Türkiye'nin ilk otomotiv limanı hizmete hazır

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk otomotiv limanı hizmete hazır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2008 11:30

Türkiye'nin ihracat şampiyonu otomotiv sektörü, ihtisas limanına kavuştu.

Kocaeli'nin Yeniköy beldesinde kurulan, Türkiye'de sektörün tamamına açık ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı “Autoport Limanı”da yılda 440 bin aracın ihracat ve ithalatı gerçekleştirilebilecek.

Denizcilik sektöründe lider Arkas'ın öncülüğünde, Zeytinoğlu ve Mitsui ortaklığında inşa edilen, tamamı gümrük sahası olarak tescil edilmiş 160 bin metre kare alana, 328 metre boyunda iskeleye sahip liman, 36 milyon dolara mal oldu. Limana, Ro-Ro gemileri de dahil aynı anda iki gemi yanaşabilecek.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkan Vekili ve Zeytinoğlu Yem Tarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iskele kurulum iznini 2001'de aldıkları, inşaatına ise 2005 yılı sonunda başladıkları, Türkiye'de otomotiv sektörünün tamamının hizmetine açık ilk ve tek otomotiv limanının tamamlandığını belirtti.

İlerde gelişme planları da bulunduğunu dile getiren Zeytinoğlu, “Yıllık 440 bin aracın ithalat ve ihracatını gerçekleştirme kapasitesine sahibiz. 328 metre boyunda 25 metre enindeki iskelemize bütün Ro-Ro gemileri yanaşabilecek. İskelede aynı anda iki gemiye hizmet verilebilecek. Otoparkımız ve iskelemizin tümü gümrük alanı olarak tescil edildi” dedi.

“EN UZAK FABRİKAYA 100 KİLO METRE MESAFEDE”

Türkiye'de otomotiv fabrikalarının tamamına yakınının limanın bulunduğu Yeniköy beldesine yaklaşık 100 kilo metre mesafede olduğunu, hatta bazılarının çok daha yakında bulunduğunu ifade eden Zeytinoğlu, Limanın, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya illerinde ağırlık kazanan otomotiv endüstrisinin tam ortasında yer aldığını ve Limanın bu merkezi konumunun, sektörde yatırımlarını sürdüren, kapasite artırma yoluna giden üreticiler için büyük avantaj yaratacağını söyledi.

“İHTİSAS LİMANI SEKTÖR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ İHTİYAÇ”

Türkiye'de 2007'de otomotiv sanayinin 1,1 milyon araç üretip, 19,5 milyar dolar ihracat ile geçmiş yıllarda olduğu gibi sektörler bazında ihracatta liderliğini sürdürdüğünü vurgulayan Zeytinoğlu, bunun artarak devam edeceğine inandığını söyledi.

Zeytinoğlu, Türkiye'de genel ihracat ve ithalatın artmasıyla liman ve iskelelerde çeşitli eksikliklerin ortaya çıktığını, kapasitenin yetersiz kaldığını belirterek, genel amaçlı limanların otomotiv ihracatına uygun olmadığını, bu limanlarda lojistik, yükleme ve boşaltmada sorunlar, kazalar yaşandığını, araçların zarar gördüğünü, özellikle tahıl yükleme boşaltma yapılan limanlarda araçların aşırı tozlandığını, bunun ciddi sorun oluşturduğunu savundu.

Zeytinoğlu, şöyle devam etti:
“Otomotiv Türkiye'de ihracatın lokomotifi olmasına rağmen sadece bu sektöre yönelik bir ihtisas limanı Ford Otosan'ın haricinde yoktu. Ford Otosan, kendi iskelesi olduğu için işlemlerini buradan yürütüyor.
Dolayısıyla sektörde böyle bir ihtiyaç olduğunu görerek bu limanı inşa ettik. Şu anda Bursa'daki otomotiv fabrikaları ürettikleri araçların bir kısmını İzmir Limanından ihraç ediyorlar. Bu da Bursa-İzmir arasındaki kara yolu mesafesi nedeniyle ek maliyet doğuruyor, yollarımız bu araçları taşıyan TIR'larla doluyor, kazalar oluyor.

Kaldı ki limanlarımızda çeşitli lojistik sorunlar yaşanıyor. Araç parkı için büyük alanlara ihtiyaç var. Sürekli büyüyen otomotiv sektörünün böyle bir limana ihtiyacı olduğunu düşündük ve bu limanı inşa ettik. Autoport Limanı Türkiye'de çok markaya hem ihracat, hem de ithalat hizmeti verecek ilk liman olacak.”

“AMACIMIZ OPTİMUM ZAMANDA EN KALİTELİ HİZMETİ VERMEK”

Limanı inşa ederken Avrupadaki benzer örnekleri çok iyi araştırdıklarını, bitmiş araç lojistiği için yazılım geliştiren uluslararası bir firmayla anlaştıklarını, kullanılacak liman işletim programının terminalin ihtiyaçlarına göre tasarlandığını anlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
“Amacımız müşterilerimize optimum zamanda en kaliteli hizmeti vermek. Bu kalitemizi şimdiden belgelemek için Kalite Yönetim Sistemi ISO 9000-2000, çevre ile iş sağlığı ve güvenliği (OHSAS 18001) belgeleri alındı. Limanımız için geliştirilmiş bir yazılım, otomobiller için dizayn edilmiş terminal alt yapısı ve üst düzey güvenlik sistemleri de mevcut. Limanda ISPS standartlarının öngördüğü güvenlik sistemleri de buluyor.”

Otomotiv firmalarının, limanlarla yaptıkları yıllık anlaşmaların sona ermesinin ardından kendileriyle çalışmaya başlayacaklarına inandığını belirten Zeytinoğlu, limanın faaliyete başlamasıyla 200-250 kişiye direkt istihdam, bölgeye ise önemli katma değer sağlanacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!