Güncelleme Tarihi:
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurul Üyesi ve Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Ateşler Kuruyemiş Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Ateş, Türkiye'de yıllık 210 bin ton kuruyemiş tüketildiğini, kişi başına tüketimin ortalama 3 kilogramı bulduğunu, Avrupa ülkelerinde ise bu tüketimin son derece yetersiz olduğunu söyledi.
Türkiye'deki büyük pazarın yabancı şirketlerin de ilgisini çektiğini ifade eden Ateş, “Yaklaşık 2 milyar dolarlık piyasadan pay almak isteyen yabancı sermayeli cips şirketleri, gözünü Türkiye kuruyemiş pazarına dikmiş durumda. Ortaya çıkan tüketim rakamları yabancı şirketlerin iştahını kabartıyor” dedi.
Ateş, son dönemde Çin'in de bu pazarda yerini almaya başladığını ve ithalatta hızlı bir başlangıç yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Televizyon kültürünün büyüttüğü kuruyemişi de artık Çin'den getirmeye başlıyoruz. Şu anda 20 bin tonu ayçiçeği çekirdeği olmak üzere toplam 40 bin ton kuruyemiş ithal ediyoruz, önlem alınmazsa Çin pazara tamamen hakim olur. Türkiye'de kuruyemiş tüketiminde 80 bin tonla ayçekirdeği ilk sırayı yer alıyor. Çin'den ithal edilen kuruyemişin de en büyük bölümünü ay çekirdeği oluşturuyor. Ayçekirdeğinin yanı sıra Çin'den kabak çekirdeği ve yerfıstığı ithalatı gerçekleşiyor.
Yerli üretimin özendirmezsek, hızlı bir şekilde ithalatın önünü açacağız. Yerli çekirdek üreticilerine başka ürünlerde olduğu gibi prim verilmesi gerekir. Çerezlik ayçekirdeğine, yer fıstığına prim verilmiyor. Üretim için bütün unsurlar var, yeterince arazi, su ve üretimi bilen çiftçi var ancak, prim yok. Üretici de bu nedenle çerezlik ayçekirdeği veya yerfıstığı yerine mısır ekiyor. Biz de mecburen Çin'den ürün almak zorunda kalıyoruz. Bu sayede işçiliğin, enerjinin kısacası maliyetteki her kalemin daha ucuz olduğu Çin, Türkiye'deki pazar payını artırıyor.”
Ateş, yeni kurulan TÜKSİAD'ın, bu konu üzerinde ciddi araştırmalar yaptığını ve gelecek günlerde sorunlarını hükümete aktararak, yardım talep edeceklerini anlattı.
KURUYEMİŞÇİ YURT DIŞINDA ÜRETİME YÖNELİYOR
Ateş, Türkiye'deki üretimin desteklenmemesi ve maliyetlerin yüksek olması nedeniyle Çin'in kendini göstermeye başladığı sektörde, kuruyemiş üreticilerinin da başka ülkelerde üretime yöneldiğine dikkati çekti.
Yurt dışında üretim yapan kuruyemiş sektörü temsilcilerinin yine bu ürünleri başka ülkelere gönderdiğini bildiren Ateş, şunları kaydetti:
“Diğer bazı sektör temsilcileri gibi üretimi yurt dışına taşıyarak soruna geçici çözüm arıyoruz. Biz, 2005 yılından bu yana Ukrayna'da 26 bin dekar arazide ayçiçeği çekirdeği üretiyoruz. 2011 yılından itibaren Rus pazarına girmeyi hedefliyoruz. İhracatı yapısal, sürdürülebilir bir hale getirmek gerekir. Bu anlamda 2010 yılından itibaren ihracata yönelik çalışmaları daha yapısal ve sürekli kılmayı planladık. Üretimin yüzde 20'sini ihraç etmeyi hedefledik.”
Ateş, her sektörde olduğu gibi kuruyemiş sektöründe de üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimin teşvik edilmesi halinde ülke ekonomisinin bundan karlı çıkacağını, konuyu, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili mercilere aktararak, önlem alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.