Güncelleme Tarihi:
Düzenlenen bir toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güyüldar, Türkiye’de 2010’dan beri yatırım bankacılığı ve aracı kurum hizmeti verdiklerini hatırlatarak “Birleşme ve satın almalarda son 5 yıldaki işlemlerdeki hacimle ilk 10’dayız. Türkiye’yi son 4 yılda yurtdışına pazarlayan kurumlar arasında ilk 3’deyiz. Yurtdışındaki yatırımcılar odaklı konferanslar, şirketleri yatırımcılarla buluşturma faaliyetlerimiz sürüyor. Sadece Amerika’da son 12 ayda 15 Türk şirketini 52 ABD’li yatırımcı ile bir araya getirdik. Bunun İskandinav, Doğu ve Orta Avrupalı yatırımcılarla buluşturma safhaları da oldu. Sermaye piyasası ürünleri ve hisse senedine direkt yatırım için düzenliyoruz konferansları” dedi.
TÜRKİYE CAZİP
Türkiye’de son dönemde yaşananlara ilişkin yabancı yatırımcıların tavrı konusunda ise Güyüldar şöyle konuştu: “Kimse Türkiye’yi kolay kolay bırakamaz. Fonların gelişmekte olan ülkeler ve Ortadoğu’ya yatırım yapmakla sorumlu olsun. O bu parayı mutlaka bir yete yatıracak. Bu, Polonya, Rusya, Macaristan Türkiye biri olacak. Ama bugün Rusya’da ambargonun yanı sıra petrol şirketlerine yatırım yapmak mümkün değil. Polonya’da popülist hükümet var. Macaristan Avrupa’dan ambargo yedi. Nereye gidecek para? Türkiye’de halen yabancının payı yüzde 62’lerde. Sanayi şirketlerine yurtdışından çok ilgi var. Sadece zamanlamayı bekliyorlar. Bugün itibariyle bakınca çok negatiflik yok ABD’de. Burada okuduğunuz kadar değil ABD’deki yatırımcının tavrı.”
Öte yandan Global Menkul Değerler Araştırma ve Kurumsal Finansman Grup Direktörü Sertan Kargın ise Türkiye’nin ekonomik saldırılara karşı direnmekten yapısal reformlara zaman ayıramadığını belirterek, “Alınan önlemler yerinde ve zamanında” diye konuştu.
İÇERİDEKİ NEGATİF ETKİ DIŞARIDA YOK
ÖZGÜR Güyüldar, şirket birleşme ve satın almaları için her yatırımcının fırsat aradığını vurgulayarak, “Danışmanlık talepleri özellikle enerji tarafında var. Enerji sektöründe dağıtım ve perakendede iyi ilgi var, tarihler veriliyor” dedi. Güyüldar, “Lokallerin hissettiği kadar ciddi negatif etkiyi yurtdışında görmüyoruz. Bekleme modu var ama bu, ‘Satmak için fırsat kolluyorum’ değil. Her şey bir kaç kelimeye bakıyor, hükümet tarafından bir kaç olumlu söz, yatırımcının duymak istediği şeyler gelirse yeterli” diye konuştu.