Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin un ihracatı yaptığı ülke sayısının son 10 yılda yüzde 150 artarak 100'ü aştığını dile getiren Ulusoy, ihracat yapılan ilk 10 ülkenin arasında Irak, Sudan, Suriye, Endonezya, Benin, Angola, Filipinler, İsrail, Madagaskar ve Gana olduğunu söyledi.
Ulusoy, son 2 yılda ihracat yaptıkları ilk 20 ülke arasında ABD'nin de yer aldığını kaydederek, 20 milyon ton buğday ihraç eden ABD'ye Ar-Ge ile diyabetik un geliştirerek, ihraç etme başarısını gösterdiklerini bildirdi.
Başkan Ulusoy, "Artık sanayicilerimiz, üreticilerimiz ve tüccarlarımız buğday fiyatlarını takip etmek için Chicago'yu değil, Borsa İstanbul'u takip edecek" diye konuştu.
"DÜNYA UN İHRACATININ 5'TE BİRİNİ TÜRKİYE YAPIYOR"
Ulusoy, Türkiye'nin buğday unu ihracatının geçen yıl 1 milyar dolara yaklaştığını belirterek, "Bu yılki ihracat hedefimiz 1,1 milyar dolar. Yılın ilk 6 ayında yüzde 50'ye yakın ihracat artışı oldu. Türkiye, halihazırda 1 milyar dolarlık un ihracatıyla dünya şampiyonu" ifadelerini kullandı.
Türk un sanayicilerinin bu alanda dünya ihracatının şampiyonları olduğunu kaydeden Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörüne baktığımız zaman 2015 yılında fındıkta, tüm zamanların rekoru 2,8 milyar dolar oldu. Fındık
sonrasında ise un sektörü de tarıma ciddi katkı sağlıyor. Dünya un ticaretinin yüzde 20,25'ini yaparak un ihracatında dünyada birinci sırada yer alan Türkiye, 2015 yılında un ihracatını değer bazında bir önceki yıla göre yüzde 5,2 arttırdı. Değer bazında 2015 yılını, bir önceki seneye göre yüzde 5,2'lik artışla kapatmamız sanayicilerimizin başarısıdır. 2015 yılı gerek miktar gerekse değer olarak Türkiye'nin bu zamana kadarki en yüksek değerleri olup rekor kırılmıştır."
"İHRACATTA AZALMA YAŞANMAYACAK"
Ulusoy, 2016 yılında kilogram bazında un ihracatı hedeflerinin 30,3 milyon ton olduğunu belirterek, bunun değerinin 1,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Bu yılın ilk 6 ayında ihracatın 2015'in aynı dönemine göre yüzde 50'ye yakın arttığını dile getiren Ulusoy, 2016-2017 sezonunda ithalatçı ülke ve kıtaların son 2 yılda olduğu gibi Afrika kıtası, Irak, Afganistan, Özbekistan ve Suriye olacağı bilgisini verdi.
Gıda ürünlerinde talep esnekliğinin çok düşük olduğunu, fiyatlardan bağımsız olarak temel gıda talebinin devam ettiğini anlatan Ulusoy, unun gıda ürünleri içinde en zorunlu olanlar arasında yer aldığını, yoğun ihracatın yapıldığı ve savaşların yaşandığı bölgelere yönelik ihracatta azalma görülmediğini söyledi.