Güncelleme Tarihi:
TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğin amacının klasik dernekçiliğin ötesinde ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve tarımsal mekanizasyonu sağlamak olduğunu belirtti.
Tarım makinesi ve ekipmanları alanında dünyaya açılmak üzere faaliyet gösterdiklerini anlatan Ayar, geçen yıl ilk defa İstanbul'da Avrasya Tarımsal Mekanizasyon Zirvesi'ni yaptıklarını, zirveye 30 ülkeden 120 ye yakın alım heyeti ve akademisyenin takip ettiğini söyledi.
Ayar, tarımda verimliliğin artması için mekanizasyonun mutlaka artması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti.
“2011 yılı bizim için çok başarılı geçti. Bütün firmalarımız yüzde 90 kapasite ile yılı tamamladı. Geleceğe çok güvenle bakıyoruz. Traktörden en küçük tarım makinesine kadar üretimde Türkiye çok önemli bir düzeyde. Fransa Tarım Makineleri İmalatçıları Birliği üyeleri, geçen yıl katıldıkları Bursa Fuarı'na geldiler.
Fuarı gezdikten sonra bize 'Biz Türkiye'ye hangi tarım makinelerini satabiliriz diye bu fuara gelmiştik. Gördük ki sizin makineleriniz bizimkilerden daha iyi. Anladık ki Türkiye bize pazar değil, rakip' dediler. Tüm bunlar bizim iyi yönde olduğumuzu gösteriyor. Tarım makineleriyle ilgili bakanlığın verdiği destekler bizim için çok önemli. Rekabet etmek istiyorsak tarım ile sanayiyi mutlaka entegre etmemiz lazım.”
“Tarım makinelerinde 2011'i zirvede bitirdik”
Tarım makinelerinde yıldızı parlayan ülkenin Türkiye olduğunun bir çok coğrafyada vurgulandığını anlatan Ayar, oluşan potansiyelin her kesim tarafından dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
2011 yılında özellikle iç pazarda rekor kırıldığını anlatan Ayar, “En son 1998 yılında zirve yakalanmıştı. Bu yıl 1998'i geçen satış rakamları söz konusu. 10 bin 413 adet traktör satışı ile 212 milyon dolarlık bir ihracat rakamı oluştu. Diğer ekipmanlarda ise 171 milyon dolarlık liralık bir ihracat var. Traktör yedek parçası 50 milyon dolar civarında. Bunlara baktığımızda 450 milyon dolarlık bir ciro var. Türkiye, traktörün anavatanı ABD ve Irak başta olmak üzere bir çok ülkeye traktör satıyor. Çünkü ABD ile aynı kalitede traktörü üretiyoruz. Biz 10 bin 413 adet traktör ihraç ettik. Bu rakam 14 bine çıkabilirdi ancak elimizde ürün yoktu.
2012'inin ilk rakamlarına baktığımızda ilk iki ayda bile çok yüksek satış rakamları var” diye konuştu.
Ayar, tarım makinelerine verilen destekler ve Türkiye'de üretilmeyen biçerdöver ve diğer hasat makineleri nedeniyle ithalatın patlama yaptığını, özellikle bu kalemlerin imalatının teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.