'nın başkenti Amsterdam yüzde 6 ile listede beşinci olurken, bu kenti sırasıyla yüzde 5 ile İspanya'nın başkenti Madrid, yüzde 4 ile İsveç'in başkenti Stockholm, yüzde 2 ile Danimarka'ın başkenti Kopenhag, Finlandiya'ın başkenti Helsinki, Malta'nın başkenti Valletta, İrlanda'nın başkenti Dublin, Almanya'nın beşinci büyük şehri Frankfurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin başkentleri olan Lefkoşa, Avusturya'nın başkenti Viyana ve Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag izledi.
EĞİTİM ÖNE ÇIKTI
Araştırmaya katılanların en az rağbet ettiği kentler ise Litvanya'nın başkenti Vilnius ile Slovakya'nın başkenti Bratislava oldu. Bu şehirler katılımcıların yüzde 0,2'si tarafından tercih edilirken, yüzde 0,3 ile Romanya'nın başkenti Bükreş, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, Letonya'nın başkenti Riga ve Estonya'nın başkenti Tallinn diğer az rağbet gösterilen Avrupa kentleri seçildi. Katılımcıların yüzde 8'i araştırmada "diğer" kategorisine girecek tercihlerde bulunurken, "yaşadığım yerden memnunum" diyenlerin oranı yüzde 22 olarak ölçüldü. Araştırmada "yaşadığım yerden memnunum" cevabını verenler haricindeki 6 bin 783 kişiye başka sorular da yöneltildi. "Sizi bir kentin hangi özelliği orada yaşamanız için cezbeder?" sorusuna katılımcıların yüzde 37'si "Kentte yaşayan bireylerin eğitim seviyesinin yüksekliği" cevabını verdi.
Bunu, yüzde 21 ile "Hafta sonu gezmek için çok alternatifin olması", yüzde 18 ile "Suç oranının düşüklüğü", yüzde 9 ile "Siyasi istikrarın olması", yüzde 8 ile "Ulaşım imkanlarının gelişmişliği", yüzde 7 ile de "Sağlık sisteminin iyi olması" diyenler takip etti. Araştırmaya katılanların yüzde 23'ü Avrupa'da yaşamak istediği ülkeyi daha önce gördüğünü belirtirken, yaşamak istediği kent ile ilgili detaylı araştırma yapanların oranı yüzde 61, bu yıl içinde yaşamak istediği kente seyahat etmeyi planlayanların oranı ise yüzde 41 çıktı.