Türkiye'deki satın almalarda düşüş yaşandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki satın almalarda düşüş yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 13:05

The Boston Consulting Group'un (BCG) raporuna göre, 2015 yılındaki konjonktür değişiklikleri Türkiye'deki şirket satın alma ve birleşmelerini (M&A) olumsuz etkilerken; ilk dokuz ayda gerçekleşen işlem sayısı 2014 yılının ancak yarısına ulaşabildi.

Haberin Devamı

BCG'nin "Büyümeyi Satın Almaktan Değer Yaratmaya" raporuna göre, 2014'te dünyadaki büyümeye paralel olarak yüzde 20 artışla 200 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştiği Türkiye'de bu yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen işlem sayısı 2014 yılının ancak yarısına ulaşabildi.

Türkiye'de 2015 yılında dikkat çeken sektörler ise, telekom-medya, tüketici ve enerji oldu. Telekom-medya alanında yaklaşık 1 milyar euro ile Digiturk, tüketici-perakende alanında yaklaşık 700 milyon euro ile Ak Gıda ve yaklaşık 500 milyon euro ile Yemeksepeti öne çıkarken; enerji alanında ise Soma Termik Santrali gibi özelleştirme işlemleri yer aldı.

Küresel olarak birleşme ve satın işlemlerinin 2014 yılında yüzde 20 artışla 2 trilyon dolara ulaştığı belirtilen rapora göre, 2014 yılının ilk aylarında başlayan hareketlilik 2015'in ilk yarısını da kapsayacak şekilde ivmesini korudu.

BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, 2014-2015 döneminde dünyadaki şirket alımlarının altında üç sebebin yattığını belirterek; bunları, ileri teknoloji sektöründeki köşe kapma yarışı, bazı sektörlerde oyunun kurallarının değişmesi ile oyuncuların stratejilerini yeniden oluşturmaları ve inovasyon konusunda geri kalan büyük şirketlerin yenilikçi önerilere sahip küçük şirketleri satın alarak inovasyonu bünyelerine katmaları olarak sıraladı.

Rapora göre, 2014 yılında "mega-işlemler" adı verilen ve işlem büyüklüğü 10 milyar dolardan yüksek olan satın almalar, dikkat çekerken; 14 mega-işlemin toplam hacmi yaklaşık 260 milyar dolar olarak toplam işlemlerin yüzde 14'ünü oluşturdu.
Sonuçlandırılamayan işlemlerin de dikkat çektiği 2014 yılında, duyurusu yapılan işlemlerin hacim bazında yaklaşık yüzde 25'i ise tamamlanamadı.

BAKMADAN GEÇME!