ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 13:24
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan Türkiye'de GSM sekötürünün Avrupa'dan daha hızlı büyüdüğünü belirtti.
Avea, numara taşınabilirliğine geçiş öncesinde kapsamlı bir pazar araştırması yaptırarak GSM pazarının dinamiklerini ve numara taşınabilirliği sonrasında sektörde hareketin ne yönde olacağını ortaya çıkardı. Avea Genel Müdürü ve CEO’su Cüneyt Türktan şöyle dedi:
“Numara taşınabilirliğini izleyen 12 ay içinde Avea’ya 2-2.5 milyon yeni abonenin geleceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de şu anda 6 ile 9 milyon arası operatöründen mutsuz abone bulunmaktadır. Numara taşınabilirliği ile bu kitlenin hareket geçeceği bekleniyor. Bizim öngörümüz ilk aşamada yüzde 15 civarında bir abonenin operatör değiştireceği yönünde”
Türktan, küresel krizden en az etkilenecek sektörlerin başında telekom sektörünün geldiğini ve bütçe, gelir hedeflerinde bir değişikliğe gitmediklerini söyledi.
“TÜRKİYE 15. BÜYÜK MOBİL PAZAR OLACAK”“Mobil Telekomünikasyon sektörünün Türkiye’deki Durumu” başlıklı bir sunum yapan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cüneyt Türktan, OVUM isimli yabancı araştırma şirketinin GSM sektörüyle ilgili bulgularını açıkladı. Türktan, araştırma sonuçlarına göre dünya mobil pazarında hat sayısının gelecek dört yıl içinde yüzde 30 büyüyerek,yaklaşık 5 milyar adede çıkacağını söyledi. Türktan, Avrupa’daki mobil telefon pazarı gelecek dört yılda yüzde 10 büyüyerek 1 milyar aboneye çıkacağını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’de ise mobil pazar bu sürede Avrupa’nın iki katı üzerinde büyüyerek yüzde 24 artışla 85.3 milyon hat sayısına ulaşacak. Yani 16.5 milyon yeni abone daha gelecek.2012 yılında hat sayımızın nüfusa oranı yüzde 114 olacak. Türkiye bu rakamla dünyada en fazla mobil telefon olan 15 ülke arasında yer alacak. Dünya mobil pazarı dört yılda 162 milyar dolar büyürken bu rakamın 24 milyar dolarlık kısmı Avrupa, 1.8 milyar dolarlık bölümü de Türkiye kaynaklı olacak”
"PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 1 TRİLYON DOLAR"Cüneyt Türktan, dünya mobil pazarının değer olarak gelecek dört yıl içinde yüzde 19’lük büyümeyle 1 trilyon 19 milyar dolar olarak tahmin edildiğini vurgulayarak “ Avrupa pazarı ise, bu sürede yüzde 9’lık büyümeyle 298 milyar dolarlık bir büyümeye ulaşacak. Veri gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı da yüzde 20’den yüzde 26’ya çıkacak. Araştırma sonuçları Türkiye mobil pazarının 2012’ ye kadar Avrupa pazarından daha hızlı büyüyerek yüzde 21’lik artışla 10.5 milyar dolara yükseleceğini gösteriyor. Veri gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı ise yüzde 18’den yüzde 30’a çıkacak” bilgisini verdi.
"HAKİM OPERATÖR PAY KAYBEDİYOR"9 Kasım’da numara taşınabilirliği uygulamasının başlayacağını kaydeden Türktan, numara taşıma uygulamasının dünyada birçok ülkede başarılı olduğunu belirterek, “ Numara taşınabilirliği sonrasında genelde hakim operatörün payında düşüşler oluyor. Bunun tersi bir eğilim yok. Dolayısıyla bizim beklentimiz de hakim operatörün de Pazar payında düşme olacağı yönünde” yorumunu yaptı.
Türktan, numara taşımanın en başarılı ve yüksek oranlı olduğu ülkelerde kısa taşınma süresi, pazar dinamikleri ve ücretsiz olma gibi özelliklerin etkili olduğunu söyledi. Türktan, 2007 yılında,başarılı örnekler olarak gösterdiği ülkelerden Finlandiya’da abonelerin yüzde 68’inin, İsveç’te yüzde 26’sının, Danimarka’da yüzde 42’sinin, İspanya’da yüzde 27’sinin operatör değiştirdiğini söyledi. Türkiye’deki pazar paylarına yakın oranların olduğu İspanya’da hakim operatörün pazar payı, numara taşınması sonrasında yüzde 54.9’dan yüzde 45.5’e düşerken, Belçika’da yüzde 56 olan hakim operatör payı yüzde 43’e indi. Finlandiya’da ise bu oran yüzde 50.95’ten yüzde 36.8’e gerilerken, İngiltere’de hakim operatör payı yüzde 37.4’ten yüzde 25’e düştü.
“NUMARA TAŞIMA SÜRESİ EN FAZLA 5-6 GÜN”Türkiye’deki numara taşınma süreci hakkında da bilgi veren Türktan şunları söyledi:
“ Bizde numarasını taşımak isteyen abone mevcut operatörüne değil, hangi operatöre geçmek istiyorsa başvurusunu ona yapacak. Taşımayı kolaylaştırma açısından bu önemli bir avantaj. Verici operatörün onayının ardından en fazla iki günlük süre içinde bu değişim gerçekleşecek. Toplam süre ise 5-6 günü geçmeyecek. Operatörlerin numara taşımasına onay vermeme gibi bir durum yok. Biz numara taşınmasında ücret almayacağız”
“PAZAR SAVAŞ MEYDANINA DÖNMEZ, AMA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAZ"Cüneyt Türktan, numara taşınabilirliği sonrasında pazarın durumu ne olur şeklindeki soruya, “Tabii ki bu değişim bir gecede olmayacak. Zamana yayılan bir süreç olacak. O yüzden pazarda savaş falan yaşanmaz. Sektörü hem kalite hem adil, eşit rekabet koşulları açısından ileri götürecek bir süreç başlayacak. Bundan böyle hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesin. ” yanıtını verdi. Numara taşınabilirliğinin başlamasıyla birlikte tarifeler yanı sıra cihaz ağırlık bir rekabet de beklediklerini vurgulayan Türktan, “ Bizim fiyatlarımız zaten en ucuz durumda. Kalitemize de güveniyoruz ve sürekli iyileşiyor. O nedenle fiyat yönünden yeni bir kampanya düşünmüyoruz. Cihaz konusunda Türk Telekom ile birlikte hareket edebiliriz. Biz kendimizi Iphone heyecanına kaptırmadık. Çünkü burada 200 bin adetlik taahhüt isteniyordu. Çin son dönemde 3-N’ye yönelik çalışıyor ve Iphone’a eş değerde çok yeni cihazlar üretiyor. Bunları da dikkate alıyoruz” dedi.
“SANAL OPERATÖRLERE GÜVENİYORUZ"
Numara taşınabilirliği yanı sıra Avea’nın pazardaki konumunu güçlendirme açısından yeni dönemde sanal operatör uygulaması ile yakından ilgilendiklerini kaydeden Türktan, sanal operatörlerin kendi tarifelerini ve faturalarını oluşturarak bir anlamda operatörler için yeni bir satış ve pazarlama kanalı olarak hizmet göreceğini belirtti. Türktan, perakende grupların yanı sıra şu anda aralarında
Fenerbahçe,
Galatasaray ve Trabzonspor'un da olduğu 5 markayla bu konuya ilişkin görüşmeler yaptıklarını söyledi.
“3- N İPTAL OLMAZ”3-Nihalesi ile ilgili soruları yanıtlayan Türktan bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“ Döviz kurlarındaki artış sürerse bu alana yatırımın dönüşü de ister istemez uzayacak. Her üç operatör de 3N ihalesine hazır olduğunu açıkladı. Bu nedenle bizden yana bir sorun olmaz. Telekomünikasyon Kurumu’nun da en az iki teklif alması halinde iptale gideceğini sanmam. Çünkü her üç operatör de katılırsa 600 milyon
Euro düzeyinde bir gelir oluşacağını tahmin ediyorum.Yükselen döviz kuru ve küresel kriz ortamında dördüncü bir operatörün ihaleye gireceğini sanmıyorum”
“GELİRLER TL BAZINDA ARTAR”Küresel krizin GSM sektörüne etkilerini değerlendiren Türktan, “ Küresel krizden Telekom sektörünün fazla etkileneceğini sanmıyorum. Dolar ve Euro cephesinde satış gelirlerinde ve bütçelerde bir düşüş olabilir. Ancak TL cephesinde bir sorun görmüyorum.TL bazında planladığımız gibi yüzde 20-25’lik bir büyüme bekliyoruz. Eylül ve Ekim ayı gelir rakamları bu hedeflerin tutacağını gösteriyor. 2009 bütçe artış hedefimiz de yüzde 20-25 aralığında olur”