Türkiye'nin ilk 'küçük ev' fuarı büyük beğeni topluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2022 13:30

Çevreci ve doğaya yakın bir hayat imkânı sunan 'Tiny House' yani küçük ev formları artık yeni bir yaşam tarzı olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte dikkatleri üzerine çeken küçük evlerin, birçok avantajı bulunuyor. Ruhsatlı ve plakalı özellikleriyle imar sıkıntısı oluşturmuyor ve normal bir yapıya göre daha az maliyetli. İşte bu akımın son örnekleri İstanbul Fuar Merkezi'nde sergileniyor.

Haberin Devamı

İstanbul Fuar Merkezi bu kez kapılarını farklı bir yaşam alanı konseptine açtı. Türkiye'de ilk defa düzenlenen "Premo Prefabrik, Modüler, Tiny House Yapım & Dekorasyon Fuarı"nda pek de alışık olmadığımız bir akım dikkat çekiyor. 

Küçük ev akımı olarak da kabul edilen Tiny house'lar yurt dışında olduğu kadar Türkiye'de de büyük ilgi görüyor. 

Pandemiden sonra insanların doğaya dönme merakının başladığını ifade eden Can Akgül, Tiny House'ların ilgi görmesinin en büyük nedeni olarak hafif ve taşınabilir olması olarak gösterdi. 

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

TAŞINABİLİR '5 YILDIZLI OTEL'

Akgül, ''Gittiğiniz yere 500-600 kilo bir ağırlıkla yaklaşık 40 metrekare bir yaşam alanı oluşturuyorsunuz. Hala doğanın içerisinde bulunurken 5 yıldızlı otellerde bulduğunuz bütün lükse burada da rastlıyorsunuz'' dedi. 

Haberin Devamı

Tasarladıklarını evin, neden kubbe formunda olduğunu ''İbadet yerlerine ya da modern yapılara baktığımızda kubbe formunun kullanıldığını görürsünüz. Bu formla birlikte en az yüzeyle en fazla hacmi elde ediyorsunuz'' diyerek açıklayan Akgül ürünün özelliklerini ve fiyatını şöyle açıkladı:

''120 kilometre rüzgâra dayanıklı bir şekilde tasarlandı. Çok hızlı ısıtılıp çok hızlı da soğutulabilen bir yapısı var. Bungalov tarzı evdeler çok uzun süre kalamazsınız, ama bu yapılar ferah bir şekilde yaşama amacıyla tasarlandı. Yapının kurulumunu 4-5 saat içerisinde tamamlıyoruz. Fuara özel 60 bine 7 metre satıyoruz. Normalde fiyatlar 4 bin euro’dan başlıyor''

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

İMAR SORUNU GÖZETMEYEN YAPI

Ruhsatlı ve belgeli bir şekilde teslimat gerçekleştirdiklerini ifade eden Burak Kayahan ise, ''Bu ürünlerin insanlara sağladığı en önemli fayda özellikle imar ile ilgili sorunu bulunan arazilerde bir problem yaratmadan doğa il iç içe olmasını sağlaması'' dedi.

Haberin Devamı

KARAVANDAN DAHA BÜYÜK YAŞAM ALANI SUNUYOR

İçindeki bütün eşyalarıyla birlikte fuara özel 505 bin lira istediklerini de söyleyen Kayahan şunları söyledi: ''Yaklaşık 40 metrekarelik yaşam alanı size normal bir evin sağladığı bütün imkanları veriyor. Karavanlardan en büyük farkı yaşam alanlarının daha büyük olması''  

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

Fuardaki diğer yapılardan en büyük farklarının, ''Dünya çapında patentli bir ürün sunuyoruz. Doğaya zarar vermeyen yapısının bulunmasının yanında dış cephesi betonarme şekilde oluşturuldu ve bu da dünyadaki ilk taşınabilir betonarme ev olarak kayıtlara geçti'' şeklinde açıklayan Çoşkun Kavzoğlu ise ürün özelliklerini şöyle açıkladı: 

Haberin Devamı

''YOLDA POLİSLER ŞAŞIRIP BİZİ DURDURDU''

''Su yardımıyla evin içini ısıtıp soğutabildiğimiz gibi güneş enerjisi yardımıyla da elektrik üretimine çözüm sağlıyoruz. Son derece dikkat çeken bir ürün. Fuara getirirken polisler bizi betonarme ev taşıyoruz sanıp durdurdu. Biz de gerekli belgeleri gösterdikten sonra yolumuza devam ettik''

İlk günden 110 tane sattıklarını ve tahmin ettiklerinden daha büyük ilgi gördüklerini de belirten Kavzaoğlu,''Diğer firmalarının yaklaşık 90 günde teslim ettiği ürünü biz 30 günde alıcısına veriyoruz. Fuardan sonra bu ürün 40 bin dolar. Fuar için de 29 bin 985 dolar artı KDV'' diye konuştu.

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

Haberin Devamı

''HER YERE BETON ATMAK YERİNE FARKLI BİR DENEYİM SUNUYORUZ''

Yusuf Kodat da insanlara huzurlu bir alan sunarken doğaya sıfır zarar verdiklerini ve bu tarz evlerin her bakımdan avantajlı olduğu ifade edenlerden. 

''SEKTÖR REKABETİ KUVVETLİ''

Fuarı yorumlayan Kodat, ''Her yere beton atmak yerine sunduğumuz evlerle insanlara farklı bir deneyim yaşatıyoruz. Beklediğimizden daha büyük bir ilgi ile karşı karşıyayız. Sektörde çok hızlı, yeni üreticilerin piyasaya girmesiyle birlikte rekabet de kuvvetleniyor. Ürünümüzün fiyatı KDV dahil 325 bin lira. Bütün ürünleriyle birlikte alıcısına teslim ediyoruz’’ dedi. 

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

Haberin Devamı

''Mobilya ve beyaz eşyaları olmayan ürünümüz için fuara özel fiyat 321 bin lira talep ediyoruz'' diyen Duygu Ölmez de, ''10 metre uzunluğunda 2,55 genişliğindeki evimiz fuarın en büyük yapısı. Pandemi bize birçok şey öğretti. Plaka ve ruhsatlı olduğu için yapılarımız imarsız arazilerde de sorun yaratmıyor. O kadar büyük bir yoğunluğumuz var ki şu an sipariş eden kişiye 1,5 aydan önce ürünü teslim edemiyoruz'' diye konuştu.

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

''BÖYLE BİR YAPI ALMAK İSTERDİM''

Peşi sıra dizilmiş 'küçük evler' alıcısını beklerken ziyaretçi olarak katılan Nilüfer Uçurum, ‘’Biz aslında oyun gruplarına bakmaya gelmiştik ancak bu yeni tarz evler de çok hoşumuza gitti. Şu an bu evler çok güzel ve cazip duruyorlar. Açıkçası böyle bir yapı almak isterdim’’ derken İlhan Aydın ise şöyle konuştu:

‘’Fuara kafamda ev seçeneği oluşturmak için geldim. Daha çok bungalov tarzında bir yapı arıyorum. Yalova’da oturuyorum, küçük bir arazim var. Oraya taşınabilir bir yaşam alanı inşa etmek istiyorum. Hem pandemi dönemi olarak hem de maliyet açısından bu tarz yapılar avantajlı duruyor’’

Türkiyenin ilk küçük ev fuarı büyük beğeni topluyor

''TİCARETİNİ YAPMAYI PLANLIYORUM''

Bu işin ticaretini yapmayı düşündüğünü söyleyen Şaban Çelikçi, ‘’Fuar oldukça ilgimizi çekti. Kendi arazilerim üzerine bu yapıları kurarak Tiny House ticareti yapmak istiyorum. Artık bu formdaki evlere talebin çok olduğunu görünce değerlendirmek istedim'' dedi. 

EV 'DİKMEK' YERİNE 'ALMAK'

Fuara ziyaretçi olarak katılan Aşkın Taşkın da fuarı oldukça beğendiğini ifade etti ve şöyle konuştu: 

‘’Fuar gayet başarılı. Bizim isteğimiz doğrultusunda hazırlanmış bir fuar. Açıkçası artık bir arsa üzerine ev dikmek yerine böyle bir ev alıp o alanı değerlendirmeyi daha doğru buluyorum. Zaten kafamdaki projede bir arazi alıp onu Tiny House ile tamamlamak. Bu konuda ön araştırma yapmak için bugün buradayım’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!