Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), üçer aylık dönemler itibariyle yayımladığı 2008 temel yıllı, “iş gücü Maliyeti Endeksi” 3'üncü dönem verileri açıklandı.
Buna göre, kazanç ve kazanç dışı iş gücü maliyeti kalemlerinin tümündeki saatlik değişimi gösteren 2008 temel yıllı saatlik iş gücü maliyeti endeksi, 2012 yılı 3'üncü döneminde kapsanan tüm sektörlerde, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,9 artış gösterdi.
Sektörel ayrımda incelendiğinde endeks değerlerindeki yıllık artış oranı sanayi sektöründe yüzde 9,8, inşaat sektöründe yüzde 6,2 ve hizmet sektöründe yüzde 11,4 oldu.
Saatlik iş gücü maliyeti endeksinde 2012 yılı 3'üncü döneminde geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 20,1 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe gerçekleşti.
Saatlik kazanç endeksi
Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan saatlik kazanç endeksi, bu yılın 3'üncü döneminde kapsanan tüm sektörlerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 arttı.
Sektörel ayrıma bakıldığında, endeks değerlerindeki yıllık artış oranı sanayi sektöründe yüzde 8,9, inşaat sektöründe yüzde 6,6 ve hizmet sektöründe de yüzde 12 olarak hesaplandı.
Saatlik kazanç endeksinde söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 20 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe görüldü.
Saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi
İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerinde saat başı değişimin göstergesi olan saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi bu yılın 3'üncü döneminde kapsanan tüm sektörlerde, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 11,4 artış gösterdi.
Endeks değeri sektörel ayrımda incelendiğinde sanayi sektöründe yüzde 13,7, inşaat sektöründe yüzde 4,7 ve hizmet sektöründe yüzde 8,5 yıllık artış yaşandı.
Saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksinde, anılan dönemde en yüksek artış yüzde 27,9 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe oldu.
TÜİK'in üçer aylık dönemler itibariyle yayımladığı 2008 temel yıllı “iş gücü Maliyeti Endeksi” ile ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başına maliyetindeki değişim nominal olarak ölçülüyor. iş gücü maliyetinin temel bileşenleri, kazanç ve kazanç dışı (işverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeleri) iş gücü maliyetinden oluşuyor.
Çalışma, gayrimenkul faaliyetleri hariç sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinde bir ve daha fazla ücretli çalışanı olan iş yerlerini kapsıyor.