Güncelleme Tarihi:
- Meridian projesinin çıkış noktası neresi?
Biz artık Avrupa'da ve yurtdışında da konuşulan projeler yapılması gerektiği inancındayız ve bu bakış açılarıyla proje geliştirmeye başladık. Yani hedef şuydu; uluslararası alanda ses getirecek ve Türkiye’de daha önce yapılmamış bazı özellikleri üzerinde barındıracak bir proje...
- Nedir o özellikler?
Bir defa mimari olarak çok ilgi çekici olmalı. Mesela bugün nasıl Dubai'de Rusya'da Çin'de Amerika'da çok özel projeler geliştiriyorlar ve bizim de o bölgelere ilgimiz oluşuyor, işte farklı birşey yaparak aynı ilgiyi buraya da çekmeyi hedefledik. Türkiye’nin ekonomik başkenti sayılan İstanbul da maalesef bu tarz projeler çok eksik.
- Projede neler var?
40-45 metrekarelik 1+1 dairelerden başlayıp 180-190 metrekarelik dairelere kadar toplam 1500 konut ünitesi var. Bu evlerin yüzde 70'inin kendi kat bahçeleri ve terasları var. Oturanlar buraları istedikleri gibi tasarlayabilecekler. Ayrıca 5 yıldızlı bir otel, iş merkezleri ve dükkanlar da olacak.
- Oteli kim işletecek?
Onu bilmiyoruz. Uluslararası standartlarda işletmecilerin istediği gibi tasarladık ama işletme kısmında görüşmelere henüz başlamadık.
- Yeşil olayı nereden çıktı peki?
Enerji çok önemli bir konu biliyorsunuz. 5-6 senedir bu konu dünyadaki gayrimenkul projelerinin birinci önceliği olmuşken Türkiye'de henüz ön planda değildi. Biz de bu projenin Türkiye’nin ilk yeşil konut projesi olmasını istedik. Aynı zamanda bu projeyle çok büyük bir ilgi ve etki yaratıp sektörün diğer oyuncularını da bu alana çekmeyi amaçladık.
Bakın tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı işler yapmak lazım. Ayrıca biz karakter olarak da standart ve devam eden şeyleri sevmiyoruz. Biz Türkiye olarak AB yolunda ilerliyoruz ama Türkiye’nin en büyük sektörü olan inşaat sektörü Avrupa’da yıllardır uygulanan sistemi uygulamıyor. Bu çok büyük bir çelişki.
Türkiye'de inşaat sektörünün en büyük isimlerinden olan Varyap, yeni bir projeye soyundu. Geçen sene Batı Ataşehir'deki son büyük araziyi alan Varyap, şimdi de buraya halen yapılanlar arasındaki en büyük projeyi inşa ediyor. Toplam 1500 konut, iş merkezleri ve dükkanlardan oluşacak Varyap Meridian projesinde bir de 5 yıldızlı otel yer alacak. Meridian aynı zamanda Türkiye'nin ilk yeşil gayrimenkul projesi olma özelliği de taşıyor. Eren GÜLER YAZIYOR - Bu yeşil konut işinin belli standartları var mı? Herkes kafasına göre yeşil konut yapabiliyor mu?
Şimdi sürdürülebilir yeşil gayrimenkul kavramında şu var: Sadece enerjisini kendisi üreten veya enerji tasarrufu sağlayan değil 7-8 değişik başlık altında inceleniyor.
Yeşil düşünce binanın tasarımıyla başlıyor. Mesela biz o bölgedeki mevcut hakim rüzgarları ve doğu-batı güneşinin etkisini göz önüne alarak bir bina tipi oluşturduk. Binayı öyle yerleştirdik ki zaten tasarımından dolayı enerjiyi verimli şekilde kullanıyor. İklim kontrolü daha kolay oluyor ve daha az enerji tüketerek ısınıp soğuyabiliyor.
Bu projeyle yağmur sularını toplayıp bütün o çevrenin peyzajının sulamasını sağlıyoruz. Ayrıca binaların üstlerinde kullanmış olduğumuz panellerle ortak alanda tüketilen enerjinin bir kısmını sağlayabileceğiz. Bina içerisinde kullandığımız malzemeler de yeşil gayrimenkul tanımına uygun. Bunun gibi çeşitli kriterler var.
- Bunları denetleyen bir sistem var mı?
Evet, sizin sürdürülebilir yeşil bina kavramı bunların hepsini barındırdığı zaman sertifika veriyorlar.
- Nereden?
Yeşil binalarda dünyada en geçerli olanı Amerikan Leed sertifikasyonu. Biz tüm işlemleri onların programına uygun olarak yapıyoruz. Leed sertifikası Türkiye’de konut alanında ilk defa bu projeyle başlıyor...
- İnşaat ne durumda?
Biz bu araziyi alalı bir yıldan fazla zaman geçti ama proje üzerinde çok çalıştık. Çünkü burası hem Batı Ataşehir'de kalan son arazi olması hem de finans merkezi yapılacak olması nedeniyle çok önem kazandı. İnşaatta temeli attık ve ilerliyoruz. 2011 sonunda da bitireceğiz.
- Satışlar?
Biz nisan sonunda ön lansmanla satışa çıktık. Ön lansmandan da kastımız şu; bu projeye çok yoğun talep oldu. Özellikle eski müşterilerimiz çok ilgi gösterince projeyi satışa çıkarmak zorunda kaldık.
- Ne kadar sattınız?
Biz tam da krizin ortasında ve işler çok yavaşken hiçbir tanıtım faaliyeti yapmadan bu projeyle satışa çıkarıp yüzde 70’ini sattık. Yani 350 konutun 280'i daha ilk anda satıldı.
- Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?
Bunun bir çok etkisi var. Bir kere biz bu bölgede güçlüyüz. Yapmış olduğumuz iş gerçekten çok başarılı oldu ve büyük bir referansı var. İkincisi bu bölge çok çok değerli ve burası da artık son. Bir daha bu büyüklükte bir proje gelişmeyecek, insanlar bunu biliyorlar. Finans merkezinin gelmesi de bölgenin değerini artıracak ve uluslararası arenada konuşulacak bir bölge haline getirecek.
Ayrıca bunun yeşil bir proje olması da çok ilgi çekiyor. Halk Bankası'nın sunduğu kredi imkanı ve bizim cazip satış fiyatlarımız da eklenince böyle bir talep oluştu.
- Fiyatlar kaç liradan başlıyor?
- Rayicin altında diyorsunuz...
Altında çünkü biz şu anda bir avantaj veriyoruz. Sonuçta projenin sadece yüzde 20'lik bir kısmını satışa çıkarıyoruz. Bunu uygun fiyatlarla satışa çıkarıyoruz ki o projeden satın alan insanlar da prim yapsın...
Ama yeni fiyatlarımız daha yüksek olacak. Yaklaşık yüzde 10 zamlı olacak ve ondan sonra da kademeli olarak artacak.
- Satışlar ne zaman başlayacak?
Sonbaharda başlamayı planlıyoruz.
- Satış konusunda hiç çekinceniz yok mu?
Biz en zor koşullarda bu projeyi en hızlı şekilde test ettik. Artık bundan sonra hiçbir çekincemiz yok satış çünkü hâla çok yoğun bir talep geliyor. Satışa çıkar çıkmaz büyük bir başarı sağlayacağız.
- Bu projenin maliyeti nedir?
Bu projenin maliyeti şu andaki fiyatlarla ne kadar karşılaştırsam değişkenlik gösterecektir ama 200-250 milyon dolar civarında olduğunu söyleyebilirim.
Toplam 330 bin metrekare inşaat alanı var.
- Satış geliri hedefiniz nedir?
1 milyar dolara ulaşacağımızı tahmin ediyorum.
- Şu anda bu kadar büyük başka bir proje var mı?
Hayır, şu anda yok. Mevcut durumda böyle büyük bir proje lanse edilmiyor. Türkiye'nin en büyük projesi olarak biliyorum.
- Başka projeniz var mı?
- Ama Anadolu'daki AVM'lerde önemli sıkıntılar yaşanıyor...
Tamam da biz Anadolu illerinde alışveriş merkezlerinin şehrin içersinde olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü orada satın alan müşteri İstanbul ve Ankara’daki gibi değil, herkesin aracı yok. O yüzden siz onların ayağına gideceksiniz. Biz hep bu bakış açısıyla bakıyoruz.
Bir de Afyon'da bir termal otel projemiz var, orada da ekim ayında inşaata başlıyoruz.
- Gayrimenkulden başka önem vereceğiniz bir sektör olacak mı?
Bizim öncelikli işimiz gayrimenkul ama enerjiye de çok önem veriyoruz. İki tane rüzgar enerji santrali lisans başvurumuz var. Birisi Muğla'da diğeri Balıkesir'de toplam 60 mw gücünde. Bunların yanında hidroelektrik santralleri de olacak.
- Konut satışlarının genelinde bir canlılık görüyor musunuz?
Ben merkezi konumdaki projelere inanıyorum açıkçası. Bundan kastım şehir içinde olması. Mesela Ataşehir projesi şu anda Anadolu yakasının en değerli projesi. Emlak satışları açısından da en hızlı ve en çok prim yapan bölgedir.
Bir de güzel birşeyi doğru bir yerde ve doğru bir fiyatla yaptığınızda Türk insanı bunu değerlendiriyor. Türkiye'de konut açığı olduğu kesin de önemli olan o ihtiyacın talebe dönmesi.
- Nasıl dönecek?
Bir kere uygun fiyat olması lazım. İkincisi yerinin güzel olması lazım. Üçüncüsü de proje güzel olacak. Bu üçünü bir araya getirdiğinizde ihtiyaç talebe dönüşüyor ve birbirini karşılıyor...
Aslında bu üçünden ikisini getirdiğinizde de dönüşür, yani yer ve fiyat. En önemli unsurlar bu ikisi.