İHA: BAHADIR DEMİRÇEVİREN / Hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 10:00
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de en etkili kar yağışının yaşandığı yerlerin başında Balıkesir geldi. Kar Balıkesir’de 45 saat yolları kapattı. Balıkesir üzerinden ne geliş ne de gidiş mümkün oldu. 45 saat süren Kızılay’ın seferberlik ilan ettiği kar esaretinin faturası ise ağır oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü, Balıkesir’de yolu açmakla yükümlü firmaya 1 milyon 350 bin lira ceza kesti. Şimdi yanıtı aranan soru şu: Bu sıkıntıyı yaşayan firma veya kişiler ne yapabilir?. Av. Özgür Düzgün, zararın ispat edilmesi halinde hem maddi hem de manevi tazminat davalarının açılabileceğini söyledi.
Balıkesir’de yaşanan kar nedeni ile yüzlerce araç yollarda kaldı. Çok sayıda kişi araçlarda mahsur kaldı. Balıkesir kent merkezindeki oteller, mahsur kalan kişilerle dolup taştı. Balıkesir’de yaşanan kar esareti ile ilgili kesilen bir ceza ise, dikkat çekici bir tartışmayı gündeme taşıdı.
FİRMAYA YÜKLÜ CEZA KESİLDİBalıkesir'de bir yıl önce yaşanan ve Türkiye'nin en önemli arterinin 45 saat kapalı kalmasına sebep olan kar esaretinin faturası ağır oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü, yolu açmakla yükümlü firmanın sözleşme maddelerini yerine getirmediği gerekçesi yıl içinde 1 milyon 350 bin TL ceza kesti
YENİ YILA BALIKESİR-İZMİR KARAYOLU'NDA MAHSUR GİRDİLER
HER BİR SAAT İÇİN 30 BİN LİRA
Firma, bu ceza ile birlikte yolun kapalı kaldığı her saat için 30 bin TL ceza ödemiş oldu. Meteorolojinin son yılların en yoğun kar yağışı için alarm verdiği Balıkesir'de karla mücadele işini bu yıl da aynı şirket yürütecek.
FİRMA DA ZOR ANLAR YAŞADI
Balıkesir'de geçen yıl meteorolojinin günler öncesinden yapmış olduğu uyarılara rağmen, yoğun kar yağışı sonucu Türkiye'nin batısında İstanbul-İzmir yolu üzerinde kalan Balıkesir-İzmir ve Balıkesir-Bursa yolları kar nedeni ile ulaşıma kapanmıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu ihale gereği yol açma ve yol bakım işlerini yürütecek olan firma kar esaretinde zor anlar yaşamış ve Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'dan tepki görmüştü.
AFAD DEVREYE GİRDİ45 saat süre ile yolda kar esareti yaşayan vatandaşlar yiyecek sıkıntısı çekerken Kızılay 3 gün süren seferberlik ilan etmişti. Kar engeli, yüklenici firmanın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Karesi, Altıeylül Belediye ekipleri, AFAD gibi kurumların da desteği ile aşılmıştı.
ÇEKİCİLER KONTAK KAPATTIAradan geçen bir yıllık süreçte kesilen cezanın haricinde karla mücadelede değişen bir sistem olmadığı dikkatlerden kaçıyor.
Balıkesir-İzmir karayolunda bulunan Çanakçı rampaları mevkine karla mücadele istasyonu kurulurken, burada bulunan istasyona tuzlama çalışmaları için tuz stoğu yapıldığı öğrenildi.Öte yandan, firmanın gerek araç, gerekse teçhizat bakımından yeterli olduğu belirtilirken, son yılların en yoğun kar yağışının beklendiği bugünlerde vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.
BU YIL DA SIKINTI YAŞANABİLİRKarla mücadelede etkin rol oynayan ve yolda kalan araçların çekildiği çekiciler kontak kapattı. Geçen yıl yaşanan kar esaretinde yol açmakla yükümlü olan firmanın özel çekiciler ile anlaştığı ancak ücretlerini belirttiği sürede ödemediği iddia edildi. Hatta bazı çekici firmaları ile icralık olduğu iddia edilen yol açmakla yükümlü firmanın bu yıl yolda kalabilecek araçları nasıl çekeceği merakla bekleniyor. Balıkesir'de bulunan çekici firmaları, sözü edilen firma ile iş yapmak istemediklerini belirtirken, yüzlerce kilometrelik alandan sorumlu firmanın olası bir yoğun kar yağışında yolda kalan araçlara nasıl müdahalede bulunacağı merakla bekleniyor.
AV. DÜZGÜN: 'DELİLİ OLAN DAVAYI AÇABİLİR'Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, Balıkesir’de yaşanan kar esareti sonrası firmaya kestiği yüklü
ceza önemli bir tartışmayı gündeme taşıdı.İstanbul Barosu’na üye avukat Özgür Düzgün, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kestiği ceza emsal olabilir” dedi. Av. Düzgün, “Balıkesir’de yaşanan olay ile ilgili, mağdur olan kişi ve firmalar maddi ve manevi tazminat davaları açabilir. Maddi tazminat için, uğranılan zararın delillendirilmesi gerekir. Örneğin bir firma, anılan olay nedeni ile yapacağı bir sözleşmeyi imzalayamadı ve zarara uğradı. Bunu delil olarak kullanabilir. Manevi tazminat davası için de teknik olarak bir sıkıntı yok. Ancak, hakim iyi niyet aramayabilir. Uğranılan manevi kaybın tespitinde güçlük çekilebilir. Bu tür durumlarda davanın en kısa sürede açılması gerekir. Bundan sonra yaşanacak benzer olaylarda, Karayolları’nın kestiği ceza emsal olarak gösterilebilir” dedi.