Türkler İtalyan uçak fabrikasına talip oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkler İtalyan uçak fabrikasına talip oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

1100 çalışanı bulunan ve işadamlarına yönelik uçaklar üreten İtalyan uçak fabrikası Piaggio'ya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiini Geliştirme Vakfı (THUSAV) talip oldu.

THUSAV, İtalya'nın Cenova kentindeki fabrikaya 70 milyar liret (10 trilyon 800 milyar lira) önerdi. Fabrikaya THUSAV ile birlikte İtalyan yatırımcılardan oluşan ALA Grup da talip oldu. Ancak ALA grup satış için para önermedi, şirketi büyütme vaadinde bulundu. Fabrikanın kime satılacağı önümüzdeki günlerde karara bağlanacak. Kararı İtalyan Sanayi Bakanı Pierluigi Bersani bizzat açıklayacak.

Fabrika'da ne üretiliyor?

Piaggio uçak fabrikasının ürettiği P.180 Avanti adlı dokuz kişilik, iki pervaneli motorlu uçaklar, iş adamları tarafından tercih ediliyor ancak dünya pazarında çok önemli bir yer tutmuyor. Ama uçak Amerikan Sivil Havacılık Otoritesi FAA'den lisanslı ve ekonomik bir yapıya sahip. Dünyanın ünlü havacılık dergilerinden Flight International'ın haberine göre Piaggio fabrikası, 1994'de mali yapısı bozulduğu için ikiye ayrıldı. Ünlü Vespa motorsikletini üreten bölümü ayrı bir şirket haline getirildi, havacılık kısmı ise bütün çabalara karşın sağlıklı bir yapıya kavuşturulamadı.

THUSAV ne zaman kuruldu?

Piaggio'ya talip olan THUSAV, sivil havacılığa destek olmak amacıyla bir vakıf olarak 1987-88 yılları arasında ANAP milletvekilleri İlker Tuncay, Bülent Akarcalı ve işadamı Metin Gökçek'in katılımıyla kuruldu. THUSAV, o dönem sivil havacılık ve sivil havaalanlarının kurulması için çaba gösterdi.

İtalyanlardan yatırım

Fabrikayı almak üzere teklif veren diğer şirket olan İtalyan ALA Grup, fabrika için para ödemek yerine üretim hattını açık tutarak 100 milyar liretlik (15 trilyon lira) yatırım yapacağını taahhüt etti. ALA grubun yatırım planı içinde şu anda 1100 kişinin çalıştığı fabrikada işçi indirimine gidilmesi yer alıyor. ALA'nın önerisine göre ilk etapta işçi sayısı 775'e indirilecek. Daha sora iş hacminin artırılmasıyla 2000 yılında işçi sayısı 860'a, 2003 yılında da 1050'ye çıkartılacak.

İşte Piaggio fabrikası ve ürettiği uçak

Piaggio Uçak Fabrikası (küçük fotoğraf) kendi geliştirdiği 'Vespa' tipi motorsikletler ile dünyada bir moda başlattı. Fabrikada kendi tasarımı, P.180 Avanti adlı uçaklar üretiliyor.

Uçağın özellikleri

Yolcu Kapasitesi: 9

Kanat Açıklığı: 15.2 metre

Uzunluk: 15.7 metre

Yükseklik: 4.3 metre

Boş Ağırlık: 3.750 kilogram

Maksimum Ağırlık: 5.800 kilogram

Motor Tipi: 2 adet PT-6-66

Hızı: Saatte 700 kilometre

Menzili: 3060 kilometre






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!