Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 16:24
Türkiye'nin 180 milyar yenlik Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart 2011 tarihinde Hazine hesaplarına girmesi önünde bir sorun olmadığı belirtildi.
Ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin 180 milyar yenlik Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart 2011 tarihinde Hazine hesaplarına girmesi bekleniyor. Bu konudaki süreç sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Yetkililerin, Tokyo ile irtibatta olduğu ve ödeme konusunda herhangi bir sorunun olmadığı kaydedildi.
TÜRKİYE, 10 YIL ARADAN SONRA YENİDEN YEN PİYASASINDAN BORÇLANDI
Hazine Müsteşarlığı, yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracı olanaklarını araştırmak üzere Daiwa Securities Capital Markets, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ve Mizuho Securities'e yetki vermişti.
Türkiye'nin, 10 yıl vadeli Samurai tahvili ihracının tutarı 180 milyar yen (yaklaşık 2,17 milyar
ABD Doları), kupon oranı da yüzde 1,87 (10 yıl vadeli
Yen swap oranı 48 bp) ve fiyatı da 100 olarak gerçekleşmişti. Türkiye, 2000 yılında gerçekleştirilen son ihracın ardından ilk kez yen piyasasından borçlandı. Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart 2011 tarihinde Hazine hesaplarına girmesi bekleniyor.
Türkiye'nin uzun bir aradan sonra sonra gerçekleştirdiği tahvilde, ihraç miktarını aşan bir talep oluştuğu, ihraca, Japonya'da faaliyet gösteren bankalar, sigorta şirketleri ve bölgesel finansal kuruluşların da aralarında yer aldığı çok sayıda kurumsal yatırımcının büyük ilgi gösterdiği vurgulanmıştı.JBIC garantili yen piyasasında 2009 yılından itibaren aralarında Endonezya ve Meksika'nın bulunduğu beş ülke tahvil ihracı gerçekleştirdi.
Türkiye tarafından gerçekleştirilen bu ihraç, JBIC garantili yen piyasasında tek seferde bir ülke tarafından gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç oldu.
Söz konusu ihraç, aynı zamanda Türkiye tarafından uluslararası sermaye piyasalarından tek seferde gerçekleştirilen en yüksek miktarlı ihraç olarak kaydedildi.
SAMURAI PİYASASI ZORLU BİR PİYASA
Japon Samurai tahvil piyasası, gerek aradığı
kredi notu kalitesi, gerekse ekonomik performans kriterleri nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerin en zor ihraç gerçekleştirdiği piyasalar arasında yer alıyor. Türkiye'nin uzun vadeli tahvil ihraç edebilmesi, ayrıca Fitch tarafından notunun 2 kademe birden artırılmış olması avantaj olarak gösteriliyor.
Hazine en son, 2000 yılı borçlanma programı çerçevesinde, Samurai piyasasında 140 milyar
Japon Yeni tutarında tahvil ihracı gerçekleştirmişti.
Türkiye 2000'de 50 milyar yeni ihracının yanı sıra 35 milyar yen tutarında 3 yıl vadeli ve faizi de yüzde 3,50 kupon oranı düzeyinde, ayrıca 55 milyar yen tutarında 4 yıl vadeli, yüzde 3,25 kupon oranı düzeyinde ihraçlar gerçekleştirmişti. Ancak Türkiye, 10 yıl boyunca Japon Samurai piyasasına girebilecek bir imkan bulamamıştı. Japonya ekonomisinin, deprem ve tsunami nedeniyle 180 milyar dolarlık bir zarar uğrayabileceği tahminleri ve likidite sorunu yaşaması, Türkiye'nin ihraç ettiği tahvillerin ödemesinde sorun yaşanabileceği kaygısını ortaya çıkarmıştı.