Güncelleme Tarihi:
Ses, Türkiye'de yerli tohum üretimine yapılan desteklerin devam ettiğini, tohum üreten şirketlerin sayısının 500'ü aştığını, şirketlerin Ar-Ge faaliyetlerini artırdığına dikkati çekerek,”Tohum üretimimiz 2010 yılında 440 bin tona, 2011 yılında da 637 bin tona ulaştı. Son üç yılın rakamları gösteriyor ki tohumculuk sektörü üretim ve ihracat olarak büyüme trendi içerisinde bulunuyor, bu trendin 2012 yılında da artarak devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Türkiye'nin 2000'li yılların başlarında tohumluk üretiminin 140 bin ton, ihracatının da 8 bin ton civarında olduğunu anımsatan Ses, 2011 yılında üretimin 4,5 kat artarak 637 bin tona ulaştığını, ihracatın da yine 4,5 kat artarak 30 bin tonu geçtiğini belirtti.
Üretimin yüzde 6'sı kadar ithalat yapılıyor
Ses, Türkiye'nin aralarında gelişmiş ülkelerin de bulunduğu bir çok ülkeye tohumluk ihracatı gerçekleştirdiğini vurgulayarak,” Türkiye, 2011 yılında aralarında Almanya, Fransa, Rusya, İspanya, Hollanda ve İsrail'in de bulunduğu birçok gelişmiş ülkeye 109 milyon dolarlık tohumluk ihracatı gerçekleştirdi” dedi.
Türkiye'de 2011 yılında yapılan tohumluk ithalatının 36,7 bin ton olduğunu belirten Ses, “Türkiye, ürettiği tohumun yüzde 6'sı kadar ithalat yapıyor. Bu ithalat oranlarına bakıldığında tohumculuk en yerli ve en bağımsız sektörlerden biri” ifadelerini kullandı.
Ses, kamuoyunda sıkça dile getirilen “İsrail Tohumları”na ilişkin de bilgi vererek, 2010 yılında İsrail'e yapılan tohum ihracatının 535 bin dolarken, 2011 yılında 1,6 milyon dolar olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2011 yılındaki tohumluk ithalatının 6 bin 700 kilo olduğunu belirten Ses, “Türkiye, 637 bin ton tohumluk üretimi yapan bir ülke, İsrail'den yapılan ithalat ise 6 bin 700 kilo dolayısıyla, İsrail'den yapılan ithalat tohum üretiminin yüzde 1,05'ne tekabül ediyor. Bu yılın rakamları açıklandığında bu oran daha da düşecektir” diye konuştu.
Tescil sayısı 2011'de bin 700'ü geçti
Ses, 1980 yılında tescilli tohum çeşit sayısının 274 iken, 2011 yılında bu rakamın 1700'ü geçtiğini bildirdi. Gelişen teknolojiyle birlikte yeni çeşitlerin de gündeme geleceğini kaydeden Ses, piyasada olan çeşitlerin bir kısmının da bu doğrultuda ortadan kalkacağını ifade etti.
Ses, Türkiye tohumculuğunda özel sektörün büyük bir atılım gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, “Türkiye'de 2011 yılında üretilen 411 bin ton buğdayın yüzde 55'ini, yem bitkisi tohumunun yüzde 54'ü olan 9 bin 983 tonu özel sektör üretiyor” dedi.
En eski Türk tohumculuk şirketinin 25 yaşından daha genç olduğunu vurgulayan Ses, yabancı şirketlerin ise 100 yaşından daha büyük olduğunu belirtti. “Ülkemiz tohumculuk sektörü 25 yılda kat etmiş olduğu gelişmeyle dünya devleri ile rekabet ediyor, bugün itibariyle üretimde 5 bin 900 den fazla çeşit tescil edilmiş olup, bunların 3 bin 900'den fazlası özel sektöre ait durumda” diye konuştu.
Türk tohumculuğu dünya sıralamasında
Ses, Türkiye'de birçok ürün tohumluklarının yurt içi üretimle karşılandığını kaydederek, “Yerli çeşit kullanma oranı, ekmeklik buğdayda yüzde 95, makarnalık buğdayda yüzde 98, arpada yüzde 99, çeltikte yüzde 100, nohutta yüzde 100, pamukta yüzde 43, sırık ve oturak domateste yüzde 40, sera biberde yüzde 70, tarla biberde yüzde 75, pamukta yüzde 43 olarak gerçekleşti” dedi.
Ses ayrıca, Türkiye'nin aspir ve çavdar üretiminde dünyada altıncı, kütlü pamuk üretiminde yedinci, arpa üretiminde sekizinci, ayçiçeği ve susam üretiminde onuncu sırada bulunduğunu kaydetti.