Güncelleme Tarihi:
30’dan fazla ülkede 50 ofis ve 400’e yakın danışmanla hizmet veren Uluslararası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı’nın (IMAP-International Network of Merger and Acquisiton Partners), bugün başlayacak ‘2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu’ öncesinde bilgi veren Şevket Başev, Türkiye’nin bölgesel liderlik pozisyonunu pekiştirmesiyle birçok şirketin gözünü dış pazarlara çevirdiğini belirtti. Başev, bu konuda şunladı söyledi: “Artık şirketlerimiz ve yatırımcılarımız eskiden olduğu gibi ürün ya da know how transferleri ile yetinmek yerine, dünyanın dört bir yanında şirket alımlarına, ortaklıklara yönelmeye başladı. Yakın dönemde, bir kısmında bizim imzamız da olan ve Türk yatırımcılarının uluslararası arenadaki gücünü gösterecek birçok işlemin gerçekleşeceğini büyük bir mutlulukla bildirmek isterim.”
Büyük alımı fonlamak zor
Alıcılar açısından tedirginliğin azaldığını ancak, büyük işlemler için gerekli olan banka kredilerini sağlamada sıkıntı yaşandığını ifade eden Başev, “Bankalar bu rahatlığa gelemediler. Bundan dolayı büyük alımları fonlamak hala Türkiye’de mümkün değil. Bu nedenle 2009 yılında Türkiye’de işlem hacminde ciddi bir küçülme bekliyoruz. Yarı yarıya hatta daha da aza inebilir. İşadamlarımızda hala ciddi bir özsermaye birikimi var” diye konuştu.
İşler yüzde 50 azaldı fiyatlar yüzde 15 düştü
ULUSLARARASI Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı (IMAP) Başkanı Mark Esbeck, 2009’da birleşme ve devralma işlemlerinin yüzde 50 azaldığını söylerken, “Fiyatlar yüzde 15-20 düştü. IMAP üyeleri geçen yıl 13 milyar dolarlık işlem yaptı. 2009’un her çeyreği bir öncekinden iyi geçti. Ancak yine de 2008’in yarısında kalır. 2010’dan ümitliyiz. Önümüzdeki yıl M&A açısından önemli bir yıl, 2011 daha iyi bir yıl olacak” dedi. Esbeck, “Küresel toparlanma başladı. Toparlanmada Doğu Avrupa, Türkiye, Brezilya gibi gelişmekte olan piyasaların öne çıkıyor” diye konuştu.