Türkiye'yi sarsan iddia

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi sarsan iddia
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Topçu Çağlar ve Yardelen'e 55 milyon dolar rüşvet

Zeytin Kralı Erol Evcil, polisteki ifadesinde DYP-SHP iktidarında, THY'nin uçak alımını kazanmak için Euro Special firmasının, dönemin Ulaştırma Bakanı Topçu, Devlet Bakanı Çağlar ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Yardelen'e 55 milyon dolar komisyon verdiğini iddia etti.

HÜRRİYET, Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve halen Kartal Cezaevi'nde yatan Zeytin Kralı Erol Evcil'in ifadesinin tam metnini ele geçirdi.

Evcil ifadesinde, DYP-SHP hükümetinin Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, Devlet Bakanı Cavit Çağlar ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yardelen'in, Euro-Special firmasından THY'ye alınan uçaklar karşılığı 55 milyon dolar komisyon aldıklarını iddia etti. Evcil, bu paranın öldürülen Nesim Malki'nin İsviçre'deki banka hesabı üzerinden aktarıldığını ileri sürdü.

Evcil, 2 Kasım 1999 tarihinde emniyette verdiği 42 sayfalık ifadesinde bu konuda şu iddiada bulundu:

‘‘Türk Hava Yolları'na alınacak olan uçak filosu ile ilgili olarak Eouro-Special isimli firmanın uçaklarının satımından dolayı o dönemde Devlet Bakanı olan Cavit Çağlar ve Ulaştırma Bakanı olan Yaşar Topçu ile dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı olan Erman Yardelen'in bu alımdan 55 milyon dolara tekabül eden komisyonun yukarıda isimleri geçen üç şahıs arasında paylaştırılmak üzere Nesim Malki'nin İsviçre Swis Bank-Swis Lant Bank hesabı üzerinden İsviçre'ye aktarıldığı ve burada ismini hatırlayamadığım yine Yahudi asıllı bir işadamı tarafından bankadan çekilerek ilgilere dağıtıldığını Nesim Malki'den öğrendim. Ayrıca bu konu ile ilgili bana bir banka dekontu göstererek, ‘Hiç kimse bana bir şey yapamaz, elimdeki bu silah bende olduktan sonra' dedi.’’

ÇAKICI’YA VERDİĞİM PARALAR

Evcil, Alaattin Çakıcı ile ilişkisini de ifadesinde tüm detayları ile aktardı. Çıkıcı ile ilk kez Japonya'nın Osaka şehrinde bir araya geldiklerini, burada bazı kişilere telefon konuşmalarında anlaşılmaması için kod isim verdiklerini belirtti. Çakıcı'ya 1.5 milyon dolar civarında karşılıksız para verdiğini belirten Evcil, ‘‘Bu sebeple gelişen süreçte, birlikte hareket etme ve çeşitli işlerde ortak ilişkilerimiz bir hayli gelişti’’ dedi.

Evcil'in diğer ilginç ifadeleri ise şöyle:

YEŞİL PASAPORT DA VERDİM

Çakıcı'nın benden bir pasaport talebi olmuştu. Ben de Şükrü Elverdi vasıtası ile temin ettiğim Ömer Kamil Doğan adına olan ‘yeşil pasaportu’ hazırlatarak Cenk ... vasıtasıyla kendisine ulaşmasını sağladım.

KIRMIZI PASAPORTU ATAÇ VERDİ

Çakıcı ABD'den çıkmak için Yavuz Ataç'tan pasaport talep etmişti. Ataç da kendi konumu ve kişisel dostluklarını kullanarak Kanada'ya girmesini sağladı. Daha sonra Yavuz Ataç, Çin'e görevli gönderilmesinden sonra Çakıcı'ya bir adet kırmızı pasaport temin etti. Ancak bu pasaprot da çok kısa sürede Çakıcı'nın Fransa'da yakalanması ile ortaya çıktı.

CINGILLIOĞLU'NDAN 18 MİLYON DOLAR

Demirbank'ın sahibi Halit Cıngıllıoğlu'ndan 18 milyon dolar kredi aldım. Bu kredi karşılığında menkul, gayrimenkullerimi ve uçağımı ipotek ettim. Mal varlığımın değeri 34 milyon dolardı. Uçağın borcu bittiği halde ipoteklerimi kaldırmadılar. Bu yüzden Alaattin Çakıcı ile irtibata geçtim ve durumu izah ettim. Çakıcı, Cıngıllıoğlu'nu tehdit etti. Bunun üzerine Cıngıllıoğlu, Bülent Öztürkmen ve Mehmet Ali Yılmaz'ı devreye soktu. Mehmet Ali Yılmaz'ın araya girmesi ile Çakıcı, Cıngıllıoğlu'nu vurmaktan vazgeçti ve anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre Cıngıllıoğlu'ndan 8.5 milyon doları geri aldım. Bu paranın 3.5 milyon dolarını Çakıcı'ya verilmek üzere Ahmet Refik Barutçu'ya verdim.

TÜRK TİCARET BANKASI OLAYI

Türk Ticaret Bankası'nın alımı için Korkmaz Yiğit ile Alaattin Çakıcı anlaşmış. Çakıcı, Korkmaz Yiğit ile yaptığı görüşmede, bankanın kendilerinde kalması durumunda satış fiyatı üzerinden yüzde 5 veya şayet bankanın alınamaması durumunda ise 5 milyon dolar alacağını söylüyordu. Çakıcı-Korkmaz Yiğit ilişkisini dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz biliyordu. 30 Haziran'da yaptığı görüşmede Yiğit'e Çakıcı ile usulüne uygun bir şekilde görüşmesini istedi. Sonra Türk Ticaret Bankası ihalesi iptal edildi. İhale iptal edilmesine rağmen Çakıcı, Korkmaz Yiğit'ten 2.5 milyon dolar para aldı.

SÜMERBANK İHALESİ

Protokole göre, Sümerbank'ın yüzde 50'si Hayyam Garipoğlu'na, yüzde 25'i bana, yüzde 25'i de Nesim Malki'ye ait olacaktı. Garipoğlu'nun yüzde 50'sinin yarı finansmanı da Malki tarafından karşılandı. Bu toplantıdan sonra payıma düşen 685 milyarı İPEKS A.Ş'ye ödedim. Herkes parasını bu şirkete yatırdı. Özelleştirme İdaresi'ne bu şirket tarafından para ödendi. Daha sonra İş Bankası'na çağrıldım. Ortaklıktan çekilmek istedim. Niso ile konuştuğumda bana ortak olurken ödemiş olduğum 685 milyar liradan fazla ödemeyeceğini, bu parayı da dolara dönmeden faizsiz olarak 3 ay içinde ödeyeceğini söyledi. Paramı bu şekilde ödedi. Niso öldürüldükten sonra bu durumu Çakıcı'ya anlatarak Sümerbank özelleştirilmesinden zarar ettiğimi söyledim. Daha sonra Çakıcı'nın baskısı ile Emin Cankurtaran'ın hakemliğinde Hayrettin Alp, Erol Erkohen, Mehmet Kocabaş ve Ertuna Yaşar'ın katıldığı toplantıda Garipoğlu ile bir milyon dolar üzerine anlaşıldı. Para 900 bin dolar olarak ödendi. 600 bin dolarını ben, 200 bin dolarını Çakıcı, 100 bin dolarını Kocabaş aldı.

Komisyonu paylaştılar

Çakıcı, roketle Amerikan Konsolosluğu'nu vuracaktı

ABD Konsolosluğunu Roketleyecekti... Erol Evcil, Alaattin Çakıcı'nın ABD konsolosluğuna roketli saldırı düzenleme girişimini de şu sözlerle aktardı:

‘‘Ailesi ve kardeşi Gencay Çakıcı'ya ABD İstanbul Konsolosluğu'ndan vize alma talebini konsolosluk reddetmiş. Çakıcı, bunun üzerine çok sinirlenerek roket ve lavla saldırı yapacağını söylüyordu. Bana da Mehmet Ağar'a gidip bu konuyu anlatmamı ve Mehmet Ağar'ın da Konsolosla gidip görüşmesini istemişti.

Kime, ne kod isim verdik

EVCİL, Alaattin Çakıcı ile yaptığı telefon konuşmalarının anlaşılmaması için herkese bir kod ismi verdiklerini de belirtti. Kod isimlerini şöyle sıraladı:

‘‘Mesut Yılmaz'a Kemal Sunal, Cavit Çağlar'a Topal, Eyüp Aşık'a Kel, Mehmet Eymür'e Gözlük Mehmet Ağar'a Elazığlı, Tansu Çiller'e kadın, Özer Çiller'e enişte, Mehmet Üstünkaya'ya Hacı Ali, Necdet Menzir'e Makedon Sırp Kırması, Dündar Kılıç'a Papaz, Necmettin Erbakan'a Aynaroz Kadısı, Korkmaz Yiğit'e kiracı-ev sahibi, Yavuz Ataç'a uzaktaki, Mustafa Kefeli'ye Topçu-B..çu, Şükrü Karahasanoğlu'na Karamolla, Emin Cankurtaran'a Emin Amca, Ali Balkaner'e Ali, Çevik Bir'e rakamlı, Bana Genç Arkadaş, Alaattin Çakıcı'ya ise Müsteşar, FBI Fenerbahçeliler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!