Türkiye'den ihracat rekoru

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden ihracat rekoru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 12:36

TÜİK verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de 17,1 milyar adet yumurta üretimi gerçekleştirildi. Bu rakamlar ile bir rekor kıran Türkiye, dünya yumurta ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştirerek bu alanda ikinciliği elde etti.

Haberin Devamı

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, Türkiye’nin sadece yumurta ihracatından 400 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı.

Piliç eti üretiminin de yüzde 95’inin entegre firmalar tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Dekan Yıldız, “Üretilen 17 milyardan fazla yumurta sayısı Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en yüksek sayıdır. Bu sayı her yıl artarak devam ediyor. Türkiye, bu sektör ile 400 milyon Dolar üzerinde gelir elde etti. Yüzde 9 ihraç oranıyla da dünya üzerinde en çok yumurta ihraç eden ikinci ülke olmayı başardı.” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK KULUÇKA FİRMASI BURSA’DA

Günümüzde piliç eti üretiminin yüzde 95’i entegre firmalar tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Dekan Yıldız, “Türkiye, dünya piliç eti piyasasında 300 milyon doların üzerindeki ihracatıyla yüzde 4’lük bir paya sahip ve gelecek yıllarda küresel bir oyuncu olmaya aday. Avrupa’nın en büyük kuluçka kapasitesine sahip şirketi de Bursa’da” şeklinde konuştu.

ARTAN NÜFUS HAYVAN ISLAHINI ZORUNLU KILIYOR

Türkiye’de geçen yıl 14,2 milyon baş sığır, 31,1 milyon koyun, 10,3 milyon keçi ve 130 bin baş da at bulunduğunu kaydeden Dekan Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, 2014 yılında hayvancılık sektöründe 1 milyon tondan fazla kırmızı et, 18,6 milyon ton süt, 1,9 milyon ton beyaz et, 17,1 milyar adet yumurta ve 103,5 bin ton bal üretildiği bilgisini verdi.

Dekan Yıldız, şöyle devam etti: “Artan nüfus ve gıda ihtiyacı, gıda niteliği olan hayvanların daha verimli olmaları yönünde ıslah edilmelerini zorunlu kılarken, hastalıklara, beslenme ve yetiştirme şartlarına karşı hassasiyeti de beraberinde getirmiştir. Tüm dünyada artan yem fiyatları da hayvansal ürün maliyeti içerisindeki yemin payını düşürebilmek için yetiştiricileri hayvanlardan daha fazla ürün elde etmeye zorlamaktadır ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!