Güncelleme Tarihi:
ÇEAŞ ve Kepez’in ortağı olduğu iddiasıyla Türkiye aleyhine 10.1 milyar dolarlık tazminat davası açan Libananco davası New York’ta başladı. Tahkim Heyeti, elindeki belgeleri getirmesi için şirkete 6 ay süre verirken, ardından da Türk tarafından savunma isteyecek. Bu arada, ÇEAŞ-Kepez’le ilgili olarak Uluslararası Tahkim’de açılan davaların Libananco Şirketi ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Novahuta ve Euro Cement Şirketleri’nin de zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine dava açtığı öğrenildi.
Uluslararası Tahkim’de (ICSID) 12 Şubat 2007 tarihinde esastan görülmeye başlanan Libananco davasına, Türkiye’yi temsilen Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek ile Coşar Hukuk Bürosu’nun katıldığı öğrenildi. Libananco davası için oluşturulan Tahkim Heyeti, ilk celsenin sonunda davanın esasına geçti. New York’ta görülen davada, Tahkim Heyeti, Libananco Şirketi’ne son sözünü söylemesi ve elindeki tüm belgeleri toplayıp vermesi için 6 ay süre verdi. Enerji Bakanlığı'nın da savunmasını vermesiyle, yedi ay içinde nihai karar çıkacak.
COŞAR KATILDI
Davaya Türkiye'yi temsilen Coşar Hukuk Bürosu’ndan Avukat Aydın Coşar’ın katıldığı bildirildi. Ayrıca, Türkiye’yi temsil eden yabancı hukuk firması Freshfields’in avukatı Lucy Reed’in de bulunduğu belirtildi. Libananco Şirketi de davada savunan diğer ünlü avukat da Achilleas Demetriades oldu. Demetriades, AİHM’de görülen ünlü Louzidou davasında Türkiye’yi 1 milyon dolar tazminata mahkum ettirmişti.
HAKEM MOTOROLA’DAKİ HUKUKÇU
Bu arada, mahkeme hakeminin de, Motorola davasında, Türkiye'yi mahkum ettiren Kanadalı hukukçu Henri Alvarez olduğu bildirildi. Alvarez, Motorola davasında da Tahkim Heyeti’nin başkanıydı. Motorola davasında, Motorola Şirketi’nin atadığı hakem Jan Paulson’du. Davada, Motorola lehine karar veren Jan Paulson, Libananco davasında Freshfields Hukuk Bürosu adına Türkiye’yi temsil ediyor.
LİBANANCO İLE SINIRLI DEĞİL
ÇEAŞ-Kepez’le ilgili olarak Uluslararası Tahkim’de açılan davaların Libananco Şirketi ile sınırlı olmadığı bildirildi.
ICSID’e Novahuta adlı bir şirketin de zarara uğradığı gerekçesiyle başvuruda bulunduğu öğrenildi. Novahuta Şirketi’nin başvurusu da Uluslararası Tahkim tarafından kabul edildi ve bu konuda da Tahkim Heyeti oluşturuluyor.
TÜRKİYE ADINA HAKEM YOK
Novahuta davasında Tahkim Heyeti’nin oluşturulmasında Türkiye adına Tahkim Heyeti’ne bir hakem atanmadığı öğrenildi.
Türkiye bundan sonra Novahuta davasıyla ilgili olarak bir hakem seçemeyeceğine dikkat çekilerek, ICSID’ın atayacağı hakeme razı olacağı kaydedildi. Türkiye aleyhine Tahkim’e başvuruda bulunan üçüncü şirketin de Euro Cement olduğu öğrenildi. Euro Cement de, ÇEAŞ-Kepez’e Enerji Bakanlığı’nca el konulmasının ardından zarara uğratıldığı gerekçesiyle ICSID’a başvurdu. Uluslararası Tahkim’de açılan tüm bu davaların Türkiye’ye maliyetinin 20 milyar doları aşacağı öne sürüldü.