A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2009 15:03
Çin'in milli hidrolik enerji şirketi HydroChina Cooperation, yenilenebilir enerji alanında Türkiye'de, özellikle hidrolik ve rüzgar santrali yatırımıyla ilgileniyor.
Dünya Su Forumuna katılmak üzere Türkiye'ye gelen HydroChina Cooperation yetkilileri dün, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ı ziyaret etti. Yetkililer görüşmede, Türkiye'deki yenilenebilir enerjinin her alanıyla, özellikle hidrolik ve rüzgar santrali yatırımıyla ilgilendiklerini ifade ettiler.
Çin'de kurulan hidrolik santrallerin yüzde 90'ının ön fizibilitesini, yüzde 80'inin de projelendirmesini yaptıklarını anlatan yetkililer, hidrolik santrali projelendirilmesi ve makine ekipmanı sağlanması konularında da hizmet verebileceklerini kaydettiler.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş da, Çinli yetkililere, Türkiye'de özellikle son bir kaç yıldır yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir hareketlenme yaşandığını belirterek, yabancı sermaye girişinin önemi dikkate alındığında, Kurumun gerek yerli gerek yabancı yatırımcılara yatırım yapma konusunda her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.
ÇİN'İN DSİ'Sİ
HydroChina Cooperation, 50 yılı aşkın bir süredir Çin'de, yenilenebilir enerji alanında özellikle hidrolik enerji ve rüzgar enerjisi konusunda faaliyet gösteriyor.
Hidrolik enerji alanında Çin'de 145 bin megavatt gücünde tamamlanmış, 89 bin megavat gücünde yapılmakta olan ve 157 bin megavatt da planlanan proje bulunurken, Çin'in kamu şirketi HydroChina Cooperation, söz konusu projelerin yüzde 65-90 arasında pay sahibi durumunda.
Rüzgar enerjisi konusunda da Çin'de, 6 bin 20 megavatt gücünde bitirilmiş, 4 bin 200 megavat gücünde süren, 2 bin 800 megavatt da planlanan proje bulunurken, şirketin rüzgar enerjisi projelerinin de yüzde 40-50'sinde payı bulunuyor.
“ÇİN'İN YATIRIM İSTEĞİ DİKKAT ÇEKİCİ”
Uzmanlar, Çin'in özellikle son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarında makina ekipmanlarının ve türbin maliyetlerinin ucuzlaması konusunda piyasada etkin bir rol oynadığına işaret ederken, Türk pazarında yatırım yapma isteklerinin dikkat çekici olduğunu ifade ediyorlar.
Diğer taraftan EPDK'nın bu zamana kadar lisans verdiği 870 projede en büyük payı hidrolik santraller (HES) alıyor. EPDK, hidrolik santraller için Mart ayı itibariyle 13 bin 500 megavatt gücünde 480 projeye lisans verirken, 3 bin 500 megavat gücünde 141 projeyi de uygun buldu. Böylece, 600'ün üzerinde projede toplamda 17 bin megavatlık proje için özel sektöre lisans verildi.
Lisans için incelemesi süren 2 bin 500 megavat kurulu güçte 154 proje yer alırken, yine 2 bin 500 megavat düzeyinde 87 adet proje, başvuru aşamasında bulunuyor.
Rüzgar santrallerinde ise 78 bin megavat gücünde lisans başvurusu yapılmışken, teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından ihale sürecinin başlaması bekleniyor.