Türkiye'nin pizza devi yurtdışına açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin pizza devi yurtdışına açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 00:28

Türkiye'nin en büyük pizza zinciri olan Pizza Pizza'nın sahibi Abbas Türker ile şirketin sıfırdan başlayan yolculuğunu konuştuk. Röportaj iki gün sürecek.

Haberin Devamı

- Pizza Pizza'nın hikayesini biraz anlatır mısınız?

Biz ilk şubemizi 1995 yılında İzmir'de açtık. Çok yoğun bir ilgi görünce 1999 yılından sonra bayiliklerle büyümeye başladık.

- Şimdi kaç bayi oldu?

145 bayiye ulaştık. Türkiye'nin en büyük pizza zinciriyiz.

- Pizza işi nereden aklınıza geldi?

Pizza Pizza, 145 bayisi ile Türkiye'nin en büyük pizza zinciri. İşi Kanada'da öğrenen Abbas Türker'in ilk şubesini İzmir'de açtığı Pizza Pizza, özellikle Anadolu'da çok yaygın. Restaurantın şimdiki hedefi ise hem yurtdışına yayılmak hem de İstanbul'daki konumunu sağlamlaştırmak. Şirket Pizza Pizza Ekspress ile de yeni bir konsepte girmenin hazırlığını yapıyor.

Eren GÜLER YAZIYOR

Haberin Devamı
Irak Türkleri'nden olan Abbas Türker ile Kanada'dan İzmir'e uzanan ve şimdi de yurtdışına taşacak olan yolculuğunu konuştuk. "Yurtdışında da 1 numara olacağız" diyen Türker, çıtayı çok yükseğe koyuyor.

Yurtdışında pizza işini işsizler yapar, iş bilmeyenler yapar. Ben de Kanada'ya gitiğim zaman işim gücüm yoktu. Başka bir alana atılamadığım için pizzacılık yapmaya başladım. Önce hamburger konseptinde başladım, sonra bu işe geçtim. Orada 2-3 dükkan açtım, ardından da Türkiye'ye dönme kararı aldım.

- İzmirli misiniz?

Hayır değilim. Ben Kerkük'lüyüm aslen. Irak Kerkük Türklerindenim.

- İzmir'e nasıl geldiniz?

Ben 1972 senesinde geldim İzmir'e. Benim abim oradaydı. Tahsil amacıyla geldik ama yapamadık. Yapamayınca da Irak vatandaşı olduğum için oradan yurtdışına gittim. Libya, Suuui Arabistan, Kuveyt, Somali ve Yemen gibi ülkelerde çalışıp 1985 senesinde de Kanada'ya gittim. Orada 10 sene kaldım.

- Dönünce?

Kanada'dan önünce 1995 yılında İzmir'de ilk şubemizi açtım. E ben biraz titiz bir insanım. Pizzayı yaptığım zaman kontrol ederim, müşterilerle gider sohbet ederim, hal hatır sorarım... Doğru şeyler yaptık herhalde zamanında. Ama bilmeyerek yaptık bak, bilerek değil. Bilmeyerek yapılan doğrular. Ondan sonra da halkın bize teveccühü...

- Büyüme nasıl oldu?

Bizim İzmir'deki dükkanda abartısız 60-70 kişi kuyrukta beklerdi. Gelen geçen derdi ki, bu ne kuyruğu? Oradan geldi insanlar, biz dükkan açabilir miyiz, bayilik verebilir misiniz dediler. 'Allah allah' dedik, verelim o zaman... Nasıl olacak? Dedik ki bu işi düzgün yapalım.

Haberin Devamı

Torbalı'da bir yer aldık, fabrikayı ve üretim tesislerini kurduk, 99 yılında bayilik vermeye başladık.

- Toplam restaurantların ne kadarı bayi?

" Kanada'ya gitiğim zaman işim gücüm yoktu. Başka bir alana atılamadığım için pizzacılık yapmaya başladım. "

145 bayinin yüzde 97'si bayi... Türkiye'de en fazla bayisi olan firma olduğumuzu söyleyebilirim. Ama bu bayilik konusunda İzmir'in potansiyelinin hakkını yemeyelim. Bence bu işi Türkiye'ye öğreten İzmir firmalarıdır. Özsüt, Bolulu Hasan Usta, biz derken 500-600 firmaya çıkıyoruz. Hiç de az değil. Türkiye'de franchising sistemini oturtan İzmir firmalarıdır. Bununla da gurur duyuyoruz.

- Kaç şubeye ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Haberin Devamı

Bizim hedefimiz 250 şube. Ama biz Ortadoğu başta olmak üzere yurtdışına yayılacağız. Yurtdışına açılan ilk fast-food zinciri biz olacağız.

- Nasıl olacak?

Biz şimdi tüm altyapı araştırmalarını yapıyoruz ve geliştiriyoruz. Mesela şu anda temel atıyoruz, görüşmeler sürüyor. Ama bu ülkelere hemen giremiyorsunuz, girdiğiniz gibi dönebilirsiniz. O yüzden önce altyapıyı sağlamlaştırmamız gerekiyor. Sonra şube açmaya başlayacağız.

" Ortadoğu başta olmak üzere yurtdışına yayılacağız.

Yurtdışına çıkıp da boğulmayacaksınız. Bizim markamızı konuşturmamız lazım. Biz bunu Türkiye'de başardık, Suudi Arabistan'a girdiğimizde de yapacağız. Pısırık kalmayacağız, oranın 1 numarası olacağız.

Haberin Devamı

Biz oradan Yemen, Ürdün, Körfez ülkeleri hepsine yayılacağız. Daha sonra da Tunus, Mısır, Cezayir gibi ülkelere geçeceğiz.

- Ne zaman başlayacak bu süreç?

Biz 2009'da en azından Suudi Arabistan, Suriye ve bazı Körfez ülkelerinde şube açmış olacağız.

- Hedefiniz büyük o zaman...

" Pısırık kalmayacağız, dışarıda da 1 numara olacağız. "

Ama şöyle bir şey var. Hedef büyütmeden bir işi yapmanın alemi yok. O zaman bırakın gidin...

- Irak?

Orada da açacağız. Zaten kendi memleketim. Güvenlik sorunu aşıldıktan sonra mantar gibi şube açacağız orada. Orada hiç sorun yok...

- Avrupa?

Avrupa zaten bitik bir pazar. Şu anda Ortadoğu'ya hizmet etmek çok daha akıllıca. Çünkü iyi bir sermaye birikimi var.

Haberin Devamı

- Bayilik başvuruları ne durumda?

" Bu işe girdiğiniz zaman bırakamıyorsunuz, hastalık oluyor. Biz de girdik bırakamıyoruz. "

Kriz olsa da yatırımcı insanların sürekli meyili var. Çünkü Türkiye'deki yatırımcılar artık garanti paranın peşinde. Şimdi bir adam diyor ki; 'cebimde 100 bin lira var, acaba kazanır mıyım kazanmaz mıyım?' Hamur yapmasını bilmiyor, sosları nereden alacağını bilmiyor... O zaman diyor ki; 'ben bir pizza firmasında bayilik alayım en azından garanti bir para kazanayım...'

- Şartlarınız neler?

/images/100/0x0/55ea553ef018fbb8f8791149

Belli ilkeler var. Bir kere bizim yapıya uygun insan olacak. Öncelikle çok çalışacak. İşin başında duracak. Tüm vaktini işe verecek. Bu iş kolay kolay çekilen bir iş değil. Çok ağır bir iş. Ben bir bayi adayı geldiği zaman bunu açık açık söylüyorum. Ama ne var, akşam eve döndüğünüzde cebinizde paranız var, iş yerinde de arkanızda sıcak bir fırın var. Bu işe girdiğiniz zaman bırakamıyorsunuz, hastalık oluyor. Biz de girdik bırakamıyoruz.

- Ne kadarlık bir yatırım gerekiyor?

100 bin dolar civarında bir yatırım maliyeti var işin. Bunun haricinde biz şeyi hazır teslim ediyoruz, lojistik ve eğitim desteği veriyoruz. Zaten bütün malzemeler bizden geliyor.

- Bayilik alan birisi ne kadar para kazanır?

Aşağı yukarı iki yılda yaptıkları yatırımı geri çıkarıyorlar. Bizde net kar marjları yüzde 15-20 civarındadır.

- Torbalı'daki fabrikadan her yere gönderiyor musunuz?

Yakın mesafeye hamur gidiyor, uzak mesafeye hamurun hammaddesi gidiyor. Biz kendi araçlarımızla İzmir'den Şanlıurfa'ya kadar tüm lojistiği ayarlıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!