Türkiye'nin ilk yerli soğutma kombisi eylülde piyasada

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk yerli soğutma kombisi eylülde piyasada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 14:05

Türkiye'nin tamamen yerli teknolojiye sahip ilk yoğuşmalı kombisinin E.C.A tarafından üretildiği ve bu yıl Eylül ayından itibaren satışa sunulacağı bildirildi.

E.C.A markalı ürünlerin üreticisi EMAS A.Ş Genel Müdürü Önder Kıratlılar, İzmir'de düzenlediği basın toplantısı ile doğal gaz sektörü ve bu alandaki üretimleri hakkında bilgi verdi.
Doğal gazın dünyada çevreyi en az kirleten fosil yakıt türü olduğunu belirten Kıratlılar, bilinen kaynak miktarına göre petrolün 48-50 yıllık ömre sahip olmasına karşılık doğal gazın 85 yıllık ömrü olduğunu bunun da doğal gaza diğer fosil yakıt türlerine göre rezerv açısından da üstünlük sağladığını ifade etti.

Aynı zamanda Doğal Gaz Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı olan Kıratlılar, Türkiye'de doğal gaz konusunda çeşitli değerlendirmeler bulunduğunu, ancak doğal gazın, Türkiye'nin önemli avantajlara sahip olduğu bir enerji kaynağı olduğunu savundu.

Enerji kaynaklarının yüzde 68'inin Türkiye'nin komşularından çıktığını ve şu an için 4 yoldan ülkeye doğal gaz sağlandığını anlatan Kıratlılar, Türkiye'nin doğal gaz konusunda bir sıkıntı yaşamasının söz konusu olmadığını söyledi.
Kıratlılar, Türkiye'de doğal gazın evsel kullanımının yaygınlaşmaya başlaması ile önceki yıllarda gündeme gelen “gaz kesintisi olacağı” yönündeki gelişmelerin kullanıcılarda endişe yarattığını ifade etti.

Türkiye'de toplam doğal gaz tüketiminin halen yüzde 19'unun evlerde, yüzde 54'ünün elektrik üretiminde, yüzde 3'ünün gübre üretiminde, geri kalanın ise sanayide kullanıldığını kaydeden Kıratlılar, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın yeni aldığı bir kararla doğal gazın enerji üretiminde kullanılmasını kısıtladığını ve artık elektrik üretiminde kaynak çeşitlemesine gitmek için yeni doğal gaz santrali kurulmasına izin vermeyeceğini bildirdi.

Kıratlı, bunun sonucunda Türkiye'de doğal gaz tüketiminin enerji üretiminde kullanımının giderek düşeceğini, evsel kullanımının ise artacağını dile getirerek, şunları kaydetti: “Ayrıca, doğal gaz santralleri ile yapılan sözleşmelerde gaz vermeme taahhüdü var. Yeterli gaz olmazsa gazı ilk kesilecek yer santrallerdir. Bundan sonra gazı kesilecek yer sanayidir. Yani Türkiye'de gaz miktarı yüzde 81'in üzerinde bir azalma gösterirse ancak o zaman evlerde bir gaz kesintisine gidilir. Tabi her yıl kış aylarında soğuk havaların pik yaptığı dönemler olur, bu da en fazla 3-4 gün sürer. Bu dönemlerde dünyanın her yerinde yüksek gaz çekiminden dolayı sıkıntı olur. Bu yüzden böyle dönemlerde kombiniz yanar, ama alevi cılızdır ve pek ısınamazsınız.”

E.C.A'DAN TAMAMEN YERLİ YOĞUŞMALI KOMBİ

Kıratlı, doğal gaz ısıtma sektöründe tüm teknolojik alt yapısının Türkiye'de hazırlandığı tamamen yerli ilk yoğuşmalı kombisinin E.C.A markasıyla EMAS A.Ş tarafından üretildiğini bildirdi. Elginkan Şirketler Topluluğu bünyesindeki EMAS A.Ş'nin, doğal gaz ısıtmasında 2004 yılından bu yana konvansiyonel kombi üretimi yaptığını belirten Kıratlı, bu üretimin yüzde 95'inin, AB ülkelerinde emisyon değerlerinin yüksekliği ve düşük verimlilik nedeniyle konvansiyonel kombi kullanımının yasaklanması nedeniyle yurtiçinde pazarlandığını kaydetti.

Kıratlı, konvansiyonel kombiye göre yaklaşık yüzde 20 daha verimli olması nedeniyle tüm dünyada yoğuşmalı kombiye yönelim olduğunu belirtti. E.C.A olarak Türkiye'nin ilk yoğuşmalı kombisini ürettiklerini ve şu anda deneme üretimi yapılan “E.C.A Congfeo Premix” adı taşıyacak yoğuşmalı kombinin 1 Eylülden itibaren satışa sunulacağını bildiren Kıratlı, “KOMBİ “Türkiye'de genelde know-how ile üretilen bir ürün, biz kendi ar-ge ve teknolojimizi ürettik” dedi. Kıratlı, bu ürün ile birlikte E.C.A olarak artık 2007 yılından itibaren ihracata yöneleceklerini belirtti.

ISINMADA VERİMLİLİK

Isınma konusunda verimliliğin maliyetlerin düşürülmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Kıratlı, yoğuşmalı kombi kullanımı ve alınacak küçük tedbirlerin tüketicilere önemli avantajlar sağlayacağını söyledi.
Kıratlı, Türkiye'de 110 metrekarelik bir evin ısıtılabilmesi için 13 bin 500 kilo kalorilik enerji kullanılmasına karşılık Almanya'da aynı ölçüdeki bir evin ısıtılması için 3 bin 500 kilo kalorilik enerjiye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, tüketicilerin küçük miktarlarda yapacakları ek yatırımla çok büyük gelir tasarrufu sağlayabileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!