Güncelleme Tarihi:
İş Bankası'nın Genel Müdürlük ofislerini barındıran Kule 1, 181,2 metre yükseklik ve giriş seviyesinin üzerindeki 41 kat ile inşa edildiği dönemde Frankfurt-Dubai arasındaki bölgede en yüksek bina olma özelliğine de sahipti.
Türkiye'de iş dünyasının hareketlenmesi ve ofis ihtiyacının öne çıkmasıyla son dönemde birbiri ardına açılan plaza ve gökdelenlere her geçen yıl yenileri ekleniyor.
Gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlenmeden de pay alan yüksek katlı ve modern binalara ilgi artarken, 4 bin 500'ü aşkın kişinin çalıştığı İş Kuleleri ise hala Türkiye'de en yüksek bina olma özelliğini koruyor. Kuleler, çalışan ve ziyaretçi sayısıyla Türkiye'de Belediye Kanunu'na göre yerleşim birimlerinde belediye kurulabilmesi için gereken 5 bin nüfusa yaklaşıyor.
Son yıllarda büyük inşaat firmalarının çok katlı binalara ilgisinin artması, ofis, alışveriş merkezi, otel ve rezidans amaçlı kullanılan gökdelenleri daha da yükseklere çıkartıyor. İstanbul'da özellikle Büyükdere Caddesi ve Maslak'ta yükselen, Boğaz manzaralı gökdelenlere ise her geçen yıl yenileri ekleniyor.
Türkiye'de daha önce çoğunlukla otel amaçlı kullanılan binalar yüksek tutulurken, son yıllarda bunlara ofis, rezidans ve alışveriş merkezleri de eklendi.
Sabancı Center, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü, Tekfen Tower, Mövenpick, Marriott Hotel, Holiday Inn Crowne Plaza, The Marmara, Ceylan Otel, Polat Rönesans, 52 katlı Mersin Metropol, Şişli Plaza, Süzer Plaza, Polat Tower, Selenium Residence, Sun Plaza, Metrocity, Kanyon ve Akmerkez'i, yapımı devam eden Mashattan, Tat Tower ve Selenium Twins gibi çok sayıda yüksek yapı izliyor.
İSTANBUL, GÖĞE YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Hattat Grubu'nun Maslak'ta yapımı devam eden Diamond of İstanbul ve Kiler Holding'in Levent'te inşa edilen Sapphire binaları, tamamlandıklarında 200 metreyi aşan yükseklikleriyle İş Kuleleri'nin Türkiye'nin en yüksek binası unvanını elinden alacak.
Otel, alışveriş merkezi, rezidans ve ofislerden oluşacak Diamond of İstanbul'un, 2009 sonu ya da 2010 yılı başında faaliyete geçmesi bekleniyor.
Kiler Holding'in Levent'teki rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan Sapphire binası da 261 metre yüksekliğe sahip olacak. Sapphire'nin 2009 yılında bitmesi planlanıyor.
Karayolları arazisini alan Zorlu'nun ise Zincirlikuyu projesi çalışmaları bulunuyor.
İŞ KULELERİ, KÜÇÜK ÇAMLICA TEPESİNİN YÜKSEKLİĞİNE YAKLAŞIYOR
Verilen bilgiye göre, 1996-2000 yılları arasında inşa edilen Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük kompleksi, A, B, C, D, E, F ve G bloklarından oluşuyor. B blok (Kule 1) 52 katlı, D blok ise (Kule 2 ve Kule 3) 35'er katlı.
A blok (oditoryum) giriş katında kültür ve sanat etkinliklerinin yer aldığı Exhibition Galery ile üst katta 800 kişilik toplantı ve konser salonu bulunuyor. C blok, 790 araç kapasiteli bağımsız otoparktan oluşuyor. Komplekste ayrıca çarşı ve fast food bölümlerini barındıran galeri de yer alıyor.
Kule 1'in en üst katı, manzarayı izlemek için ayrılmış bir tür kokteyl salonundan oluşuyor. Kule 2 ve Kule 3 ise İş Bankası'nın bazı iştiraklerine ve İş Bankası'ndan bağımsız olup kira ödeyen şirketlere ayrılmış durumda.
Binanın en yüksek bölümü olan ve İş Bankası'nın Genel Müdürlük ofislerini de bulunduran Kule 1'in yüksekliği 181,2 metreden oluşuyor. Simgesel bir öneme sahip 36 metre yüksekliğindeki bayrak direğiyle bu nokta, 194,5 metre yüksekliğe ulaşıyor. Söz konusu yükseklik, Birinci Boğaz Köprüsü yüksekliğinin yaklaşık 3 katına eş değer olup, Küçük Çamlıca tepesinin yüksekliğine yaklaşıyor.
Mülkiyeti İş GYO'da bulunan Kule 2 ve Kule 3'ün yükseklikleri ise 117,6 metre.
Kulelerin açılışı, İş Bankası'nın 76. kuruluş yıl dönümü çerçevesinde Ağustos 2000'de yapılan çeşitli kutlamalarla gerçekleştirilmişti. Kule 1, 2001 yılının başında 3 binden fazla personelle kullanıma açılmıştı. Kompleks, toplam 13 bin 500 kişiye hizmet verecek kapasitede bulunuyor.
KULELERE AİT AYRINTILAR
Verilen bilgiye göre, kullanılan BS 35 kalitesindeki beton ile 35 katlı bin apartman dairesi, kullanılan BÇ III beton çeliği ile de 100 metrekarelik 8 bin apartman dairesi inşa edilebilir.
Isıtma, havalandırma, klima tesisatında kullanılan çeşitli hava kanallarının toplam alanı 26 futbol sahası yüzeyine eşit olan 150 bin metrekare, ısıtma, soğutma, pis su, temiz su, içme suyu, yağmur suyu ve yangın söndürme tesisatında kullanılan boru miktarı toplamı ise 300 kilometre.
Kompleksin yapımında sahada ortalama günde bin kişi, destek ekibi olarak da 500 kişi çalıştı, 3'ü ABD'li olmak üzere de 42 mimar ve mühendis görev aldı.
Isıtma, havalandırma ve klima sistemlerinde minimum enerji harcaması ile maksimum konforu sağlayan fan-coil ve VAV (değişebilir hava ayarı) birlikte kullanıldı.
46 adet asansör, 6'sı yürüyen ve 6'sı da yangın olmak üzere 22 adet merdivenin bulunduğu kompleks için İş Bankası iştiraklerinden Şişecam tarafından özel olarak ısı geçirgensiz, ışık geçirgenli cam üretildi.
Türkiye'nin en iyi korunan binalarından biri olan İş Kuleleri'nin, özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra güvenliği daha da artırıldı. Bina, statik olarak bulunduğu birinci deprem bölgesinde olası en şiddetli bir depreme elastik bölgede kalarak dayanabilecek şekilde inşa edildi.
Bina içi ve dışında özel tasarım ürünü aydınlatma armatürleri, özel güvenlik kameraları ve titreşim algılama dedektörleri, güvenlik için kart okuyucular ve smartcard kullanıldı.
Mimari tasarımı Doğan Tekeli-Sami Sisa Mimarlık Bürosu ve Swanke Hayden Conner International, yapımı ise Tepe İnşaat Sanayi AŞ-Turner/Steiner International SA ortak girişimi tarafından gerçekleştirilen inşaatın toplam maliyeti 230 milyon dolar olmuştu.