‘Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü’ raporu açıklandı: KOBİ’ler e-ihracatı bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü’ raporu açıklandı: KOBİ’ler e-ihracatı bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2023 07:002dk okuma

Amazon Türkiye ve PwC Türkiye tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye’de KOBİ’ler henüz gerekli dijitalleşmeyi sağlayamadı. Yüksek potansiyel olmasına rağmen KOBİ’lerin e-ticarette aktiflik oranının düşük olduğuna değinilirken özellikle e-ihracat gibi alanlarda zayıf olmalarının en önemli nedeni bu alanlardaki bilgi eksikliği olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deki KOBİ’ler dijital dünya ile gerekli bağı henüz kuramıyor. Bu sonuç dün Amazon Türkiye ile PwC Türkiye işbirliğinde hazırlanan “Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü” raporundan. Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, PwC Türkiye Ülke Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak’ın da aralarında bulunduğu isimlerin dün İstanbul’da birlikte açıkladığı sonuçlara göre Türkiye’deki KOBİ’lerin dijitalleşme yolunda daha çok adım atması gerekiyor.

Haberin Devamı

500 MİLYON EURO

KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinin kalkınmasında hayati bir role sahip olduğunu anlatan Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, “Hem istihdam oluşturuyor hem de inovasyonu teşvik ediyorlar” dedi. Amazon üzerinden satış yapan KOBİ’ler hakkında bilgi veren Marriott, “Burada 2022’de yüzde 50 artış oldu ve KOBİ sayısı 45 binin üstüne çıktı. Amazon’da KOBİ’ler ihracatta da yüzde 60 yükseliş gösterdi ve 500 milyon Euro’yu gördü” ifadelerini kullandı.

AVANTAJA DÖNMÜYOR

2 binden fazla KOBİ ile anket yapılarak hazırlanan rapora göre Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 25.3’ü e-ticaret yaparken yüzde 19’u ise önümüzdeki dönemde e-ticarete başlamayı planlıyor. Ancak e-ticaret yapan KOBİ’lerin yalnızca yüzde 4.1’i e-ihracat ile uğraşıyor. E-ticaretin KOBİ’ler için çok büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Marriott, “Yaptığımız çalışmada da onların e-ticaret hakkında önemli bir bilgi eksikliği olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

KALKINMA İÇİN ÖNEMLİ

KOBİ’lerin e-ticaret alanında büyümesinin sosyoekonomik kalkınma için önemli olduğuna değinen PwC Türkiye Ülke Kıdemli Ortağı Cenk Ulu da, “İstanbul, dünyanın en yoğun havalimanlarından birine sahip, Türkiye’de dünyada en fazla noktaya ulaşan havayolu firmalarından biri var. Ama KOBİ’ler e-ihracatı nasıl yapacaklarını tam bilmiyorlar. Pazar yeri operatörleri onlara bu anlamda gerekli desteği vermeye hazır” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’LERLE DİJİTAL BİR UÇURUM VAR

Etkinlikte konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin büyük işletmeler ile KOBİ’ler arasında dijital bir uçurum olan nadir ülkelerden olduğunu vurguladı.

‘Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü’ raporu açıklandı: KOBİ’ler e-ihracatı bilmiyor

Orhan Turan

“Çağın dinamiğini kaçırmamak, bu alanda gelişmiş ülkeler seviyesini yakalamak için tüm kaynaklarımızla ve acilen, bilim ve teknolojik ilerlemeyi temel alacak bir seferberlik içine girmemiz gerekiyor” diyen Turan, şunları söyledi: “KOBİ’lerin bilgi eksikliği ve finansal destek ihtiyacı bulunuyor. E-ticaret KOBİ’lerin gerçek bir sıçrama yapması için gerekli potansiyele sahip bir alan. Ülkemiz bu pazarda sahip olduğu avantajlarla ciddi bir pay alabilir. Bu çerçevede KOBİ’lerimizin dijital dönüşümünün tamamlanmasını sağlayacak teşvik ve destek mekanizmalarının yeniden yapılandırılması önemli. Bu doğrultuda temel seviye teknoloji yetkinliğini genç nesilde yaygınlaştırmalı, yeni nesil teknoloji odaklı eğitime ve teknoloji araçlarına erişimi yaygınlaştırmalıyız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!